Bağırsak Sağlığı İçin 10 Ayurvedik İpucu

Bağırsak Sağlığı İçin 10 Ayurvedik İpucu

1.      Güne Temizlikle Başlayın

Tuvalete gitmenin sabah temizliği olarak adlandırılması nedensiz değildir. Sisteminizi sabah temizlerseniz, onu etkili bir şekilde toksinlerden arındırmış olursunuz. Bunu, içten dışa bir banyo olarak düşünün.

Atıkları dışarı atmayı başardığınız sürece sindirim başarılıdır. Ayurveda‘ya göre; bunu gün içinde ne kadar erken yaparsanız, günün geri kalanında o kadar verimli sindirim yaparsınız. Ayurveda’ya göre normal tuvalet, günde en az bir kez, tercihen uyandıktan sonraki ilk saatinde meydana gelenlerdir.

2.      Ağız Hijyenine Özen Gösterin

Ayurveda, sindirimin ağızda başladığını ve yiyeceklerin daha küçük parçacıklar halinde çiğnenmesinin ağızda olduğunu söyler. Tükürük ayrıca, gıda parçacıklarını daha temel besinlere ayırmaya başlayan birçok enzim içerir. Ekmeğin, çiğnendiğinde tatlı bir lezzete sahip olmasının nedeni, karbonhidratların şekere dönüşmesidir.

Bu nedenle, ağız hijyeni bağırsak sağlığını iyileştirmede önemlidir. Sabahları dişlerinizi fırçalamak, dilinizi temizlemek ve ardından ılık suyla durulamak önemlidir. Zamanınız varsa; oil pulling yapmak da daha iyi bir sindirim sağlığı yaratmanın harika bir yoludur.

3.      Vücudunuzu Nemlendirin

Sabahları güne ılık su ya da içerisine bal eklenmiş su ile başlamak, sizi içeriden dışarıya nemlendirir. Ilık su, sizi tazelemekle kalmaz, aynı zamanda; sindirim sistemini temizler, dokuları tazeler ve bağırsak sağlığını iyileştirir. En iyisi: uyandıktan sonra 1-2 bardak ılık su içmek ve yemek yemeden önce en az 20 dakika beklemektir.

4.      Sadece Acıktığınızda Yemek Yiyin

Sırf öğle yemeği saatinin gelmesi, yemek yemeniz gerektiği anlamına gelmez. Vücudunuz size aç olmadığını söylüyorsa, yemeyin. Bağırsaklarınız, size o pizzayı ya da ağır yemeyi yememenizi söylüyorsa, siz de yapmayın. Onun yerin, bir porsiyon meyve yemeyi deneyin.

Mideniz içindeki her şeyi sindirdiğinde, ancak o zaman size yemek yemeniz için sinyal gönderir. Ve ancak o zaman sindirim enzimleri o yiyeceği parçalayacak ve size iyi bir bağırsak sağlığı sağlayacak kadar güçlü olur. Yani, vücudunuz sizden bir öğünü atlamanızı istiyorsa, atlayın. Ayurveda’ya göre; yeterince aç hissetmiyorsanız, meyve yiyebilir ve sadece çorba yediğiniz bir detoks günü yapabilirsiniz.

5.      Yemek Yerken Daha Dikkatli Olun

Çoğumuz; televizyon izlerken, sosyal medyada gezinirken ya da çalışırken yemek yeriz. Bu nedenle ya çok fazla ya da yanlış besinler tüketiriz.

Yemek yerken, yiyeceklerin rengine, tadına ve dokusuna dikkat etmeye çalışın ve normalde olduğundan daha yavaş yiyin. İyice çiğnemek, karnın ilk etapta ağzın yapması gereken yiyecekleri sindirmek için çok fazla çalışması gerekmemesini de sağlar. Bitirdikten sonra, işe geri dönmeden önce 10 dakika daha verin. Biraz yürüyün ya da sadece nefes alarak sindirim ateşinin sihrini çalıştırmasına izin vermek için hiçbir şey yapmadan bekleyin.

6.      En Büyük Öğünü Öğlen Yapın

Ayurveda; iç sindirim ateşi olan Agni’nin, güneş en yüksek olduğu zamanlarda en yüksek seviyede olduğuna inanır. Bu nedenle, günün en büyük öğünü öğlen yapmak, yemeklerden mümkün olan en iyi beslenmeyi almanın bir yoludur.

Akşam yemeğini atlamanıza gerek yoktur. Ancak, güneş batmadan önce yemek yemek de Ayurveda’nın bir diğer kuralıdır. Ve, akşam yemeğinde gerçekten hafif bir şeyler yemeyi unutmayın. Siz uyurken, Agdi en düşük seviyededir. Bu nedenle, ağır bir akşam yemeği yemek sindiriminizin fazla mesai yapmasına neden olacaktır.

7.      Taze Pişirilmiş Yiyecekler Tüketin

Yiyecekler, mevsiminde olanlardan seçilmeli ve yemekler taze olarak hazırlanmalıdır. Hazırlandıktan sonra birkaç saat içinde tüketilmelidir. Aksi takdirde, yaşam gücünü kaybeder ve besleyiciliğini kaybeder. Bu, günümüzde buzdolaplarının varlığı ile çok fazla geçerli olmasa da, taze pişirilmiş yemekler tüketmenin belirli bir lezzeti vardır. Bu nedenle, her zaman olmasa bile, olabildiğinde taze yemekler tüketmeye çalışın. Ve daha sonraya ayrılacak fazlalıkların oluşmaması için, sadece yiyebileceğiniz kadarını pişirin.

8.      Yerel Pazarlara ve Organik Ürünlere Bağlı Kalın

Kendi mahsullerinizi yetiştirebiliyorsanız, bu Ayurveda için uygundur. Yapamıyorsanız, ürünlerinizi mevsime uygun olarak yetiştirildiğini bildiğiniz yerel pazarlardan satın alın. Mevsime özgü meyveler, sebzeler, otlar ve baharatlar yemek, bağırsak sağlığını iyileştirmede önemli bir katkı sağlar.

9.      Gün Boyunca Ilık Su Yudumlayın

Sıcak yaz aylarında buzlu suyun hayranı olsak da, Ayurveda; Agni’yi gerçekten iyi tutmak için vücudun çekirdek sıcaklığına en yakın derecedeki suyu içmeniz gerekir.

Özellikle yemek sırasında soğuk su, o ateşin sönmesine neden olacaktır. Fesleğen, zencefil, nane, limon gibi otlar ve baharatlarla tatlandırılmış ılık suyu gün boyunca içmeye devam etmek iyi bir şeydir. Soğuk su içmek isteseniz bile, bunu yemek saatlerinde yapmayın.

10. Lezzet İsteklerinizi Sınırlandırın

Sahip olduğumuz her zevke boyun eğecek olsaydık, insan değil balon topları olurduk. Dil, zayıf bir baştan çıkarıcıdır ve her şeyi ister.

Ayurveda, yiyeceklerin; ruh, beden ve zihni beslemesi gerektiğini söyler. Nutella özlemi çekiyorsanız, onun yerine biraz bitter çikolatanın işe yarayıp yaramadığına bakmayı deneyin. Ve o bir dilim pizzayı yemek istiyorsanız, onun yerine peynirli ve domatesli ev yapımı bir sandviç yapmayı deneyin. Acıktığınızda, asla yiyecekle ilgili kararlar vermeyin. Yiyecek alışverişinizi, bedeninizi diliniz değil, mideniz yönetirken yapın.

Bu 10 Ayurvedik beslenme ve yaşam ipucu, bir gecede karar verip ertesi gün başlayabileceğiniz bir şey değildir. Bu nedenle, küçük adımlarla başlamayı unutmayın. Bu adımları, birer birer hayatınıza dahil edin ve her gün en az 30 dakika egzersiz yapın. İyi beslenin ve iyi bir yaşam sürmek için iyi kalın!

Etiketler: Ruh Beden Zihin
Ocak 12, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.