Ağrı Kesici Özellikli Doğal Yağlar Hangileridir?

Ağrı Kesici Özellikli Doğal Yağlar Hangileridir?

Ağrıyı Hafifletmenin Doğal Yolları

İbuprofen ve asetaminofen gibi reçetesi olarak satılan ilaçlar etkilin olan ağrı kesicilerdir ancak, uzun süreli kullanılması bazı yan etkilere neden olabilir. Reçeteli ilaçların bağımlılık yapma ihtimali daha fazla ve daha da olumsuz etkiler yaratması mümkün. Acıyı hafifletmenin en iyi doğal yolları neler olabilir?

İnsanlar yüzlerce yıldır, doğal ağrı kesiciler olarak kabul edilen esansiyel yağları, bitkileri ve alternatif tedavileri kullandılar.

Araştırmacılar bu seçenekleri tam anlamı ile incelememişlerdir ancak, bazı kanıtlar belirli çözüm yollarının yardımcı olabileceğini ve birçok kişinin bunları yararlı bulduğunu göstermektedir.

Bu yazda, 12 doğal ağrı kesiciyi ve onların arkalarında bulunan bilimi tartışıyoruz. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaca güvenmeden doğal bir şekilde ağrının nasıl yönetilebileceğini öğrenebilirsiniz.

Lavanta Esansiyel Yağı

Lavanta esansiyel uçucu yağı doğal olarak ağrının giderilmesi konusunda yardımcıdır. İnsanlar lavanta yağını ağrı kesici, uyumaya yardımcı olmak ve kaygı gibi duyguları hafifletmek için tercih ederler.

Küçük ölçekli 2012 yılı araştırması, lavanta yağının solunmasının plaseboya kıyasla migren baş ağrıları ile ilişkili ağrıyı hafifletebileceğini buldu.

Bazı araştırmalar, lavanta yağının hayvanlarda ağrı giderici, iltihap önleyici ve antioksidan etkileri olduğunu da ortaya koymaktadır.

Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) şu anda esansiyel yağ bileşenlerini ve dozajlarını düzenlemediğinden, dikkatli kullanmaya özen gösterin. Yeni esansiyel yağları kullanmadan evvel doktorunuza başvurun

İnternet üzerinden de yağ çeşitlerini araştırabilir, çeşitli lavanta esansiyel yağları arasından seçim yapabilirsiniz.

Biberiye Esansiyel Yağı

Biberiye ağrıyı hafifletebilecek başka bir esansiyel yağdır.

Bazı araştırmacılar biberiye bitkisi Rosmarinus officinalis L.’nin baş ağrısı, kemik ve kas ağrıları ve nöbetleri tedavi etmeye yardımcı olabileceğini belirtmektedir. Biberiye ayrıca iltihabı azaltabilir, düz kasları gevşetebilir ve hafızayı güçlendirebilir.

Uçucu yağları zeytinyağı gibi taşıyıcı bir yağ ile seyreltin. Her bir taşıyıcı yağ onsu için üç ya da beş damla esans yağı kullanın.

Araştırmacılar, beynin acı hissi ile ilgili olan opioid reseptörleri adı verilen beyindeki reseptörler üzerinde etkili olduğunu ifade ediyor. Bir 2013 yılı klinik çalışması biberiye yağı afyon çekmeye maruz kalan kişilerde ağrının azaldığını bulmuştur.

Yine aynı şekilde internet üzerinden biberiye esansiyel yağları çeşitlerini inceleyebilir ve seçebilirsiniz.

Nane Esansiyel Yağı

Nane yağı Mentha piperita L. Bitkisinden gelir.

Bazı araştırmalar, nane bitkisinin anti enflamatuar, antimikrobiyal ve ağrıyı giderici etkilere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Nane yağında aktif bileşikler arasında karvarol, mentol ve limonen bulunmaktadır.

İnsanlar genellikle topikal bir işlem olarak seyreltilmiş nane esansiyel yağı kullanmayı tercih ederler.

Bir 2015 yılı araştırması, insanların geleneksel olarak acı spazmları ve artritle ilgili sorunları gidermek için nane kullandıklarını not etmiştir.

Çatlak bir cilde nane yağı koymaktan kaçının. Alerjik reaksiyonlara neden olabilir, bu nedenle acı verici bir bölgede nane yağını kullanmadan önce test yapın. Çocukların çevresinde nane yağı kullanmayın.

Aynı şekilde internet üzerinden nane esansiyel yağları çeşitlerini inceleyebilir ve seçebilirsiniz.

Okaliptus Esansiyel Yağı

Ağrıyı hafifletmek için bu doğal yollar listesindeki son esans yağı okaliptüs yağıdır. Okaliptüs bitkisinin bu bitkisel ilacı, vücuttaki ağrıyı şişliği ve iltihaplanmayı azaltmada yardımcı olabilir.

2013 yılı çalışmalarından biri, okaliptüs yağının solunmasının badem yağı ile karıştırılması ile ağrıyı hafifletebileceğini buldu.

Çocukların veya evcil hayvanların çevresinde okaliptüs yağı kullanmayın. Okaliptüs astımı tetikleyici bir durum yaratabilir.

Ayrıca bu nedenle halk arasında okaliptüs yaygın değildir. Bir kişi onu yutarsa okaliptüs esansiyel yağı zehirleyebilir.

Aynı şekilde internet üzerinden okaliptüs esansiyel yağları çeşitlerini inceleyebilir ve seçebilirsiniz.

Karanfil

İnsanlar geleneksel olarak Eugenia caryophyllata bitkisinden elde edilen karanfilleri diş ağrısından kurtulmak için evde uygulanan bir çare olarak kullandılar

2006 yılında yapılan bir çalışmada bulunan karanfil diş jeli, çoğu zaman şiş ağrıyı azaltmak için kullanılan bir topikal jel olarak etkili olduğu bulunmuştur.

Karanfilin diğer ağrı türlerini ne kadar etkili bir şekilde giderebileceğini görmek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Araştırmacılar ayrıca karanlığın antioksidan, antienflamatuar, antifungal ve antiviral aktivitiye sahip olduğuna inanıyor.

Aynı şekilde internet üzerinden Karanfil yağları çeşitlerini inceleyebilir ve seçebilirsiniz.

Kapsaisin

İnsanlar, acıyı azaltmak için biberde bulunan kapsaisin maddesini de kullanırlar. Bu madde bir kişiye topikal olarak uygulandığında hafif bir yanma ve karıncalanma hissine neden olabilir.

Bir 2011 yılı çalışması, kapsaisin topikal kremlerinin ve yamalarının ağrı geçirmede oynadığı önemli rolü kaydeder. Pek çok ağrı kesici ürün, kapsaisin içerir.

İnternet üzerinden Capsaicin kremleri çeşitlerini inceleyebilir ve seçebilirsiniz.

Zencefil

Zencefil ya da zingiber officinale doğal bir ağrı kesici olarak vaat edilen bir köktür.

Araştırmacılar zencefilin toparlanmayı hızlandırabileceğini ve egzersizle ilgili iltihabı azaltabileceğini ileri sürüyorlar.

2015 yılı araştırmasında insanlar en az 5 gün süre ile zencefil aldığında günde 2 gram sindirerek kullanıldığında kas ağrılarını azalttığını buldular.

Smoothie’lere ya da çaylara çiğ zencefil ekleyebilirsiniz. İnsanlar sağlık mağazalarında ve internet sayfalarında bulunan zencefil takviyelerini de kullanabilirler. Bununla birlikte, doğal, taze bileşen daha yararlı olabilir.

Feverfew

Kuş tüyü veya bekar düğmesi adı verilen ateş böceği şifalı bir bitkidir. Geleneksel kullanımlar arasında ateş , migren baş ağrıları, romatoid artrit , diş ağrıları ve mide ağrıları sayılabilir.

Feverfew, iltihabı ve kas spazmlarını azaltabilen bileşikler içermektedir. Bazı araştırmacılar kilit aktif bileşiklerin seskiterpen, laktonlar ve flavonoidler içerdiğine kabul etmektedir.

Amerikan Migren Vakfı, ateş hastalığının ne kadar etkili olduğu konusunda karışık sonuçlar olduğunu, ancak migren baş ağrısının önlenmesinde muhtemelen yardımcı olabileceğini ifade ediyor.

Bir 2011yılı araştırma incelemesi feverfew çiçek ve yaprakların analjezik ya da ağrı kesici, özelliklere sahip sonucuna varmıştır.

Ateşli olanlar karın ağrısı, bulantı, kusma ve artmış kanama riski gibi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, ateşli bir şekilde denemeden önce bir doktor tavsiyesi almak önemlidir.

Zerdeçal

Zerdeçal baharatındaki aktif madde Curcuma, ağrı giderici özelliklere sahiptir.

Küçük ölçekli 2014 çalışması bir kişinin 4 hafta aldığı zaman diz osteoartriti tedavisinde ağrı tedavisi için ibuprofen olarak zerdeçal özünün etkili olduğunu ortaya koymuştur.

Zerdeçal, ayrıca iltihabı azaltmak için yaygın kullanılan bir bitkisel ilaçtır. Zerdeçal, diyet, doğal formda olmak için , onu köri, tatlılar veya meyve suları içine eklemeyi deneyebilirsiniz.

Akupunktur

Akupunktur, ağrıyı azaltmaya yardımcı olabileceğine inanılan alternatif bir terapidir. Son araştırmalar bu inançları desteklemektedir.

Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleyici Sağlık Merkezi (NCCIH) , akupunkturun aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli ağrı tiplerine yardımcı olabileceğini belirtmektedir:

  • Düşük ağrısı
  • Boyun ağrısı
  • Osteoartrit ya da diz ağrıları

Ayrıca, insanlarda gerginlik, baş ağrısı çekme sıklığını geçirdiğini ve migren baş ağrılarının önlenmesine yardımcı olduğunu da söyleyebiliriz.

Bir 2018 meta-analizi akupunkturun kronik ağrıların kontrolünde etkili bir yol olduğu bulmuştur. Araştırmacılar, akupunkturun kas-iskelet sistemi ağrısı, baş ağrısı ve osteoartrit ile ilişkili ağrıya yardımcı olabileceği sonucunu bulmuşlardır.

Akupunkturun diğer ağrı durumları üzerindeki etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir, ancak artan kanıtlar, akupunkturun birçok ağrı türü için etkili olduğunu ispatlamaktadır.

Aslında, akupunktur 100’den fazla farklı koşullarda yardımcı olabilir.

Yoga

Yoga , ağrıyı doğal olarak yönetmenin bir yolunu önerebilecek fiziksel bir meditasyon şeklidir.

Sırt ağrısını yönetmek sıklıkla germe ve fizik tedavi içermektedir. Yoga bunu sağlamada yardımcıdır.

Nefes egzersizleri, kişisel bakım ve rahatlama yöntemlerini içine alır, bu nedenle yoga yapmak stres ya da endişe ile ilgili gerginliği de hafifletebilir.

Bir 2013 yılı çalışması yoganın bel ağrısını zaltabileceğini buldu.

NCCIH, yoganın bel ağrısını ve boyun ağrısını gidermeye yardımcı olabileceğini, ancak baş ağrısı, artrit veya fibromiyalji gibi diğer ağrılı durumlar için yardımcı olabileceğine dair yeterli kanıt bulunmadığını belirtmektedir.

Farkındalık Meditasyonu

Kronik ağrı yaşayan insanlar giderek doğal bir tedavi olarak farkındalık meditasyonuna yönelmektedirler. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır, ancak ilk çalışmalar umut verici yönde gelişmektedir.

Bir 2017 sistematik derleme ve meta-analiz, farkındalık meditasyonunun ağrı semptomlarını iyileştirdiği sonucuna vardı. 38 çalışmada bakıldı ki depresyon belirtilerini azalttığı ve yaşam kalitesini arttırdığı ortaya çıktı. Ancak, yazarlar bunun ne kadar etkili olduğunu görmek için daha büyük çalışmalara ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Doğal Yöntemlerin Faydaları

Birçok kişi, asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçları sorunsuz kullanırken, yan etkiler yaşayan insanlar, doğal ağrı kesiciler kullanmayı tercih edebilir. Bunlara bitkisel ilaçlar ve yoga ve akupunktur gibi geleneksel uygulamalar da dahildir.

Bu arada, bazı araştırmalar ibuprofen gibi steroid olmayan antiinflamatuar ilaçların uzun süreli kullanımında mide ülseri, böbrek yetmezliği ve inme riskini artırdığını ortaya koymaktadır.

Bitkisel ilaçlar, vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olacak antioksidan etkilere sahip olduğu için  ağrı giderici etkilerin yanı sıra başka sağlıklı yönleri de olacaktır.

Etiketler: Aromaterapi
Ocak 11, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.