Zebercet / Peridot (İletişim Taşı)

Zebercet / Peridot (İletişim Taşı)

Zebercet/ Peridot Taşı Nedir?

Zebercet taşının en önemli özelliklerinden birisi; yalnızca tek renge sahip olmasıdır. Bununla birlikte Peridot ya da Zebercet taşının rengi yeşildir. Fakat yeşil renginin farklı tonlarına da sahip olabilmektedir. Yeşil ile sarı, altın rengi ile yeşil, koyu yeşil ve kahverengimsi yeşil gibi tonları bulunmaktadır. Renk tonları, içerisinde yer alan krominyum, nikel ve demir oranı ile yakından ilişkilidir. Peridot ya da Zebercet taşı; yağlı bir görünüme sahip olup, saydam yapılı ve cam parlaklığındadır. Bu doğal taşın sertlik derecesi; 6.5 ile 7 arasında farklılık göstermektedir.

Zebercet veya Peridot; tek mineralden oluşmamaktadır. Bununla beraber forserit ve fayalit adlı minerallerin bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Zebercet taşının bir başka adı olarak bilinen Peridot kelimesi; Yunanca kökenli bir kelime olup; ”zenginlik sunan” manasındaki ”peridona” sözcüğünden türetilmiştir. Peridot taşı; olive mineralinin bit türü olarak da bilinmektedir. Bu yüzden kimi kaynaklar içerisinde Zebercet anlamında ”olive” sözcüğünün de kullanıldığı görülür. Halk dilinde kimi yerlerde ”yılan taşı” olarak isimlendirildiği belirtilebilir. Bu isimlendirme ise; yılan zehrinin yeşil renkli olmasından kaynaklıdır.

 

Zebercet sözcüğü ise; Arapça kökenli bir kelimedir. Bununla birlikte Osmanlı Devleti döneminde, değerli ve yeşil renkli olan bir taş türünü tanımlamak adına kullanılmaktaydı. Sözcük; Arapça dilinden dilimize aynı biçimde girmiştir. Bunun dışında Zahbargat Adası olarak bilinen ada; Kızıldeniz’in yakınlarında bulunmakta ve bu taşın adının da oradan alındığı söylenmektedir. Bu doğal taşların ilk kaynağı; bu ada üzerinden olduğundan bu adadan getirilmiş olan taşlara zebercet ismi verilmiştir. Ancak bu taş; dünya çapında ”Peridot” olarak tanımlanmaktadır.

Zebercet/ Peridot Taşı Hakkında

Zebercet taşı; 4000 seneden daha fazla bir zamandır, değerli taşlar statüsünde çıkarılmaktadır. Bu doğal taşın; Mısır Kraliçesi olarak bilinen Kleopatra’nın en fazla sevdiği önemli taşlar içerisinde yer aldığı belirtilmektedir. Zebercet taşı; Eski Ahit döneminde İbranice ismi ile ”pitdah” şeklinde anılmaktaydı. Peridot taşı; diğer pek çok değerli ve doğal taş ile ve hatta zümrüt ile karıştırılmıştır. Peridot taşı; yeşil garnet, zirkon ve yeşil turmalin taşları ile sık sık karıştırılmaktadır. İngiliz Kraliyet ailelerinde bulunan hazinelerdeki pek çok zümrüt taşının aslında Peridot taşı olduğu, çok sonradan anlaşılmıştır.

Son senelerde Keşmir yakınlarında yer alan yeni Zebercet madenleri bünyesinde oldukça büyük kütlelerde ve oldukça güzel renklerde doğal taşlar çıkarılmıştır. Bu sayede Peridot taşı; tekrardan gündeme gelmiş olup, aranmakta olan bir taş olmuştur. En güzel Zebercet taşları; Afganistan ve Pakistan’dan çıkarılmaktadır. Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Kenya, Avusturalya, Seylan, Meksika gibi pek çok ülkede Peridot taşı çıkarılmaktadır. Burma’dan gelmiş olan ipeksi, parlak ve ışıltı veren yeşil taşlar, başka ülkelerden gelen taşlara nazaran daha pahalı olmaktadır.

Zebercet/ Peridot Taşının Tarihi

Peridot ya da Zebercet taşı; eski dönemlerde de oldukça değerli bir taştı. Çünkü bu taşın, genel olarak zümrüt olduğu düşünülmekteydi. Bu durum; Peridot veya Zebercet taşı adına oldukça önemli bir durumdu. Mısır’da çok sık kullanılan bu taş; ulusal mücevher olarak tanımlanmaktaydı. Eski Mısır halkı, Peridot taşını; güneşin mücevheri şeklinde tanımaktaydı. Eski dönemlerin en önemli kişilerinden sayılan Kleopatra’nın, Peridot taşını takmasıyla birlikte popülerleştiği belirtilmektedir. Bununla birlikte Kleopatra’nın takı ve aksesuarlarının bazılarının zümrüt olmadığı, koyu yeşil renkte Peridot taşı olduğu hakkında düşünceler bulunmaktadır.

 

Peridot taşından tarih boyunca bahsedildiği belirtilebilir. Bununa beraber bu taş eski dönemlerde; kötü ruhların kontrol edilmesi adına tılsımların hazırlanması durumunda ve ruhsal anlamda güçlendirme konuları adına kullanılmaktaydı. Bunun dışında Ortaçağ Döneminde; Avrupalı temsilciler başka ülkelere yapmış oldukları yolculuklardan önemli oranlarda Zebercet taşı getirmişlerdir. Peridot taşıyla beraber kiliselerin süslendiği belirtilebilir. Bu taşın en önemli örneklerinden birisi; Almanya’da Köln şehrindeki kilise bünyesinde Üç Kutsal Kral Tapınağı’nda kullanılan Peridot taşlarının varlığıdır. Bu taş; yüzyıllar boyu zümrüt taşı olarak sanılmaktaydı. Fakat yakın bir dönemde Peridot taşı olduğu anlaşılmıştır.

Zebercet/ Peridot Taşının Yararları

Zebercet ya da Peridot taşı; günümüzde şans ve iletişim taşı şeklinde de bilinmektedir. Bunun yanı sıra oldukça kuvvetli kristaller arasında bulunan bu taşın, bilinen pek çok yararı bulunmaktadır. Bu önemli ve değerli taşın faydaları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Zebercet taşı; mide ülserinin iyileşmesine imkan tanır.
  • Peridot taşı; bireyin zihinsel ve bedensel dengesini sağlar.
  • Kişinin; olumlu ve pozitif düşünmesine olanak tanır.
  • Peridot taşı; bireyin ruhsal korkularını en aza indirger.
  • Bireyin etrafıyla olan iletişimin kuvvetlendiren bu taş; bireyin sosyalleşmesini kolaylaştırır.
  • Kişinin kuruntularını azaltır ve ortadan kaldırır.
  • Zebercet taşı; nazarı ve hasedi giderir.
  • Peridot taşı; öfkenin azalmasına yardımcı olur.
  • Zebercet taşının depresyon üzerinde etkili olduğu söylenmektedir.
  • Zebercet taşını kullanan bireye; sevinç, mutluluk, huzur ve neşe vermektedir. Bununla birlikte bireyin yaşam enerjisinin artmasına yardımcı olur.
  • Zebercet taşı; aşırı sinirlilik durumuna iyi gelir.
  • Antik Mısır döneminde bu taştan geçen güneş ışınları, karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanıldığı söylenmektedir.
  • Zebercet taşı; bireyin bedeninde ve ruhunda yer alan tüm olumsuz enerjilere karşı koruma sağlar.
  • Bireyin vücudunun sağlıklı kalmasını sağlayan Peridot taşı, yaşlanmayı yavaşlatmaktadır.
  • Bireyde var olan kaygı ve endişeyi azaltıp, bireye mutluluk ve huzur hissi sunar.
  • Pankreas, karaciğer, dalak ve kalp üzerinde oldukça olumlu etkileri bulunan Zebercet taşı, aynı şekilde doku bozulmalarını da önler.
  • Peridot taşını kullanan bireylerin, sıkıntısı ve stresi azalır.
  • Bireyin iç dünyasında huzur bulmasına yardımcı olur.
  • Bebekleri olan ve bebek büyüten annelerin, anne adaylarının kullanması gereken bir taş türüdür. Bu taş; bebek ve anne arasındaki bağın güçlenmesine yardımcı olur.
  • Kişisel gelişimin hızlanmasına destek olur.
  • Peridot taşı; hem kalp çarpıntısına hem de kalp hastalıklarına çok iyi gelir.
  • Sindirim sorunlarını ortadan kaldırmaktadır.
  • Peridot taşlarını kullanan bireye; başarı, mutluluk, şans ve para getireceğine dair inanışlar söz konusudur.
  • Peridot taşı; bilgilerin kolay bir şekilde anlaşılmasına ve kavranmasına destek olur.
  • Solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Bu taş; böbreküstü bezinin sürekli çalışmasını sağlamaktadır.
  • Zebercet taşı; sebepsiz yere ortaya çıkan korku hissinin ortadan kalkmasına destek olur.
  • Peridot taşı; sinir bozukluğuna karşı oldukça iyi gelen doğal taşlar içerisinde bulunmaktadır.
  • Peridot taşı; bireye iyimserlik duygusunu katarak, bireyin ufak olaylardan mutluluk duymasına yardımcı olur.
  • Zebercet taşı; duygusal olarak yaşanan kıskançlıkları, soğuklukları ve olumsuz duyguları ortadan kaldırmaktadır.

Zebercet/ Peridot Taşının Ruhsal Anlamda Faydaları Nelerdir?

Peridot veya Zebercet taşı; psikolojik anlamda da oldukça önemli etkileri bulunan bir doğal taştır. Bunun yanı sıra psikolojik hastalıkların tedavisi olduğunda çok olumlu etkilere sahiptir. Özellikle depresyon geçiren birini; Peridot taşı kullanması oldukça iyi etkiler sağlayacaktır. Bunun yanı sıra Zebercet taşının ruhsal anlamda yararları aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

  • Peridot taşı; gerginliğin yatışmasına yardımcı olur.
  • Bu taş; olumsuz duyguların etkilerini azaltan bir taş olup, hafiflik taşı olarak tanımlanabilir.
  • Zebercet taşı; duygusal güvenliği, iç huzuru ve dengeyi bulmaya destek olur.
  • Zebercet taşı; Bipolar bozuklukları ve başka depresyon şekillerini de dengelemektedir.
  • Duygusal anlamda salıverme sürecini dengeler. Bunun yanı sıra olumsuz duyguların azalmasına yardımcı olur ve rahat bir hale gelmeye destek olur.
  • Depresyon ile mücadele eden biri adına çok gereksinim duyulan gerekli değişikliğe ön hazırlık yapılmasına imkan tanır.
  • Depresyon yaşayan bir kişide yaşanan uyuşuklukları ortadan kaldıran bir taştır.
  • Fiziksel acıyı iyileştirip, duygusal anlamda hafiflemeye yardımcı olur.
  • Peridot taşını kullanan bireyin benlik saygısına ve zedelenen egosuna destek olur.
  • Peridot taşı; sinir sistemini sakinleştirir. Bu yüzden uykunun gelmesine yardımcı olur.

Peridot veya Zebercet taşı; kalbin açılmasına yardımcı olur. Bunun dışında kalbin temizlenerek, harekete geçmesine olanak tanır. Suçlu hissetme, takıntı, yük gibi birçok olumsuz duyguyu ortadan kaldırmakta olan bir doğal taştır. Bu sayede yeni psikolojik açlık sezgileri ortaya çıkar. Bireyin; dış etkenlerden kendini nasıl ayıracağını ve rehberlik adına yüksek enerjilere nasıl ilerleneceği konusunda yardımcı olur. Peridot taşını kullanan kişilerin, kaderini ve ruhsal hedefini anlamasına destek olan bu taş, tam olarak potansiyele ulaşmaya destek olmaktadır. Bunun yanı sıra Peridot taşı; zihni keskin hale getiren ve bireyi yeniden farkındalık seviyelerine açan bir taş türüdür.

Zebercet/ Peridot Taşı Nerelerden Çıkarılır?

Zebercet ya da Peridot taşı; dünya çapında pek çok ülkeden çıkarılmaktadır. Bununla beraber yaygın şekilde çıkarılan ülkeler;

– Türkiye,

– Kanada,

– Rusya,

– Amerika Birleşik Devletleri,

– Mısır,

– İspanya,

– Buruma,

– Almanya,

– Slovakya,

– Cezayir,

– Fransa şeklinde sıralanabilir.

Dünya çapındaki en pahalı Peridot taşı ise; Buruma tarafından gelen; ışıltılı, parlak ve yeşil rengine sahip olan Peridot taşlarıdır. Keşmir yakınlarında yer alan yeni Peridot madenleri bünyesinden ise oldukça önemli boyutlarda ve güzel renklerde taşların çıkarıldığı belirtilebilir. Bu sayede Peridot taşları, oldukça önemli bir ün kazanmıştır.

Zebercet/ Peridot Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Zebercet veya Peridot taşı temizliği başka değerli doğal taşlar gibi temizlenmelidir. Bunun nedeni ise; taşın etkisinin artması ve taşın arınmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra Peridot/ Zebercet taşını ya da bu taşlardan yapılan aksesuarları temizlemek adan akan su altında yaklaşık olarak 5 dakika boyunca yıkamak veya sirkeli, tuzlu suyun içerisinde 10 dakika boyunca bekletmek yeterli olacaktır. Arındırma işlemi adına Zebercet taşını; bir gün süre ile toprak içerisinde ya da birkaç saat boyunca güneş gören bir yerde bekleterek yapmak önemli olacaktır.

Zebercet/ Peridot Taşı Nasıl Anlaşılmaktadır?

Peridot ya da Zebercet taşı; daha resmi bir şekilde; ışıltılı ve cam şeklindeki bir parlaklığa sahip olan demir silikat, magnezyum olarak bilinen olivin ismiyle de anılır. Bu taş; renk bakımından sarımsı ve yeşil, bazı durumlarda ise saf yeşil renginin farklılaşan tonlarında olabilmektedir. Renk tonlarına dikkat edip, doğal taşın, orijinal olup olmadığı konusunda fikir sahibi olunabilir. Bunun yanı sıra ucuz satılan Peridot taşları, orijinal değildir. Çünkü Peridot taşlarını ucuz bir şekilde satın almak, imkansızdır. Bununla beraber peridot taşını satın almak adına bilinen bir kuyumcuya gitmek önemli olacaktır.

Zebercet/ Peridot Taşının Özellikleri Nelerdir?

Peridot ya da Zebercet taşı; şefkat taşı şeklinde kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra dinlendiren uyku, şifa ve ilişkiler adına barış çaldığına inanılmaktadır. Bu taşın; zihni dengelediği, duyguları da düzenlediği belirtilmiştir. Üstünde Peridot taşı taşıyan kişiler, genel olarak oldukça mutlu ve halinden memnun olan insanlardır. Peridot taşı; neşe ve huzur getirmekle beraber yaratıcılığa ve becerilerin artmasına yardımcı olur. Ek şekilde bu taş; sevgiyi çeker, gençleşme duygusunu getirir ve öfkeyi de giderir.

Zebercet Taşının Anlamı Nedir?

Zebercet taşı; olive mineralinin bir türüdür. Bu yüzden bazı kaynaklar içerisinde ”olivine” şeklinde de karşılaşılması mümkündür. Bununla beraber bazı yerlerde bu taşa; yılan zehrine benzer nitelikle olduğu için yılan taşı adı da verilmektedir. Son şekilde Peridot taşı ile alakalı Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed; cennet kapılarının bu taştan oluştuğunu pek çok Hadis ile İslam dünyasındaki Müslümanlara aktarmaktadır.

Zebercet sözcüğünün kökeni; Arapça dilinden gelir. Bu sözcük ile Osmanlı Devleti dönemlerin yeşil renkli bir taş çeşidini tanımlamak adına kullanıldığı belirtilmektedir. Bunun yanı sıra her ne kadar Türkiye çapında Zebercet taşı olarak anılsa da bu taş dünya çapında; Peridot taşı şeklinde anılmaktadır. Bu sözcük; Yunanca dilinde yer alan ”peridona” yani ”zenginlik sunan” sözcüğünden türetilen bir kelimedir.

Zebercet/ Peridot Taşı Yüzük, Kolye ve Tespih Şeklinde Kullanılabilir Mi?

Zebercet ya da Peridot taşı; iyileştirici özelliği olan bir taştır. Bunun yanı sıra aksesuarlarda çok sık kullanılmaktadır. Peridot taşından; bileklik, kolye, küpe, yüzük gibi pek çok takı yapılmaktadır. Bunun yanı sıra gevşek değerli taşlar olarak kullanılabilir. Bununla birlikte Peridot taşlarını; kolye, yüzük, küpe, bileklik gibi aksesuar haline getirmek de mümkündür. Her tür aksesuar dahilinde Peridot taşını kullanmak mümkündür. Hatta Peridot taşının aksesuar olarak kullanımı oldukça yaygındır.

Zebercet/ Peridot Taşı Nasıl Kullanılmaktadır?

Zebercet ya da Peridot taşından; boncuk, kolye, bileklik, halhal, yüzük, küpe gibi birden fazla takı yapılmaktadır. Bununla beraber parlak veya zeytin yeşili arasında farklılaşan yeşil tonlarında eşsiz detaylara sahiptir. Bunun yanı sıra Zebercet taşı ile kan taşı, gül kuvars, limon kuvars ve mavi akik gibi başka önemli taşlar ile bir araya getirildiği zaman, sağlanan tasarımlar oldukça büyüleyici olmaktadır.

Peridot ya da Zebercet taşından yapılan bileklik, kolye, yüzük, küpe ve halhal gibi takılar, güçlü özellikleriyle direkt temas edilmesi durumunda olumlu etki sağlayacaktır. Peridot taşından yapılan kolye takmak, insan vücudunun enerjisiyle taş arasında herhangi bir engelleyici güç olmadığı için ruhun, şifalı titreşimler ile beslenmesine imkan tanıyacaktır.

Peridot taşından yapılan bileklik; kişilerin mücevher koleksiyonuna ekleyeceği değerli taşlar arasında yer almaktadır. Parlak yeşil rengi olan Peridot taşının; bireye neşe getireceği belirtilmektedir. Peridot taşının; ev eşyalarında da kullanıldığı bilinir. Evde kullanılan Peridot taşı; eve huzur, mutluluk getirmektedir. Diğer doğal taşlarda olduğu gibi Peridot taşının da evi olumsuz ve negatif enerjilerden koruduğu söylenmektedir. Peridot taşını her türlü kullanmak, bireye olumlu etki sağlayacaktır.

 

 

Etiketler: Doğal Taş
Ocak 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.