Buhurdanlık Çeşitleri Nedir, Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?

Buhurdanlık Çeşitleri Nedir, Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?

Buhurdanlık Nedir?

Buhurdanlığın temel kelime kökeni “buhur”dan gelmektedir. Buhur ise Arapça kökenli bir kelime olup kullanım sırasında ortama güzel kokuların yayılması anlamına gelmektedir. Buhurdanlıklar, eski zamanlardan beri hem uçucu yağların hem de tütsülerin kullanılması için tercih edilmektedir. Buhurdanlıktan çıkacak özel kokular ile birlikte ortam havası çok kısa sürelerde değiştiği gibi aynı zamanda da rahatlama, mutluluk duyma, gevşeme gibi özellikler de verebilmektedir.

 

Buhurdanlığın farklı uygarlıklar tarafından kullanıldığına dair arkeolojik kazılar da bilgi vermektedir. Özellikle Mısır saraylarında neredeyse her alanda buhurdanlıklar bulunmuştur. Mutfak, tuvalet ya da yatak odaları gibi alanlar başta olmak üzere, önemli kararların alındığı salonlarda da buhurdanlık izlerine rastlanmıştır. Ayrıca Çin saraylarında da buhurdanlık örneklerine rastlanmakta, bu durum da buhurdanlığın insanlık tarihi açısından milattan önce zamanlarda kullanılmaya başlandığını göstermektedir. Buhurdanlıklar aynı zamanda, Budizm için de önemli bir yer edinmiş olup Budist metinlerde de kendilerine yer bulmuştur. Özellikle Tibet Budizm’i için yapılan törenlerde buhurdanlık kullanımı günümüzde de önemi korumaktadır. Tibetli rahipler kişilerin daha kolay şekilde odaklanması ve manevi bir aydınlanma yaşayabilmeleri adına törenlerde sıklıkla buhurdanlıklara başvurmaktadır. Bir diğer yandan Zen Budizm’i için de koanlardan görüldüğü üzere buhurdanlıklar yaygın bir alanda kullanılmakta olup aydınlanmaya giden yolda en iyi aracılar olarak nitelendirilmektedir.

Buhurdanlık çeşitleri Ortadoğu coğrafyasında Arap saraylarında da yaygın olarak tercih edilmiş ve özellikle hükümdarlar arasında hediye olarak alınıp verilecek denli bir öneme sahip olmuştur.

 

Buhurdanlık Faydası Nedir?

Buhurdanlık faydaları açısından son derece köklü bir geçmişe sahiptir. Antik dönemlerde Mısır, Yunan ve Roma saraylarında sıklıkla tercih edilmiş ve hem özel kokular yaydığı hem de ortama mistik bir hava kattığı için tercih edilmiştir. Günümüzde kiliselerde tören sırasında hâlâ yaygın olarak tercih edilmektedir. Çünkü buhurdanlık, ortama yaymış olduğu kokular yüzünden manevi temizlenme ve aydınlanma isteyenler için son derece kullanışlı bir araç olmaktadır.

Buhurdanlıkların temelde kullanım şekilleri iki ana yöntem izlemektedir; uçucu yağlar ve tütsüler için. Genelde seramikten yapıldıkları için buhurdanlıklar yüksek ısılara dayanıklıdır ve böylece çubuk, ağaç ya da bitki tütsüleri kullanmaya uygundurlar. Ancak günümüzde kullanım amaçları uçucu yağlar ile tavsiye edilmektedir ki doğru amaçlı kullanımı da bu yöndedir.

Günümüz toplumu son derece yorgunluklardan beslenen, daha çok çalışma saatleri içeren ancak buna rağmen kişinin manevi aydınlanmasını önemsiz bulanan ve bunu yapması için de vakit tanımayan bir işleyişe sahiptir. Böylesi durumlarda ise rahatlamak ve sakinleşmek son derece zor olabilmektedir. Buhurdanlık faydası tam olarak bu noktada kendisini göstermektedir. Çünkü buhurdanlıkların evde ya da iş ortamında kullanılması ile birlikte, buhurdanlıktan yayılacak özel kokular etkili bir sakinleşme ve gevşeme yaratacaktır. Ortam havasının da nem kazanmasına neden olacak buhurdanlıklar, bu bakımdan da günümüz modern insanın en büyük ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Ayrıca buhurdanlıkların kullanım alanları olarak da pek çok alan bulunmakta olup herhangi bir yer ile sınırlama yapmamak gerekmektedir. Güzellik merkezlerinden masaj merkezlerine, spa salonlarından hamamlara kadar pek çok alanda etkili bir koku isteyenlerin için tercih edilecek bir obje olmaktadır.

Buhurdanlıklar aynı zamanda meditasyon ve yoga gibi seanslarda da daha dikkatli bir odaklanma isteyenler için kullanılan ürünlerdir. Bilindiği gibi aydınlanmaya giden yolda son derece önemli olan meditasyon yapmak için dikkatli bir odaklanma ve düşünceleri toplamak gerekmektedir. Ancak günlük yaşam telaşı ve insan yapısından kaynaklı sebeplerden kaynaklı olarak çoğu zaman odaklanma kesintiye uğrar ve kişi başarılı bir şekilde ya da başka bir deyişle istediği gibi bir meditasyon yapamaz. Böylesi durumlarda ise buhurdanlık kullanımı ile birlikte üründen yayılacak eşsiz kokular çok daha rahat bir şekilde odaklanma sağlayacakları gibi aynı zamanda meditasyon gibi ritüellerin de başarıya ulaşmasına katkı sunacaktır.

Çünkü buhurdanlıklar farklı doğal kokuları kolayca elde etmeye yaradıkları için kimyasal kokuların kullanımının da önüne geçerler. Aynı zamanda kokuların dengeli ve yavaş bir şekilde ortama yayılmasını sağlayarak kalıcı olmalarını, bir anda ortadan kaybolmalarının önüne geçerler. Sağlığa hiçbir zararlı madde barındırmayan uçucu yağlar ile birlikte buhurdanlıklar büyük faydalara sahiptir.

Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?

Buhurdanlık kullanımı için öncelikle kaç bölümden oluştuğunu bilmek yararlı olacaktır. Genelde seramik ya da camdan yapılan buhurdanlıklar iki ayrı bölümden oluşmaktadır; üst kısımda yer alan çanak olarak adlandırılan hazne ve alt kısımda yer alan mumluk alanı. Buhurdanlık böylesi basit bir yapıya sahip olduğu için kullanımı da son derece kolay ve pratiktir.

Buhurdanlığı kullanmak için ise öncelikle üst kısımda yer alan çanak olarak adlandırılan hazneye su ve uçucu yağ – aromaterapi yağı koyulmalıdır. Bu noktada dikkat edilecek şey, uçucu yağın fazla olması yani su oranının düşük olması daha yoğun koku almanıza neden olsa da daha kısa süreli yanma elde edersiniz. Ayrıca daha çok uçucu yağ kullanarak kısıtlı bir alana koku ulaştırabilirsiniz. Bu bakımdan dengeli bir koku elde etmek adına çanakta belirtilen çizgilere kadar su doldurduktan sonra birkaç damla uçucu yağ kullanmak çok daha ferah ve uzun süreli buhurdanlık kullanmanızı sağlayacaktır. Buhurdanlık üst kısmındaki çanak haznesine yerleştirdiğiniz su ve uçucu yağdan sonra ise alt kısma mum koyarak, mumu kibrit ya da çakmak vasıtası ile yakınız. Mum ısısının kısa sürede haznedeki suyu kaynatması ile birlikte özel kokular ortama çok kısa sürelerde yayılacaktır. Genelde buhurdanlıklarda tealight mumlar kullanılmaktadır. Ancak bazı buhurdanlık yapılarına göre daha büyük mumları kullanmaya da izin vermektedir.

Buhurdanlık Kullanmanın Avantajları Nedir?

Buhurdanlık kullanım avantajları için şu sıralama yapılabilmektedir;

  • Buhurdanlık çok geniş bir alana yayılan ve etkili bir koku sunan özelliğe sahiptir. Ayrıca uçucu yağların çeşidi çok fazla olduğu için de istediğiniz ya da hoşunuza giden notalara sahip kokuları rahatlıkla bulabilirsiniz.
  • Buhurdanlık kullanımı ile birlikte tütsü kullanımı sırasında bazı kimselerde görülen dumandan rahatsız olma durumu ortadan kalkar. Böylece her türlü ortamda gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
  • Etkili bir sakinleşme ve rahatlama aracı olarak tercih edilmektedir. Günün yorgunluğunu duyduğunuz ve enerjinizi yenilemek için işyerlerinden ev ortamlarına kadar kullanabilirsiniz.
  • Daha özel bir manevi uyanış istediğiniz zamanlarda da buhurdanlıklar özel ortamların yaratılması için yararlı olacaktır. Meditasyon ve yoga gibi ritüeller başta olmak üzere pek çok ritüelleriniz için tercih edebilirsiniz.
  • Bebeklerin bulundukları ortamlarda da rahatlıkla buhurdanlık kullanabilirsiniz çünkü hiçbir kimyasal barındırmayan uçucu yağların kullanımını sağladıkları için buhurdanlıklar bebeklerinizin de hoş kokular duyumsamasına neden olurlar. En büyük etkileri ise ortam havasındaki sertliği gidererek daha yumuşak bir ortamın oluşmasına neden olmalarıdır. Bu durum ise bebeklerin daha derin ve konforlu şekilde uyumalarına etki eder.
  • Manevi arınma törenleriniz ve çakra dengeleme işlemleriniz için de buhurdanlık tercih edebilirsiniz. Böylece, ortamdaki olumsuz enerjiyi kolayca ortadan uzaklaştırabileceğiniz gibi yerine pozitif enerjinin gelmesini sağlayabilirsiniz. Zihinsel, ruhsal ve manevi uyanış isteyenler için etkili olan buhurdanlık çeşitleri böylece günümüz toplumunda daha iyi bir yol kat etmek isteyenlerin ihtiyacını karşılamaktadır.
  • Buhurdanlıkların kullanımı ile birlikte çeşitli rahatsızlıklara da çözüm bulunmaktadır. Özellikle solunum yollarında sorun bulunan ve nefes almakta güçlük çeken kimseler, buhurdanlık kullanımı ile birlikte daha rahat nefes alabilmektedir. Buhurdanlık kullanımlarında astım, bronşit gibi rahatsızlıklarda da daha iyi bir çözüm sağlandığı tespit edilmiştir.
  • Buhurdanlıklar temelde uçucu yağların kullanımına uygun olsalar da tütsülerin kullanımları için de uygundurlar. Buna bağlı olarak çoklu kullanım seçeneklerinden yararlanarak yaşamınızı daha kolay bir hale getirirler.
  • Tüm bu özelliklerinin yanında hoş tasarımları ile buhurdanlıklar eviniz ya da işyerinizi için egzotik birer dekor olarak kullanmaya ve Feng – Shui kapsamında da değerlendirmeye uygundur.

Buhurdanlık Kullanımda Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Buhurdanlık kullanımda dikkat edilecekler şu şekilde sıralanabilir;

  • Buhurdanlık için kullanılması gereken yağın mutlaka uçucu yağ olması gerekir. Uçucu – aromaterapi yağı olmayan yağların kullanılması sonuç vermeyeceği gibi sağlık açısından riskli durumlar da yaratabilecektir. Uçucu yağlar doğal özellikleri ile birlikte tamamen sağlıklı yapıdadırlar.
  • Buhurdanlıkta kullanılacak karışımın iyi şekilde hazırlanması gerekmektedir. Uçucu yağlar tek başına haznede kullanılmazlar. Ayrıca uçucu yağın kavruk bir koku almaması için de haznede her zaman yeterli su miktarı bulundurulmalıdır.
  • Buhurdanlığı başarılı bir şekilde kullanmak için doz ayarlamasının çok iyi şekilde yapılması gerekir. Koku yoğunluğunun fazla olması istenen durumlarda genelde çok fazla uçucu yağ kullanılmaktadır ancak bu durum genelde daha kısıtlı bir alana uçucu yağların ulaşmasına neden olmaktadır. Böylece kullanım öncesinde ortam büyüklüğünü göz önünde tutarak ve su içine son derece az damla sayısında olacak uçucu yağ kullanılmalıdır.
  • Buhurdanlığın etrafa özel kokularını dengeli bir şekilde yayması için kullanılan mumun da önemi bulunmaktadır. Yüksek parlama özelliğine sahip mumlar buhurdanlığın daha kısa süreli kullanılmasına neden olacağı gibi yeterli ısı seviyesine ulaşamayan mumlar da buhurdanlığın kullanımını engelleyecektir. Ayrıca mumların kokusuz olmasına da dikkat edilmelidir. Kokulu mum kullanıldığı takdirde buhurdanlıktan yayılacak kokulara etki edeceği için, doğru bir kullanım yaratmayacaktır.
  • Kullanım sonrasında çanak haznesinin temizlenmesi gerekmektedir. Ancak bu durum daha sonra farklı uçucu yağlar kullanılacaksa geçerlidir. Şayet aynı kokuya sahip uçucu yağ kullanılacaksa her sefer temizleme yapmaya gerek kalmaz.
  • Buhurdanlık kullanımında kaynayan su bulunduğu için kullanımı sırasında dikkatli olunmalı ve çevresinden evcil hayvan ile çocuklar uzak tutulmalıdır.

Buhurdanlık Çeşitleri Nelerdir?

Buhurdanlık çeşitleri genelce cam ve seramikten yapılmakta olup baskın olarak tercih edilen ve kullanım pratikliği sunan seramikten imal edilmiş modellerdir. Çünkü seramik hem doğal bir yapıdadır hem de yüksek ısılara karşı dayanıklıdır. Bu bakımdan, seramik buhurdanlık modelleri özel hammaddelerinin yanında asıl dekoratif görünümleri ile öne çıkar. Bazı buhurdanlık çeşitleri kullanım sırasındaki mum ışığının ortama yayılmasını sağlayarak otantik bir görünüm yaratırlar.

Buhurdanlıklar ile Ne Tür Yağlar Kullanılır?

 

Buhurdanlıkta kullanılacak yağlar öncelikli olarak uçucu yağ olması gerekmektedir. Uçucu yağın dışındaki yağların kullanılması ile birlikte buhurdanlıktan verim alınmayacaktır. Ayrıca baş yağların kullanılması sağlık açısından da zarar verebilecek yapıdadır. Bu bakımdan mutlaka uçucu yağ kullanımına dikkat edilmelidir. Buhurdanlıkta kullanılacak belli başlı uçucu yağlar ve özellikleri ise şu şekildedir;

  • Limon; son derece ferah ve zindelik veren bir kokuya sahiptir. Kullanıldığı ortamda hemen etkisini gösterir ve kişinin stres, kaygı, endişe gibi durumları geride bırakmasına neden olur. Antibakteriyel, antiseptik ve antidepresan özellikleri gösterir. Yorgun hisseden kişilerin çok kısa süre içerisinde enerji bulmalarına neden olan limon kokusu, aynı zamanda solunum yollarında şikayeti olanlar için de daha kolay nefes alıp vermelerini sağlamaktadır. Bu sayede daha kolay nefes alınırken, kronik solunum yolları rahatsızlıkların da azalmasına etki etmektedir.
  • Bergamot; ferah ve doğallık veren kokusu ile birlikte buhurdanlıkta kullanılan uçucu yağlar arasında dikkat çeken bergamot kokusu, buhurdanlıklar arasında da tüm dünya genelinde en sık tercih edilecek kokuların başında gelmektedir. Güçlü bir antiseptik özellik taşıyan koku, ev ortamında ya da ofis gibi ortamlarda dikkati toparlamaya yardımcı olmaktadır.
  • Sedir; buhurdanlık kokuları arasında en sık tercih edilen bir başka koku olan sedir ağacı kokusu, sinir sistemini güçlendirici ve aynı zamanda uyarıcı niteliklere sahiptir. Geçmiş ile birlikte daha barışık bir şekilde yaşamaya yardımcı olan özel notaları bu bakımdan kişinin geçmişe saplanıp kalmasını engellemektedir. Özellikle gün içinde çok gergin hissedildiği anlarda kişinin daha rahat bir şekilde hissetmesine neden olmaktadır. Yaz aylarında ise özel kokusu etrafına böceklerin ya da güve gibi canlıların ulaşmasını engeller.
  • Okaliptus; mevsim geçişleri sırasında bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği ile öne çıkan okaliptüs kokusu, solunum sistemi rahatsızlıklarını engellemek için tercih edilmektedir. Aynı zamanda daha rahat nefes alıp vermeyi sağlamasının yanında psikolojik olarak da rahatlamaya yardımcı olur. Kişinin kaygılı olduğu durumlardan daha kolayca çıkabilmesini sağlayan özel koku, güçlü bir yatıştırıcıdır.
  • Lavanta; her zaman ferah ve hoşa giden koku özellikleri ile öne çıkan lavanta kokusu, buhurdanlık çeşitleri arasında sık kullanılan notaların başında gelmektedir. Lavanta güçlü bir sakinleştirici ve aynı zamanda da mutluluk vericidir. Uyku sorunu olan kimselerin daha rahat bir şekilde uyumasına yardımcı olduğu gibi aynı zamanda da çok kısa sürelerde ortam enerjisini tazeler ve kişilerin kendilerini daha pozitif hissetmesine neden olurlar.
  • Paçuli; egzotik kokuları ile dikkat çeken paçuli kokusunu, buhurdanlıkta kullandığınızda ortama son derece dengeli, ferah ve kesif kokuları yayabilirsiniz. Aromaterapi yöntemlerinde sıklıkla tercih edilen paçuli aynı zamanda doğal antidepresan olarak bilinmektedir. Afrodizyak etkilerinin de bulunduğu bilinmektedir. Kafurumsu kokusu ile ortama daha önce deneyimlemediğiniz notaları yayar.
  • Biberiye; şifalı bitkiler arasında öne çıkan biberiyenin tazeleyici kokusu etkili bir sakinleşme sunmaktadır. Zihinsel yorgunluğa iyi gelen bir yapıya sahiptir. Bu bakımdan meditasyon ya da ders çalışma gibi etkinliklerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Daha iyi başarı elde etmeye yardımcı olan kokusu, zihinsel iletişim kanalları üzerinde de çabuk tesir gösteren özelliklere sahiptir.
  • Portakal; hoş ve narin kokusu ile birlikte hem ferahlık hem de pozitif duygular yaratan portakal kokusu her zaman iyi bir hava temizleyicisidir. Kullanıldığında adeta bir masaj yapılmış gibi kişilere pozitif enerji verdiği gibi çocukların da çok sevdiği notalara sahiptir.

Mitr tarafından sunulan bu uçucu yağlar ile birlikte buhurdanlık çeşitleri arasında seçeceğiniz modeller ile birlikte etkili bir sakinleşme ve rahatlama yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda buhurdanlıkların kompakt tasarımları nedeniyle de çok rahat şekilde istenilen her ortamda kullanılan yapıları, her durumda manevi ve fiziksel olarak gücü yanınızda taşımanızı sağlayacaktır.

 

Etiketler: Buhurdanlık
Ocak 11, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.