Ametist / Amethyst (Pozitif Enerji Taşı)

Ametist / Amethyst (Pozitif Enerji Taşı)

Ametist Taşı Ne Anlama Gelir?

Eski Yunan kaynaklarında Ametist terimine yer verildiği görülmektedir. Bu kaynaklarda bahsi geçtiği üzere Ametist terimsel olarak “sarhoşluk vermez” manası taşımaktadır. Kuvars ailesinin bir üyesi olan Ametist, yüksek enerjisi sebebiyle mitoloji ve astroloji içerisinde de var olmayı başarmıştır. Buna göre, Ametist taşı mitolojik hikayelere dahil edilmiş ve bu taş kullanılarak bazı karakter analizleri yapılmaya çalışılmıştır.

Ametist pek çok hikayeye konu olmuş mitolojik bir ögedir. Siz de bu taşın mucizevi etkilerinden faydalanmak için Doğal taş edinebilirsiniz. Taşın parlaklığı ve mor rengi sayesinde mekanın enerjisini doğrudan değiştirebilirsiniz.

Ametist Taşı Oluşumu

Enerji taşı Ametist’in oluşumu tarihsel bakımından uzun yılar sürmektedir. Ancak kısa bir özetle taş kütlesi, boşluk ve kristal oluşumuyla tamamlanır. Boşluk oluşumunun sebebi lavlar arasındaki gaz hacmidir. Bu gaz boşlukları sıkışarak kaya kütlesinde de boşluk oluşmasına neden olur. Sonrasında bu bölgeler silika ile doğar ve kristalleri meydana getirir.

Dışarıdan bakıldığında Ametist kütlesinin büyük bir kaya parçasından farkı yoktur. Ancak bu kayanın iç katmanlarına ulaşıldığında parlak özellikte ve mor renkli kristallere ulaşılır.

Ametist Taşı Nerede Çıkar?

 

Doğal taşlar arasında en yaygın halde bulunanlardan biri de Ametist taşıdır. Dünyanın neredeyse her bölgesinde Ametist yataklarıyla karşılaşılması mümkündür. Ancak zenginlik bakımından ele alındığında; Uruguay, Hindistan ve Brezilya’da daha fazla Ametist olduğu söylenebilir. Türkiye de Ametist barındıran ülkeler arasında yer alır. Taş yatağı bulunan bazı şehirlerin; Balıkesir, Ordu, Yozgat ve Çanakkale olarak sıralanması mümkündür.

Amerika Birleşik Devletleri de Ametist bakımından zengin sayılabilecek bir ülkedir. Son zamanlarda Sibirya ve Rusya’nın bazı bölümlerinde Ametist ticareti yapılmasına rağmen; ABD için bu taş fiyat bakımından değerli kategorisinde değildir.

 

 

Ametist Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğal bir taş satın alınırken bakılması gereken temel kriterler Ametist satın alımında da geçerlidir. Buna göre Ametist satın almadan önce; renk, parlaklık ve kesim kontrolünün yapılması gerekir. Ametist lila tonlarından mor tonlarına kadar değişken bir renk skalasına sahiptir. Taşın içerisindeki mor renk ne kadar fazlaysa, yoğunluk da o kadar fazla kabul edilir. Bunun yanı sıra gerçek bir Ametist taşı mutlaka parlak olmalıdır. Net olmayan ve cansız yapıdaki taşlardan şüphe edilmesinde yarar vardır.

Ametist satın alınırken göz önüne alınması gereken son detay taşın kesim biçimidir. Buna göre, taş hangi amaçla ve nerede kullanılacaksa buna uygun bir kesime sahip olmalıdır. İç mekan için dekorasyon parçası olarak kütle formda bir Ametist tercih edilebilir. Ancak takı ürünlerinde çoğunlukla oval kesimlerin tercih edildiği görülmektedir.

Ametist Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır?

Doğal taşlarda yapılan sahtecilik son yıllarda oldukça arttığı için, Ametist satın almadan önce dikkatli olmakta fayda vardır. Diğer doğal taşlara nazaran gerçek Ametist taşları oldukça karakteristik özelliklere sahiptir ve sahtesinden kolaylıkla ayırt edilebilirler. Buna göre Ametist satın alırken yalnızca iki detaya odaklanmak yeterli olmaktadır. Bu detaylardan ilki taşın sıcaklığını kontrol etmektir. Ametist taşı ısı alışverişinde bulunmayan bir yapıda olduğu için ortam sıcaklığından bağımsız olarak soğuk halde bulunur. Ele alınan bir Ametist taşının zaman içerisinde ısınması, taşın sahte olabileceğinin önemli bir işaretidir.

Bakılması gereken ikinci detay ise Ametist taşının sertliği ölçmektir. Bu bağlamda, Ametist taşı camı çizebilecek güçte kabul edilir. Ufak bir parça Ametist taşıyla basit bir cam parçası çizildiğinde, camın deforme olduğu görülür. Bu işlem esnasındaysa Ametist üzerinde herhangi bir çökme ya da bozulma beklenmez. Sıcaklık ve sertlik kontrolü yapıldıktan sonra Ametist taşı gönül rahatlığıyla alınabilir.

Bazı durumlarda, özellikle doğal taş meraklılarının, Ametist taşına yüksek fiyatlar ödediği görülmektedir. Bu tip durumlarda taşın sahte ya da gerçek olduğunun kontrolünü mutlaka bir taş ya da mücevher değerlendirme uzmanına bırakmak gerekir.

 Ametist Taşı Özellikleri ve Etkileri Nelerdir?

Kuvars ailesinin bir üyesi olarak kabul edilen Ametist taşı, aslında kuvarsın en saf hali olarak nitelendirilebilir. 20. yüzyılda yapılan bazı araştırmalara göre, taşın mor rengini içerisindeki manganezden aldığı düşünülmüştür. Ancak yakın zamanda yapılan yeni araştırmalarda bu renge yabancı atomların sebep olduğu savunulmaktadır. Mohs Sertlik Ölçeği’ne göre Ametist’in sertliği 7 civarındadır.

Yüksek enerji yüklü bir doğal taş olan Ametist, bu yönüyle oldukça geniş etki alanına sahiptir. Bu bakımdan tarih boyunca farklı alanlarda ve kültürel değer kabul edilerek kullanılmıştır.

Ametist Taşı Kullanımı ve Kullanım Alanları

Ametist taşı ihtiyaca uygun olarak farklı kullanım alanlarına dahil edilebilir. Buna göre ev ve iş yerlerinde kullanıldığında ortama enerji ve huzur verdiğine inanılır. Ancak taşı farklı şekilde kullanmak isteyenlerin meditasyon ve yogaya dahil etmesi ya da Ametist kullanarak ritüel yapması mümkündür. Ametist taşının kütle halinde çanta ve cüzdan içerisinde kullanılması da yaygın olarak karşılaşılan bir hareket biçimdir. Kadınlar içinse Ametist’in en fazla takı ve mücevher ürünü olarak kullanıldığı dikkat çekmektedir.

Ametist Taşı Ritüeli

Doğal taşlardan yardım alınarak yapılan tüm ritüeller temelde aynı prensibe sahiptir. Buna göre ilgili çakra üzerine konulan taşın ardından ulaşılmak istenen motivasyon cümlesine odaklanılır. Ardından da şifalanma süreci başlar. Ametist taşıyla ritüel yapmak için kullanılabilecek çakralar genellikle alın ve taç çakrası olmaktadır. Bu bölgelere Ametist yerleştirdikten sonra şifa almak istenen konuyu hem zihinsel hem de sesli olarak tekrar etmek gerekir. Ritüel, gece yatmadan önce ya da gün ışığında yapılabilir. Yatmadan önce yapılan ritüelde sessizliği ve zihinsel odaklanmayı bulmak daha kolay olur. Gün ışığında yapılan ritüeller ise, doğal ışık sayesinde taştan alınabilecek enerji seviyesini artırır.

Ametist Hangi Çakraya Uyumlu

Ametist taşının hangi çakrayla uyumlu çalıştığı özellikle ritürl yapanlar tarafından sorulmaktadır. Buna göre, mutluluk taşı Ametist’in uyumlu çakrası taç çakrasıdır. Başın hemen üst kısmında yer alan taç çakraya Sahashrara da denmektedir. Bu çakra, tıpkı Ametist taşında olduğu gibi mor renkle ilişkilendirilir. Bazı geleneklerde taç çakranın vücuda enerji girişi sağlayan bir giriş kapısı olduğuna inanılmaktadır.

Taç çakranın olması gereken düzenin dışında çalışması durumunda, kişide gözle görülür birtakım sıkıntılar ortaya çıkmaya başlar. Bunlardan en bilindik olanları; katı inanç değerlerine yönelmek, hangi konuda olursa olsun değişimi reddetmek, saplantılar noktasında ısrar ve otorite kurma arzusu şeklindedir.Daha detaylı bilgi için Ametist Taşı Hangi Çakra ile Bağlı yazımıza bakabilirsiniz.

 Ametist Taşının Uyumlu Burçları

Doğal taşlar, kendileriyle uyumlu burç sahipleri tarafından kullanıldıklarında daha yüksek enerjiye ve etkiye sahip olabilmektedir. Dolayısıyla doğal taş satın alırken yalnızca taşın faydasına değil aynı zamanda burçlarla uyumuna da bakılması gerekir. Morun en güzel tonlarına sahip olan Ametist taşının uyumlu olduğu birden fazla burç vardır. Bu burçları; Koç, Balık, Yengeç, Akrep, Aslan ve Kova olarak sıralamak mümkündür.

Kova burçlarının Ametist’i yoga ve meditasyon yaparken kullanması tavsiye edilir. Bu taş Kova burcu sahibine güç verir ve kararsızlıkları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Balık burçları da Kova burcuna benzer şekilde meditasyon sırasında Ametist’i kullanabilirler. Taş, Balık burçlarının bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Ametist taşının tüm burçlarda gösterdiği etkiler neredeyse aynıdır. Buna göre; Koç, Balık, Yengeç, Akrep ve Kova burçlarından hangisi Ametist’i kullanırsa fiziksel olarak güçlenir ve korku, uyumsuzluk gibi rahatsızlıklardan kurtulabilir.

Ametist Taşı Faydaları ve Zararları

Doğal taş grubundaki taşlar cilde alerji yapmadıkları sürece herhangi bir zarara sahip değildirler. Bu bakımdan Ametist taşı da zararları yerine faydalarıyla ön plana çıkan bir taş grubudur. Hava elementi olarak da bilinen bu taşın en yaygın faydası enerji ve sakinlik olarak özetlenebilir. Buna göre, Ametist taşı bulunan ortamda negatif enerji derhal kaybolur ve yerini pozitif enerjiye bırakır. Bu taşı üzerinde taşıyan kişi de daha sakin ve huzurlu bir yapıya bürünür. Ancak Ametist taşı kullanmanın faydalarını bu iki durumla sınırlandırmak mümkün değildir.

Ametist taşı kullanımında hem fiziksel hem de psikolojik anlamda olumlu etkilerle karşılaşmak mümkündür. Bu bakımdan taşın sahibi manevi bakımdan gelişir ve memnuniyetsizliği bir kenara bırakarak yaşamı olumlu taraftan görmeye başlar. Doğru çakraya uygun bir ritüel yapıldığında ise bilişsel algıyı artırır. Bu alanda yeteneği olan kişilerin de sezgileri ve psişik yetenekleri gözle görülür biçimde artışa geçer.

Pozitif etkisinin yanı sıra Ametist taşı, doğal bir sakinleştirici ve şifa kaynağıdır. Bu yönüyle ani öfke krizlerine karşı yakın bir yerlerde tutulması tavsiye edilir. Buna ek olarak Ametist, uyku sorunlarına karşı da iyi bir çözüm önerisidir. Uykuya dalmakta güçlük çeken ya da gece sık sık uyanan insanların baş uçlarına Ametist koyarak bu sorunu aştıkları görülebilir.

Alışık olmadığı bir tembellik ve motivasyon eksikliği hissedenler, rahatlıkla Ametist taşının gücünden faydalanabilir. Ametist sayesinde kişi önce fiziksel ve ruhsal olarak sakinleşir; ardından çevreye yayılan pozitif enerjiyi hissetmeye başlar; son olarak da ihtiyacı olan motivasyona kavuşur.

 Ametist Taşı Evde Nereye Konur?

Ametist taşı eve ofiste istene herhangi bir yere konabilir. Ancak salon ve mutfak gibi daha fazla zaman geçirilen alanlardan yana tercih hakkı kullanmak daha faydalı olabilir. Çünkü taş bu alanlardaki enerjiyi değiştirerek daha fazla insana etki edebilir. Ancak spesifik durumlarda taşın çalışma odası ya da yatak odası gibi farklı bölümlere konması da mümkündür.

Çalışma performansını artırmak, ilgiyi yapılan işte tutmak ve motivasyonu artırmak için Ametist’in çalışma masasına konması iyi bir seçenek olabilir. Çalışma ortamı göz önüne alındığında kütüphanelerin de sıklıkla doğal taş koymak için tercih edildiği bilinir. İş yaşamından ziyade duygusal bir dönemden bahsediliyorsa da taş için en uygun ortam şüphesiz yatak odasıdır. Baş ucuna konulan bir Ametist taşı; sakinleşmeyi kolaylaştırır, iç dünyayı hissetmeye yardımcı olur ve uyku problemlerini giderir.

 Ametist Taşı Nerede Satılır?

Ametist taşı satın almak isteyenlerin yönelebileceği farklı alternatifler vardır. Bu alternatifler taşın işleme durumuna ve ne şekilde kullanılacağına göre değişir. Kütle halinde olan ve genellikle dekor amacıyla kullanılan Ametist taşlarına doğal taş satışı yapan dükkan ve mağazalarda rastlamak mümkündür. Yüzük, küpe veya kolye gibi işlenmiş taşları satın almak içinde takı ve mücevher mağazalarına uğramak gerekir.

Gelişen elektronik ticaret ağında yer edinmeyi başaran ürün gruplarından biri de doğal, değerli ve yarı değerli taşlardır. Bu bakımdan İnternet üzerinden Ametist taşı sipariş vererek de satın alma işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak taşın gerçekliğini kontrol edebilmek açısından doğrudan mağaza alışverişi yapmak daha sık tercih edilen bir seçenektir.

Ametist Taşı Fiyatı Ne Kadar?

 

Ametist taşının fiyatı, diğer doğal taş gruplarında da olduğu gibi, farklı faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Bu faktörler arasında fiyatı en çok etkileyen ise taşın saflık ve parlaklık durumudur. Ametist taşının saflık oranı içerisinde bulunan mor renk yoğunluğuna bakılarak anlaşılmaktadır. Dolayısıyla mor tonun artışıyla, taş için ödenen ücret de bir miktar artmaktadır. Ametist mücevher mağazalarında alyans ve tektaş gibi yüzükler içine dahil edilen bir taştır. Ametist’in altın ve pırlantayla kullanılması da aşın fiyatının artmasına neden olan bir dış faktördür.

Bu esnada taşın enerjisini düşürmemek ya da sıfırlamamak için de doğru bakım tavsiyelerini uygulamaya dikkat edilmelidir. Ametist taşı, akan bir suyun altında birkaç dakika tutularak rahatlıkla temizlenebilir. Hatta; deniz, akarsu ve şelale gibi su kütlelerini de Ametist temizliği yapmak için kullanmak mümkündür. Enerji taşı Ametist kolayca temizlenebildiği için bu yönüyle diğer doğal taşlardan daha avantajlı bir durumdadır.

Su kullanmak Ametist temizliği yapmak için yeterli bir yöntem olsa da bu taşı farklı şekillerde temizlemek de mümkündür. Buna göre, Ametist taşı toprağa gömülebilir ya da tütsü kullanılarak temizlenebilir. Toprağa gömülen taşın, burada bir gece bekletilmesi temizlik işlemi için yeterli olmaktadır. Tütsüyle yapılan temizliklerde ise en sek tercih edilen tütsü adaçayı olarak bilinir.

 

 

 

Ametist Taşı Hakkında İlginç Bilgiler

 

Asırlardır farklı amaçlarla kullanılan Ametist taşı pek çok ilginç bilgiyi de bünyesinde biriktirmeyi başarmıştır. Buna göre, Ametist eski dönemlerde ağırlıklı olarak krallar ve kraliyet aileleri tarafından kullanılmıştır. Mısır’da yaygın olarak kullanılan Ametist oymalarıyla karşılaşmak mümkündür. Mitolojik, bilimsel ve kültürel eserlerin bir bölümünde Ametist’ten söz edildiği görülür. Bu taş hakkında bilgi verenlerden biri de ünlü ressam Leonardo Da Vinci’dir. Kendisi Ametist taşının şeytani düşünceleri dağıttığı yönünde bir not yazmıştır.

Evleri ve bedenleri süsleyen Ametist, yine eski çağlarda pek çok unsurun sembolü haline gelmiştir. Dindarlık ve bekaret de bu semboller arasında yer alır. Bunun doğal bir sonucu olarak o dönemlerde Ametist taşı en fazla kiliselerde kullanılmıştır. Tibet bölgesinde ise Ametist bir sembol olmaktan çıkmış ve kutsal sayılmıştır.

Ametist, geçmiş dönemlerde; elmas, yakut ve safir gibi değer gören ve zenginlik anlamına gelen bir taş türüdür. Ancak zaman içerisinde büyük Ametist yataklarının keşfedilmesiyle birlikte bu değerini yitirmiş ve günümüzdeki tanınırlığı elde etmiştir. Ametist, artık zenginliğin sembolü olmaktan çıkmış ve farklı amaçlarla kullanılmaya başlamıştır. Şans, ışıltı ve pozitif enerji; Ametist kullanımında en sık tercih edilen hedeflerdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: Doğal Taş
Ocak 11, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.