Kehribar / Amber (Organik Şifa Taşı)

Kehribar / Amber (Organik Şifa Taşı)

Kehribar Taşı Ne Anlama Gelir?

Halk arasında ağaç reçinesi olarak tanınan Kehribar taşına, bu isim oluşumu gereği verilmiştir. Buna göre, Kehribar kökleri yüzyıllara dayanan ve pinus succinifera olarak isimlendirilen ağacın fosilleşmesiyle meydana gelir. Dolayısıyla bu taşa ağaç reçinesi denir. Ancak Kehribar taşının literatür çalışmalarında yer alan farklı bir ismi daha vardır. Amber de Kehribar için sık kullanılan diğer bir tanımlamadır.

Kehribar Taşı Oluşumu

Kehribar, ağaç reçinesinin fosilleşmesiyle, yani taşıllaşmasıyla, meydana gelir. Buna göre, reçinede yer alan organizmalar mineral çöküntülere gömülür. Zaman içerisinde de taşlaşma meydana gelir. Kehribar, bu yolla oluştuğu için mineral kaynaklı diğer taşlardan daha farklı niteliklere sahiptir. Gerçek bir Kehribar içerisinde kalıplaşmış karınca ve arı gibi küçük hayvanlarla karşılaşmak mümkündür.

Kehribar Taşı Nerede Çıkar?

Dünyanın pek çok yerinde Kehribar çıkarıldığı bilinmektedir. Ancak bu taş yataklarının hatırı sayılır bir kısmı Rusya sınırlarında yer almaktadır. Rusya dışında bu taşın çıkarıldığı ülkeleri; Romanya, Ukrayna, Hollanda ve Sicilya şeklinde listelemek mümkündür. Türkiye de Amber bakımından küçük yataklara sahiptir. Ülkemizde ağırlıklı olarak tesbih yapımında kullanılan bu taş türünün Erzurum ve Erzincan çevresinde çıkarıldığı bilinir. Kehribar çıkarılan alanların genelde deniz kıyısı ve benzeri su kenarları olduğu da dikkat çekicidir.

Kehribar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kehribar taşı ya da bu taştan yapılma herhangi bir ürün alırken dikkat edilmesi gereken farklı detaylar vardır. Buna göre, Kehribar oldukça değerli bir taş türü olduğu için sahtesi de oldukça fazladır. Alışverişi tamamlamadan önce gerçek ve sahte taşlar arasındaki temel farkları öğrenmekte yarar vardır. Kehribar taşının sahtesi en fazla teşbihlerde yapılır. Ancak dikkatli bir göz, bu taşın sahtesini ayırt edebilir. Bunun dışında alışverişlerde, Kehribar’ın takı ürünü olarak arandığı da görülmektedir. Bu noktada, özellikle Kehribar kolye ve bileklik alacakların oval taş kesimlerden yana olmaları tavsiye edilir. Sivri uçlu kolye uçları ve bileklik taşları, ufak bir dikkatsizlikte kesici olabilmekte ve cilde zarar verebilmektedir.

Kehribar Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır?

Değerli ve doğal taş satış alımlarında en etkili yol, ürünün bir taş uzmanı tarafından onaylanmasıdır. Ancak bunun için maddi imkanı ya da vakti olmayanların başvurabileceği farklı yollar da mevcuttur. Kehribar taşının gerçek olduğunu anlamanın en basit yolu taşın sertifikalı olup olmadığını kontrol etmektir. Ancak sertifika, genellikle yüksek fiyatlı taş ve taş ürünleri için üretilir. Daha uygun fiyatlı ürünlerde sertifika görünemeyeceğinden alıcının konu hakkındaki bilgilerine güvenmesi gerekir.

Amber olarak da bilinen Kehribar’ı sahtesinden ayırt etmenin en basit yolu tuzlu su testi yapmaktır. Buna göre, orta boy bir bardağa 7 veya 8 çay kaşığı tuz atılarak su tuzu çözene kadar karıştırılır. Ardında da Kehribar, bu çözelti içerisine atılır. Eldeki ürün gerçek bir Kehribar olduğu takdirde su üzerinde yüzer. Sahte Kehribar ise işlem tamamlandığında çoğunlukla dibe çökmesinden anlaşılır.

Kehribar Taşı Özellikleri ve Etkileri Nelerdir?

Kehribar, doğada fosilleşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan saydam bir taş türüdür. Ancak bu saydamlık, diğer taş türlerinden ayırt edilebilecek boyuttadır. Buna göre, saydam taş içerisindeki bitki ve hayvan kalıntılarının çıplak gözle görülmesi mümkün olmaktadır. Geçmiş zamanlarda şifasına inanılarak kullanılan Kehribar taşı, günümüzde ağırlıklı olarak süs amaçlı kullanılır. Ancak sarı ve kırmızı tonlarındaki bu taşın insan sağlığına katkılarının da bir hayli fazla olduğu düşünülmektedir.

Amber, yani Kehribar’ın halk arasında da bilinen en baskın özelliği çevreye hoş bir koku yaymasıdır. Buna göre, özellikle gerçek taştan yapılma bir tesbih çekildiğinde ortamı çam kokusunun sardığı fark edilebilir. Sahtecilik sonucunda üretilen Kehribar ürünleri bu özelliği taşımaz. Ayrıca, cilt ile sürekli temas halinde olduğunda da kaşıntı ve terleme yaptığı anlaşılır.

Kimyasal nitelikleri bakımından Kehribar’ın özgül ağırlığı 1.10, Mohs sertlik derecesi ise 2.5 civarındadır. Bu sertlik derecesinden de anlaşılabileceği üzere Kehribar yumuşak olarak nitelendirilebilecek bir taş türüdür. Yani, tırnak ya da kesici başka bir materyal yardımıyla Kehribar’ın dış yüzeyinin çizilmesi mümkündür. Bu yöntem de sahte ve gerçek Kehribar’ı ayırt etmek için zaman zaman kullanılmaktadır.

Kehribar Taşı Kullanım ve Kullanım Alanlar, asırlardır farklı uygarlıkların ilgi duyduğu bir parçadır. Dolayısıyla da toplumlarda farklı amaçla kullanılmıştır. Kehribar’ın geçmişten günümüze kadar uzanan yolculuğunda yer aldığı bazı kullanımları şu şekilde sıralamak mümkündür: Hastalıklara karşı şifa amaçlı, mürekkep yapımında ve süs eşyası olarak.

Günümüzde Kehribar farklı birçok çeşide ayrılarak yeni sıfatlar kazanmıştır. Yaygın olarak kullanılan bu taş çeşitlerinin; damla, ateş, fosilli, baltık ve sıkma olarak sıralanması mümkündür. Damla Kehribar, bu taşın en doğal halidir ve avuç içerisinde tutulur tutulmaz yaydığı reçine kokusuyla tanınır. Ateş Kehribar’ın ismi kızıl ve kırmızı renk tonlarından gelir. Bu tondaki gerçek Kehribar ürünleri için yüksek fiyatlı satışlar yapılmaktadır.

Fosilli kehribar da özellikle meraklıları tarafından oldukça ilgi görmektedir. Bu taş ürünlerinin içerisinde fosilleşmiş bitki ve hayvan kalıntıları yer alır. Kehribar’ın saydam ve yarı saydam niteliği de bu görsel şölenin çıplak gözle görülmesine yardımcı olur. Baltık Kehribar daha çok şifalanma amacıyla kullanılır. Bu taş türünün içerisinde %5-10 arası süksinik asit vardır. Bu asit, doğal bir ağrı kesici olarak kabul edilir. Dolayısıyla Baltık Kehribar sahiplerinin taşı ağrılı bölgeye koyduğu durumlarla karşılaşmak mümkün olur. Sıkma Kehribar da taş tozlarının birleştirilmesiyle oluşturulan parçaların adıdır. Sonradan birleştirildiği için Sıkma Kehribar ürünler, taşın diğer çeşitlerine nispetle daha düşük fiyatlı sayılırlar.

Kehribar Taşı Ritüeli

Amber, halk arasında yoğunlukla tesbih ve takı olarak kullanılır. Ancak diğer doğal taşlarla yapılan olumlama ritüellerinin Kehribar ile yapılması da mümkündür. Bunun için sakin ve mümkünse loş ışıklı bir ortamda bulunmak yeterlidir. Sonrasında Kehribar, avuç içine alınabilir. Taş ritüeli sırasında dikkat edilmesi gereken detaylar, gözlerin kapalı ancak maneviyatın açık olmasıdır. Buna ek olarak taşların hangi noktada olumlama yapmak için uygun olduğunun da bilinmesi gerekir. Kehribar ritüel sırasında daha çok; güç, cesaret, sadakat ve huzur ile bağdaştırılabilir.

Kehribar Hangi Çakraya Uyumlu

Kızıl ve sarının muhteşem tonlarını taşıyan Kehribar vücutta yer alan alt karın (sakral) ve güneş sinirağı çakralarıyla eşleşen bir taş türüdür. Vücutta yer alan temel çakraların düzeni yitirmesi, beraberinde bazı fiziksel ve ruhsal sıkıntıları getirir. Böyle durumlarda doğru doğal taş kullanılarak çakranın iyileşmesini ve eski düzenine kavuşmasını sağlamak mümkün olur.

Alt karın çakrası, kuyruk sokumunun biraz üzerinde yer alır. Bu çakranın sağlıklı çalışması; bedensel güç, cinsel denge ve daha pek çok noktada önem arz eder. Sakral çakranın düzeni yitirmesi sonucunda karşılaşılabilecek bazı problemler ise; böbrek ağrısı, erkeklerde prostat büyümesi, cinsel yaşama olan ilginin azalması, eleştiriye dayanamama ya da aşırı eleştirisel olma şeklindedir.

Güneş sinir ağı çakrası da göbek çukurunun yaklaşık 2-3 santimetre kadar üzerindedir. Mide çakra olarak da isimlendirilen güneş sinirağının vücuttaki başlıca vazifesi iletişimi ve zihinsel becerileri düzenlemektedir. Bu çakrada işleyiş bozulduğunda kişide; konsantrasyon bozukluğu, sindirim sistemi rahatsızlıkları, öfke, ani huzursuzluk ve hayal kırıkları görülür. Her iki çakranın vazifeleri göz önüne alındığında düzen açısından olmazsa olmaz birer parça oldukları sonucuna ulaşılabilir.

Kehribar Taşının Uyumlu Burçları

Doğal taşlar; meditasyon yapmak, ritüele devam etmek, şifalanmak ve daha pek çok amaçla kullanılabilen ürünlerdir. Bu nokta da doğal taş ve burç uyumu konusunda bilgili olmanın da sağladığı pek çok avantaj sıralamak mümkündür. Uyumlu burçlarla kullanılan doğal taşlar, kişideki eksiklikleri doğrudan tespit eder ve bu yönde enerji yaymaya başlar. Kesinlikle uyumlu burç ve doğal taşların kullanılması gibi bir zorunluluk yoktur. Ancak bu uyuma dikkat edildiğinde taş sahipleri inanamayacakları kadar pozitif sonuç elde edebilirler.

Kehribar taşı, burç bakımından geniş bir yelpaze ile eşleşebilir. Bu bakımdan taşın uyumlu burçlarını; İkizler, Boğa, Aslan, Terazi ve Kova şeklinde sıralamak mümkündür. Kehribar, bu burç sahiplerinden herhangi biri tarafından kullanıldığı takdirde enerji yayılımını artırır. Bu yayılım neticesinde kişi hem fiziksel hem de ruhsal olarak güç kazanır, doyuma ulaşır ve cesaretlenir.

Kehribar Taşı Faydaları ve Zararları

Kehribar taşı, kolye ve bileklik gibi ürünlerde sivri uçlu yer alıp kesici bir hal almadığı takdirde oldukça zararsızdır. Yuvarlak köşeli ve keskin olmayan ürünler tercih edildiği takdirde bu riski de tamamen ortadan kaldırmak mümkün olur. Benzer doğal taşlar incelendiğinde görüldüğü gibi Kehribar’da geçmişten günümüze kadar farklı amaçlarla kullanılmıştır. Bu noktada değişmeyen tek şey Kehribar taşının insana sağladığı sayısız faydadır.

Uzmanlar tarafından da yapılan yorumlara göre Kehribar, iyileştirici ve şifalı bir taş türüdür. Vücutta taşındığı takdirde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, bazı çeşitlerine özel olarak doğal ağrı kesici olarak kullanılabilir ve bu nedenle alternatif bir tedavi olarak kabul görmektedir. Özellikle migren ve dayanılmaz diş ağrılarında Kehribar’a başvurmak, pek bilinmese de oldukça etkili bir yöntemdir.

Dünyanın farklı bölgelerinde Kehribar taşının değişik noktalarda şifa verdiğine inanılır. Bu bakımdan taş yalnızca yetişkinlerde değil, aynı zamanda bebekler için de kullanılabilir. Bebeklerde Kehribar’ın en sık kullanıldığı zaman dilimi diş çıkarma sürecidir. Taş, bebeklerin bu süreci daha ağrısız ve konforlu atlatmasına yardımcı olur. Ağrıca astım sorunu olan bebekler için de Amber’den yardım alınabilir.

Kehribar da diğer doğal taşlar gibi ortamdaki negatif enerjinin pozitifle değişmesini sağlar. Stresli, öfkeli ve melankolik olarak nitelendirilebilecek insanların bu düşünceleri Kehribar taşı varlığında giderek azalır. Ayrıca, taşın kolye olarak kullanılması durumunda bronşit ve diğer boğaz enfeksiyonlarının ortaya çıkma riski azaltılmış olur.

Kehribar Taşı Evde Nereye Konur?

Çoğunlukla tesbih ve takı şeklinde kullanılan Kehribar taşı, evde istenen herhangi bir alana konabilir. Kütle formundaki taşlar renk ve yapıları nedeniyle özellikle bohem tarzdaki iç mekanlarda oldukça şık durabilir. Kehribar’ı evde herhangi bir bölüme koyarken çizilme ihtimali göz önüne alınmalıdır. Yumuşak sayılabilecek bir taş olan Kehribar ufak bir temas ya da çarpmayla zarar görebilir ve çizilebilir.

Kehribar Taşı Nerede Satılır?

Huzur veren renk ve yapısıyla Kehribar değerli doğal taşlar arasında yer alır. Dolayısıyla bu taşın bulunması diğer doğal taşlara nispeten farklıdır. Kehribar taşı ya da bu taştan yapılma bir aksesuar alınmak istenirse; gümüş ve doğal taş satışı yapan mağazalara uğranabilir. Taşın satışı, günümüzde her sektörde olduğu gibi İnternet üzerinden de yapılmaktadır. Ancak sahtecilik konusunda önyargılı ve şüpheli olanların taşı doğrudan mağazadan almasında yarar vardır.

Kehribar Taşı Fiyatı Ne Kadar?

Kehribar taşı; çeşit, renk, büyüklük ve kullanım amacına göre farklı seviyelerde fiyatlandırılmaktadır. Sıkma kehribardan yapılan tesbihlerin, sonradan birleştirme olduğu için diğer Kehribar çeşitlerin yapılan teşbihlerden biraz uygun olduğu kabul edilir. Ancak genel itibariyle Kehribar aksesuarlar diğer doğal taşlara kıyasla 5 kata kadar pahalı olabilir. Doğal Kehribar taşı kullanılarak üretilen bir kolyenin ortalama piyasa değeri 200 TL kadardır. Bunun altında fiyat bulmak zor olsa da üzerinde pek çok ürünle karşılaşılması mümkündür.

Kehribar Taşı Bakımı ve Temizliği

Tesbih ya da aksesuar olarak kullanılmasından bağımsız olarak, belirli aralıklarla Kehribar taşının temizlenmesi gerekir. Temizlik ve bakım rutinleri sayesinde hem taşın kullanımı daha uzun süreli olur hem de enerjinin yenilenmesi sağlanır. Kehribar; balmumu, zeytinyağı ve sabun ile temizlenebilen bir yapıdadır. Kehribar’dan yapılma takı ve teşbihleri bu şekilde yenilemek mümkündür. Yalnız temizlik sırasında tırnaklarla taşın çizilmemesi için eldiven kullanmaya ve kurulama bezlerinin de yeterli yumuşaklıkta olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Kehribar temizliği için en pratik yollar, zeytinyağı ve sabunlu su şeklindedir. Buna göre yumuşak bir beze birkaç damla zeytinyağı dökülerek taşların silinmesi mümkündür. Bu yoldan hoşlanmayanlar ise ılık suda yeteri kadar sabunu çözdükten sonra taşı yıkayabilir. Taş kirden yeterince arındıktan sonra yine kuru ve yumuşak bir bez yardımıyla mutlaka kurulanmalıdır. Kehribar taşının ideal bakım ve temizlik süresi ise çoğu insan tarafından senende iki kez olarak kabul edilir.

Kehribar Taşı Hakkında İlginç Bilgiler

Dünyada en fazla kullanılan değerli taşlardan biri olan Kehribar, ilginç özellikleriyle de dikkat çekmektedir. Bu özelliklerden ilki Kehribar’ın bu kadar pahalı olması ve ilgi görmesine rağmen mücevher sınıfına girmemesidir. Buna göre, Kehribar aslında yalnızca fosilleşmiş bir reçinedir. Kehribar dendiğinde insanların aklına genellikle üç veya dört baskın renk gelir. Ancak Kehribar örnekleri incelendiğinde bu taşın renk skalasında 250’den fazla alternatif olduğu görülür.

Birbirinden oldukça uzak sayılan pek çok ülkede Kehribar yatağı yer alır. Türkiye de Kehribar’ın çıkarıldığı ve işlendiği ülkelerden biridir. Ülkemizde genellikle Erzurum ve Erzincan taraflarında Amber çıkarıldığı bilinir. Bayburt da Kehribar çıkarılan illerden biridir. Ancak yöre halkı uzun bir süre boyunca Kehribar’ı kömür kabul etmiş ve yakıt olarak kullanmıştır. Gerçek bir Kehribar ateşe tutulduğunda çam kokusu yaymaya başlar. Sahte bir Kehribar’da ise bu koku yerine yoğun bir plastik kokusu yer almaktadır. İnsanlar, gerçek ve sahte Kehribar taşını bu şekilde ayırt edebilirler. Genellikle su kenarlarında toplanan ve özel sondajlarla çıkarılan Kehribar, ilk halinde bilindiği kadar saydam değildir. Taş, profesyonel şekilde işlendikçe yarı saydam ve saydam görüntüye kavuşur.

Asırlardır kullanılan Kehribar değerini uzun yıllardır kaybetmemiştir. Siz de bu değeri hissetmek ya da hissettirmek isterseniz Bal Rengi Damla Kehribar Doğal Kolye’den yardım alabilirsiniz. Sana değer veriyorum demenin en güzel yollarından biri de bu olabilir.

 

Etiketler: Doğal Taş
Ocak 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.