12x5 cm Mitr Mavi Silindir Mum Nasıl Yapıldı?
12x5 cm Mitr Mavi Silindir Mum, mum tabakasının benmari tekniği kullanılarak eritilmesi şeklinde hazırlanmıştır. Bu aşamada, tabaka sıcaklığı 78 ile 84 dereceye ulaştığında eritme işlemi sonlandırılmakta ve tabaka mum kalıbına dökülmektedir. Silindir mum kalıbını tüm işlemlerden önce hazırlamak ve mum fitilini doğru şekilde yerleştirmek, işlemlerin kolaylığı açısından avantaj sağlamaktadır. Mum tabakası silindir kap içerisinde soğumaya bırakıldıktan sonra, son aşamada mum boya kazanına batırılmakta ve istenen renge boyanmaktadır. Tüm işlem aşamalarından anlaşılacağı üzere, silindir mum, ev ortamında da kolaylıkla imal edilebilen bir ürün çeşididir.
Mum Nedir?
Işık aracı olarak rol üstlenen mum, istenen bir hammadde çeşidinin fitil üzerine dökülmesiyle üretilen basit bir araçtır. Bu noktada hammadde olarak ağırlıklı şekilde parafin malzeme kullandığı dikkat çekmektedir. Mumların köklerinin binlerce yıllık geçmişe sahip olduğu anlaşılmaktadır. Öyle ki, Mısır ve Girit bölgelerinde yapılan araştırmalarda en az 5000 yıllık olduğu anlaşılan bazı şamdanlarla karşılaşılmıştır.
Eski dönemlerde yalnızca aydınlanma için kullanılan mumlara günümüzde daha farklı anlamlar yüklenmeye başlamıştır. Bu araçlar özellikle meditasyon ve yoga seanslarında enerjiyi yükseltmek amacıyla kullanılmaya başlamıştır. Bu arayışa uygun biçimde farklı model, renk ve aromalarda mumların üretildiği görülmektedir.
Mum Nasıl Kullanılır?
Mumlar, hangi ürün çeşidine dahil olursa olsun yalnızca bir çakmak ya da kibrit yardımıyla yakılıp kullanılabilirler. Mum fitilleri hızlıca yanmak ve mum tabakasını yavaş yavaş eritme noktasında uygun malzemeler kullanılarak hazırlanmaktadır. Fitillerin, mum yüzeyindeki konumu ve uzunluğu, mumun kullanım performansı üzerinde son derece etkilidir. Yanlış konumlanmış, kısa ya da çok uzun fitiller ürünlerin yanma süresini ciddi derecede kısaltmaktadır. Bu durumu önlemek için mum yakılmadan önce ve kullanım sonrasında fitilin durumu kontrol edilmelidir. Gereken durumlarda mum fitilini küçük bir makas yardımıyla ve dikkatlice kesmek tavsiye edilmelidir. Ayrıca söndürme sırasında üflemek yerine mümkünse bir mum söndürücüden yararlanılması gerekmektedir.
Mum Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yanıcı ve tutuşturucu nitelikteki diğer araçlarda olduğu gibi, mumların kullanımı sırasında da olabildiğince dikkatli davranmak gerekir. Bu noktada, yakılan mumlar mutlaka güvenli bir alana konulmalıdır. Pencere ve kapı kenarları aktif hava basıncı oluşturabileceğinden mum alevinin dağılmasına neden olabilir.
Küçük çocuklar ve evcil hayvanlar da bu ürünleri birer oyun aracı olarak görüp devirebilirler. Dolap altları, perde ve tutuşabilir diğer nesnelerin yakınlarında yanan bir mum bulundurmak da tehlikeli sayılır. Mum alevi bunlarla etkileşime girdiğinde ortaya yangın ihtimali çıkmaktadır. Tüm bu önlemleri almak, kullanıcı ve eşyalar bakımından güvenli bir ortam yaratır. Ayrıca mum alevine çıplak elle dokunmanın fiziksel açıdan zararlı olabileceği de göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur.