Oltu / Jet (Sabır Taşı)

Oltu / Jet (Sabır Taşı)

Oltu Taşı Ne Anlama Gelir?

Geleneksel açıdan önemli bir yere sahip olan Oltu taşı, doğada kendi kendine oluşan bir kaya çeşididir. Özellikleri arasında ortamın negatif enerjisini çekmek veya vücudu negatif etkilerden arındırmak bulunur. Bu bakımdan, çok fazla negatif enerji çektiğinde çatlamasıyla bilinir. Halk arasında bu özelliğinden dolayı sabır taşı denmiştir. İnsanların tahammül noktası olması gibi, taşın da negatif enerji sebebiyle oluşan bir çatlama sınırı vardır.

Oltu Taşı Oluşumu

Oltu taşı, ahşabın fosilleşmesi sebebiyle oluşan bir doğal taş türüdür. Bu bakımdan, taşın çeşitli organizmalara dayanan organik bir kökeni vardır. Uzun yıllar boyunca su içinde kalan odun parçalarının zamanla sıkışması ve değişim geçirmesiyle oluşur. Gördüğü kimyasal tepkimeler sayesinde rengi siyah veya siyaha çok yakın bir tona bürünür. Kömüre benzerdir ve genelde kömür gibi kokmaktadır.

Milyonlarca yıl süren oluşum sürecinde Oltu taşı, kendini diğer taşlardan ayıran bazı özellikler kazanır. Bu özellikler, maruz kaldığı manyetik etkilerle alakalı bir durumdur. Oltu taşı, doğanın enerjisini düzenlemek ve dengeyi korumak üzerine oluşur. Bu bakımdan, oluşum sürecinde bu özelliğini kazanarak son halini aldığında insanlar tarafından kullanılmasa bile enerji dönüştürmeye devam eder.

Oltu Taşı Nerede Çıkar?

Oltu taşı, adını almış olduğu Erzurum şehrinin Oltu ilçesinden çıkarılır. İlçenin kuzeydoğu bölümünde Oltu taşına ait büyük bir rezerv bulunmaktadır. Doğanın kıymetli taşlarından biri olan Oltu, dünyanın diğer bölgelerinde de çıkarılması mümkün olan bir taştır. Başta Fransa ve Kuzey Amerika olmak üzere çeşitli ülkelerde bulunabilir.

Özel işlemlerle çıkarılarak diğer ülkelere ithal edilen bu taş, özellikle ziynet eşyası yapımında kullanılmaktadır. Yumuşak bir linyit türü olduğundan dolayı linyit yataklarının yakınlarında küçük miktarlarda da olsa bulunma şansı vardır. Taşın özellikleri sebebiyle herkes tarafından işlenmesi mümkün değildir. Bu bakımdan, Oltu taşının çıkarıldığı bölgelerin ekonomisinde oldukça önemli bir yeri vardır.

 

Oltu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oltu taşı alırken daima güvenilir marka ve dükkanlardan alışveriş yapılması gerekir. Bunun sebebi, Oltu taşının sahtelerinin ikinci kalite Oltu taşı olarak satılmasından kaynaklanır. Doğal taşlar için ikinci kalite kavramını kullanmak mümkün değildir. Taşın görünümü Oltu taşına benziyor olsa bile özellikleri bambaşka olduğundan dolayı kişinin yanlış bilgilerle kandırılma şansı yüksektir. Bu bakımdan, alışveriş öncesinde Oltu taşı ve özellikleri hakkında bilgi edinmek gerekir.

Kullanılacak olan Oltu taşı kişiye özel olarak seçilmelidir. Eğer bir ev eşyası olarak kullanılacaksa yalnızca bir tane alınması yeterlidir ancak aksesuar tercihlerinde alınan her taş bireye özgü olmalıdır. Bu esnada önemli olan konuysa alınan taşın sevilerek ve beğenilerek alınmasıdır. Oltu taşı kişiyi manevi anlamda rahatlatma etkisi gösterdiğinden dolayı sevilmeyen taşlarla kullanıcı arasındaki ilişki zayıf olur. Sebepsiz gerginlikler, yorgunluklar, sürekli uyku hali gibi durumlara sebebiyet verebilir.

Oltu taşı, ihtiyaca yönelik alınıyorsa kişiye göstereceği etkiler hakkında bilgi edinilmesi gerekir. Taşın fiziksel ve ruhsal alanlarda iyi geldiği noktaların ihtiyaçları karşılayıp karşılamayacağına karar vererek alışveriş tamamlanmalıdır. Ayrıca, tedavi veya gelişim amacıyla alınan taşlar uzun süreli kullanımlarda etki gösterecektir. Bu bakımdan, yalnızca bir kez kullanılan taşların hızlı şekilde etki gösteremeyeceği konuların da olduğu unutulmamalıdır.

Oltu Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır?

Sahte ve gerçek Oltu taşları arasında ayrım yapmak oldukça kolaydır. Ancak yurtdışından getirilerek Oltu taşı olduğu iddia edilen taşlar arasındaki ayrımı yalnız uzman kimseler yapabilmektedir. Bu bakımdan, gerçek bir taşı satın almak için özellikle taşın doğallık belgesi talep edilmeli; eğer doğallık belgesi yoksa çeşitli işlemlerden geçirilmelidir.

Oltu taşları genellikle siyah renkte bulunan ve parlatılan taşlardır. Eğer taşın rengi açık tonlarda, farklı desenlerde veya heterojen bir tasarım halindeyse gerçek olmadığı anlaşılmalıdır. Parlaklık kontrolü yapmak için gerçek olduğu bilinen bir Oltu taşından yardım alınabilir. İlk kez alacak kişiler için taşı bir ateşe tutmak ve gösterdiği reaksiyonları incelemek gerekir. Oltu taşları hızlı şekilde alevlenerek ve is bırakarak yanarlar.

Sahte taşların görünümü, gerçek Oltu taşlarına göre daha soluktur. Kalitesiz bir yapıya sahip olduklarından dolayı dokunulduğu zaman da bir terslik olduğu hissedilebilir. Emin olmak amacıyla taşın bir bölümü kırarak iç ve dış yapıları arasındaki farklar incelenebilir. Sahte taşların daha çabuk kırıldığı bilgisi unutulmamalıdır. Hiçbir şekilde taşın gerçekliği kanıtlanamadıysa Oltu taşı hakkında uzman olan kişilere danışılabilir. Üniversitelerin bazı bölümlerinde bulunan laboratuvarlara da inceleme amacıyla teslim edilebilir.

 

Oltu Taşı Özellikleri ve Etkileri Nelerdir?

Toraktan direkt olarak çıkarılan Oltu taşı, havayla etkileşime geçtiğinde zamanla sertleşir. İşlenmesi kolay olsa bile işlendikçe sertleşen bir taştır. Mat olarak satışa sürülse bile kullanıldıkça parlama özelliğine sahiptir. Pamuklu bir cisme sürtüldüğü zaman mıknatısa benzer şekilde davranış gösterir. Bu özelliği yalnızca hafif cisimler için geçerlidir ancak taş ne kadar büyükse etkisi de o oranda artacaktır.

Oltu taşı, amorf kristal sisteminde yer alan, mineraloidler sınıfında bulunan enerji alıcı bir taştır. Titreşimi 8 numaradır. Kırılgan bir taş olduğu için Mohs skalasındaki değeri 0,5 ve 2,5 arasında değişkenlik gösterebilir. Genellikle 1 – 1,5 arasındaki değerlerde bulunsa da kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır. Olası kazalara karşı taşı sürekli güvenilir bir alanda tutmak; eğer ziynet eşyası olarak kullanılıyorsa, kullanılmadığı zamanlarda kutu içinde saklamak gerekir.

Oltu Taşı Kullanımı ve Kullanım Alanları

Genellikle aksesuarlarda yer alan Oltu taşı eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Bu nedenle pek çok tarihi eserde ve hazinelerde bulunabilmektedir. Kutsal sayılan bazı sandık ve kutularda, çeşitli heykellerde, tespihlerde veya kolyelerde yer almaktadır. Doğal taş kütleler halinde de satılabilen Oltu taşları, yüz masaj aletlerinde ve benzeri ürünlerde de bulunabilir.

Meditasyon, ritüel, yoga, masaj gibi pek çok uygulama esnasında Oltu taşının güçlü enerjisinden destek alınabilir. Bedeni dinlendirmek, ruhu kötü etkilerden arındırmak veya ortamdaki kötü enerjileri uzaklaştırmak için yapılan her işlemde etki gösterir. Eğer zıt çalıştığı bir taşla beraber kullanılmıyorsa faydalarını kısa sürede hissetmek mümkün olur.

Alternatif tıpta da yer alan Oltu taşları pek çok hastalıkla beraber kullanılabilmektedir. Şifa arayan hastalara takması önerilirken bereketi kaçan veya sürekli huzursuzluk olan evlerde de yer verilmesi mümkündür. Ağrı kesici özelliği sebebiyle baş, eklem, kas, karın veya mide ağrılarında tedavi amacıyla kullanılabilir. Negatif enerjilerden dolayı oluşan hastalıklarda tek başına tedavi edici özellik gösterse de doktor tavsiyesi olmadan tek başına kullanılmamalıdır.

Oltu Taşı Ritüeli

Oltu taşıyla yapılan ritüeller, kişinin ruhsal dayanıklılık gücünü arttırır. Bu bakımdan, manevi değerler, geçmişi bırakmak ve geleceğe yönelmek, zorluklara karşı direnmek ve benzeri ritüellerde Oltu taşı tercih edilebilir. Aynı zamanda meditasyonların tamamında enerjiyi dengelemek için kişinin yakınında bulundurulabilir. Oltu taşı cilde temas ederse en iyi şekilde etki gösterecektir.

Oltu taşı, sabır ve güçlülük veren bir taştır. Bu taşla ritüel yapılırken asıl istenilen konuya odaklanmak gerekir. İstekler, amaçlar veya hedefler yalnızca olumlu şekilde düşünülmelidir. Bir başkası hakkında olumsuz düşünmek de taşın etkisini kaybetmesine neden olabilir. Negatif enerji sebebiyle çatlayabilecek olan Oltu taşına tüm ritüel boyunca pozitif enerji göndermeye çalışılmalıdır.

Oltu Taşı Hangi Çakraya Uyumlu?

Oltu, insan vücudundaki enerji akışını kontrol eder. Bu bakımdan, enerji akışının en önemli merkezleri olan çakraların da çalışmasında etkilidir. Kapalı veya az çalışan her çakranın daha baskın hale gelmesine yardımcı olur. Özellikle kök çakrayla güçlü bir etkileşim içinde bulunduğundan dolayı kök çakrayla uyumlu olduğu kabul edilir.

Kök çakra, kişinin benliğini ve hayatta kalma güdüsünü temsil eder. Eğer bu çakrada zayıf bir akış varsa, kişi nereye ait olduğunu bilemez. Oltu taşıyla birlikte enerjisi güçlendiğinde kişinin özgüveni yükselir. Ruhun ve bedenin ilişki içinde olmasına yardımcı olarak yabancı bir dünyada yaşıyormuş gibi hissetmeyi engeller. Bu sayede atılan adımlar daha kararlı ve doğru olur.

Oltu Taşının Uyumlu Burçları

Tüm burç sahipleri diledikleri doğal taşı kullanabilir ancak bazı taşlarla bazı burçlar uyum içindedir. Bu durum, bireyin hangi doğal taşı seçerse daha iyi hissedeceğinin bir göstergesidir. Eğer kişi oğlak burcuna veya yükselen burcuna sahipse Oltu taşını seçerek doğal taşların eşsiz özelliklerini hissedebilir. Burcunun negatif özelliklerini yok ederek hem kendisini hem çevresinde bulunan kimseleri memnun edebilir.

Eli açık olan oğlak burcu sahipleri, Oltu taşı kullanarak maddi kaynaklarını daha doğru şekilde harcar. Duygusal anlamda yaşadıkları sıkıntıları daha hızlı ve hafif şekilde atlatırlar. İhtiyaçları olan otoriteyi kurarak maddi ve manevi ilişkilerini dengeye getirirler. İnat, hırs, aşırı duygusuzluk, tepkisizlik gibi özelliklerinden Oltu taşı sayesinde arınarak kendilerini daha çok sevmeye başlarlar.

Oltu Taşı Faydaları ve Zararları

  • Ruhsal bir şifa taşıdır.
  • Ruhun çektiği sancıları dindirme görevini üstlenir.
  • Duyguların kontrol edilmesine yardımcı olarak pişman olunacak hareketlerin yapılmasını engeller.
  • Ruhsal hastalıklardan koruma veya var olan hastalıklarda tedavi tamamlayıcı olarak kullanılabilme özelliğine sahiptir.
  • Davranış bozukluklarını düzeltmek için de Oltu taşından yardım alınabilir.
  • Fiziksel anlamda da yararları bulunan Oltu taşı,
  • Başta bağışıklık sistemi olmak üzere tüm sistemlerin çalışma prensibini düzenler. Eğer sorunlu bir organ varsa kişinin hissetmesini sağlayarak gerekli tedaviyi başlatır.
  • Uyuşmalara
  • Dengesizliğe
  • Baş dönmesine
  • Unutkanlığa
  • Baş ağrısına karşı oldukça etkilidir.
  • Eklem ve kemik ağrıları için doğal bir ağrı kesici olarak kullanılabilen Oltu taşı, aynı zamanda strese bağlı oluşabilecek hastalıkları önleme özelliğine sahiptir.
  • Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında oldukça etkilidir.
  • Daha hızlı ödem atmaya ve zayıflamaya yardımcı olur.
  • İç organları daha temiz hale getirerek kişinin beden yaşının daha genç kalmasını sağlar.
  • Cildi gençleştirme, gözeneklerin açılmasını sağlama, kırışıklıkları engelleme, oluşan gözaltı morluklarını geçirme gibi etkileri de bulunmaktadır.

Oltu Taşı Evde Nereye Konur?

Evin hemen hemen her alanına Oltu taşı yerleştirilebilir. Ancak fazla nemden ve sıcaklıktan dolayı dış mekanlara veya banyolara yerleştirilmemelidir. Evde yalnızca bir tane Oltu taşı bulunması bile tüm aile bireyleri için etki gösterecektir. Ancak gösterdiği etki bulunduğu odada daha yüksek olduğundan dolayı ne için kullanılıyorsa ona göre yerleştirme yapılması tavsiye edilir.

Bireysel anlamda güç kazanmak, huzura kavuşmak veya sabır ihtiyacını gidermek için kullanılan taşlar yatak odalarında bulundurulmalıdır. Aksesuar olarak kullanılmadıkları zaman dilimlerinde bir doğal kütle gibi kullanılmaları mümkündür. Çocukların kişilik gelişimlerine destek olması için çocuk odalarına, çalışmaları daha verimli hale getirmek içinse çalışma masalarına veya kütüphane raflarına yerleştirilebilir. Evde küçük çocuklar veya evcil hayvanlar varsa olası kazalara karşı yüksek yerlere konumlandırılmalıdır.

Oltu Taşı Nerede Satılır?

Oltu taşı, en yaygın kullanılan ve çeşitli hikayeleri bulunan bir doğal taştır. Bu bakımdan doğal taş satışı yapılan hemen hemen her mağazada bulunur. Özellikle çıkarıldığı bölgelerde gerçek Oltu taşına ulaşmak daha kolaydır. Bu bakımdan, çeşitli bijuteri dükkanlarında veya internet satış mağazalarından Oltu taşı alınabilmektedir. Sahte bir taş almamak için güvenilir markalardan, taşın gerçekliğini kontrol ederek ve taş hakkında yeterli bilgi edindikten sonra alışveriş yapılması tavsiye edilir.

 

Oltu Taşı Fiyatı Ne Kadar?

Doğal taşlar sıradan aksesuarlardan daha pahalı olabilir. Bunun sebebi, yarı değerli süs taşı olarak satılmalarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca piyasada doğal taşların değerini etkileyen pek çok faktör bulunur. Yaygın kullanıldığından dolayı Oltu taşı herkesin satın alabileceği fiyatlara sahiptir. Yanında kullanılan materyallere ve diğer taşlara bağlı olarak fiyatında değişiklikler görülebilir. Ürün içine ne kadar çok Oltu taşı varsa fiyatı da aynı oranda yükseliş gösterir.

Oltu Taşı Bakımı Ve Temizliği

Oltu taşı için bakım ve temizlik birbirinden farklı kavramlardır. Temizlik, yalnızca taşın dış yüzeyinin temizlenmesi anlamına gelirken; bakım, taşın enerji bakımından temizlenmesidir. Temizlik için Oltu taşının zarar görmemesi adına yalnızca yumuşak ve nemli bir bezle silinmesi gerekir. Bu esnada kimyasal ürünlerin kullanılmaması oldukça önemlidir. Bakım içinse daha farklı yöntemler gereklidir.

Oltu taşına yapılan bakım sırasında toprak veya su gereklidir. Herhangi bir toprağa gömülmesi veya yüzeyinde bekletilmesi taşta birikmiş olan negatif enerjilerin toprağa aktarılmasını sağlar. Benzer şekilde, akan bir su kaynağına bırakılan Oltu taşı da suyun akışkan yapısı sayesinde negatif enerjileri kendinden uzaklaştırır. Bir ipe sıkıca bağlanarak ve ucundan tutularak taşın suda veya toprağın altında kaybolması engellenebilir.

Gün ışığı ya da ay ışığının da temizleyici ve dinlendirici özellikleri bulunur. Herhangi bir zaman diliminde taşı bu ışıkları alacak şekilde konumlandırarak enerji bakımı yapılabilir. Uyum içinde olduğu diğer doğal taşlar, çeşitli aromalara sahip tütsüler veya doğal mumlar da bu işlem için kullanılabilir. Her bakım arasında eğer taş sürekli kullanılıyorsa ortalama 2 hafta, normal sıklıkta kullanılıyorsa 1 ay, nadiren kullanılıyorsa 6 ay bulunmalıdır. Böylelikle taşı en yüksek verimle kullanmak ve faydalarını hissedebilme mümkün olur.

Oltu Taşı Hakkında İlginç Bilgiler

Milattan önce 1400’lü yıllara kadar dayanan Oltu taşı, organik bir kökene sahip olduğu için kötü ruhlardan koruyucu olduğu düşünülürdü. Bu sebeple antik mezarların içinde veya dış kısmında çeşitli büyüklük ve şekillerde Oltu taşı bulunabilmektedir. Viktorya döneminde de benzer şekilde cenaze törenlerinde, kötü günlerde, yas tutulan zaman dilimlerinde iyileştirici ve koruyucu olması için kullanılırdı.

Oltu taşı, Yunan Mitolojisinde de önemli bir yere sahiptir. Antik tapınaklarda yer alan bu taş, tanrılar tarafından sevilmek veya duaların kabul olmasını sağlamak için kullanılırdı. Şifa vermesi için hastanın yakınlarında Oltu taşı yakılırdı. Ayrıca Osmanlı padişahları tarafından tespih olarak kullanılmıştır.

 

 

 

Etiketler: Doğal Taş
Ocak 11, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.