Buhurdanlıklar Hakkında Tüm Merak Edilenler

Buhurdanlıklar Hakkında Tüm Merak Edilenler

Buhurdanlık Tarihi

Buhurdanlık ve alternatiflerinin milattan önceki yıllarda dine hizmet eden bir öge olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. İnsanlar, ellerindeki buhurdanlıkları genelde tanrılarına hediye olarak vermişlerdir. Bununla eş zamanlı olarak buhurdanlıklar dini ayinlerde de kullanılmıştır. Lidyalılar ve Hristiyan toplumlar buhurdanlık konusunda ün yapmışlardır. Hristiyanların buhurdanlıklara Meryem Ana, günahın yok eden koku ve İsa Mesih’in tekrar göğe yükselmesi gibi farklı anlamlar yükledikleri görülebilir. Türk ve İslam tarihinden kalma bazı parçalar da müzelerde sergilenmektedir.

Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?

Oldukça basit bir mekanizmaya sahip olmasına rağmen buhurdanlık kullanmak ufak bir sanat gerektirir. Klasik bir buhurdanlığın en fazla bir ya da iki parçadan oluştuğu görülmektedir. Ürün içerisinde tealight mumu koyabilmek için de ayrı bir bölüm bulunur. Buhurdanlık kullanımı parçaların ne işe yaradığını öğrendikten sonra oldukça kolaydır. Buna göre, su haznesine yeterli kadar su doldurulur. Ardından isteğe bağlı olarak esanslı yağlardan damlatılır. Son hamle olarak da mum yakılarak yerine konulur. Bundan sonra suyun ve yağ kokusunun mumun ısısıyla birlikte ortama dolması beklenir.

Buhurdanlık Ne İşe Yarar?

 

Buhurdanlık tarih boyunca; tanrılara hediye, kötü kokuyu dağıtma ve farklı pek çok sebeple kullanılmıştır. Günümüzde yaygın olarak başvurulan kullanım amacıysa daha çok rahatlama üzerinedir. Esanslı yağlar ve tütsülerle birlikte kullanılan bu ürünler sayesinde ortamın hem kokusu hem de havası değişir. Dolayısıyla kişi kendine özel bir an yaratmış olur ve kötü duygulardan uzaklaşmaya başlar. Esanslı yağlar ve tütsüler; yoga, meditasyon ve ritüellerin doğal bir parçasıdır. Dolayısıyla buhurdanlıklar, bu zamanlarda da konforlu bir esinti yakalamaya yardımcı olmaktadır.

 

 

Buhurdanlık İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Kullanım amacının benzer olduğu buhurdanlıkları kullanmak için; uçucu yağ, su, tealight mum, tütsü ve çakmak yeterli olmaktadır. Bunlar arasında yer alan yağ ve tütsüden hangisinin kullanılacağı ise buhurdanlık çeşidine bağlı olarak belirlenir. Buhurdanlık seçiminde yanmaz bir malzemeden yana olmak son derece önemlidir. Uçucu yağ noktasında kişiye sınırsız seçenek sunulur. Dolayısıyla bu noktada hangi yağın kullanılacağı kişiye kalmış bir tercihtir.

Buhurdanlık İçin Hangi Yağlar Kullanılmalı?

Yağ kullanımına uygun buhurdanlıklarda, uçucu olarak nitelendirilebilecek tüm yağ çeşitleri kullanılabilir. Aromaterapi yağları olarak da geçen bu yağlar, insan sağlığı bakımından da birtakım faydalar taşırlar. Dolayısıyla buhurdanlığa konulan yağ yalnızca kokusuyla rahatlatmaz aynı zamanda fiziksel ve psikolojik bazı faydalar da sağlar. Buhurdanlıkla birlikte kullanılmak üzere en sık tercih edilen yağları şu şekilde sıralamak mümkündür: Adaçayı, lavanta ve ardıç. Bu noktada kullanılan tüm yağ çeşitlerinin uçucu olması gerektiğiyse unutmaması gereken bir bilgidir.

Buhurdanlık Yağları ve Faydaları

 

Buhurdanlıkta kullanılabilecek uçucu yağ sayısı oldukça fazladır. Dolayısıyla koku ve faydasını göz önüne alarak farklı yağlardan yararlanılması mümkün olmaktadır. Buhurdanlıklarda en sık kullanılan uçucu yağ türü adaçayı olarak kabul edilir. Tütsü olarak da kullanılabilen bu yağın faydaları saymakla bitmez. Adaçayının buhurdanlıktan yükselen kokusu öncelikle kişinin nefes almasını kolaylaştırır. Açılan nefesle birlikte hem bedensel hem de zihinsel rahatlık hissedilmeye başlar. Bu bakımdan adaçayı yağı canlandırıcı etkisiyle ön plana çıkan bir çeşittir.

Lavanta ve ardıç uçucu yağları da en az adaçayı yağı kadar sık tercih edilen ürünlerdir. Doğrudan cilde de uygulanabilen lavanta yağı asırlardır şifa amaçlı kullanılır. Buhurdanlıktan çıkan lavanta kokusu; stres, sinir ve depresyon gibi şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur.

Ardıç yağı da sağlık bakımından türlü faydalar taşır. Aynı isimli ağaçtan üretilen bu yağın kokusu genellikle odunsu olarak tarif edilir. Buhurdanlıktan çıkan ardıç yağı sayesinde ortamdaki kirli hava temizlenir. Ayrıca ayakların toprağa bastığında yaşanan yenilenme hissi ortaya çıkar. Bu bakımdan ardıç yağı topraklama özelliğiyle tanınır.

Papatya Uçucu Yağ: Papatya türlü konularda sağladığı faydalar sebebiyle asırlardır şifalı bir bitki olarak kabul edilir. Buhurdanlıkta kullanılan Mitr Papatya Uçucu Yağ da bu bitkiden şifalanmak için başvurulabilecek bir yöntemdir. Papatya uçucu yağ, sakinleşmekten sindirim sorunlarına; cilt rahatsızlıklarından iltihaplara kadar pek çok konuda doğal bir destekleyicidir.

Papatya uçucu yağı, çok yönlü esansiyel yağlar arasında kabul görülür. İçerisinde; angelik asit, tiglik asit, farnesen ve a-pinen yer alır. Bu da uçucu yağın antibakteriyel nitelik kazanmasının sebebidir. Havaya karışan papatya özleri yüksek ester içerir. Bu sayede nefes alıp verirken vücuda firen parçacıklar spazm önleyici olarak görev yaparlar. Papatya uçucu yağ hem kullanım kolaylığı hem de faydaları bakımından en sık kullanılan aromaterapi yağları arasındadır.

Karanfil Uçucu Yağ: Karanfil uçucu yağı, buhurdanlık kullanımında en sık tercih edilen ürünler arasındadır. Syzygium aromaticum ağacından alınan karanfil, asırlardır baharat ve yağ gibi türlü şekillerde kullanılmıştır. Buhurdanlıkların hayatımıza girmesiyle birlikte de doğal terapinin bir parçası haline gelmiştir. Mitr Uçucu Karanfil Yağı faydaları hem vücut sistemi hem de cilt sağlığı açısından ele alınabilir.

 

Karanfil uçucu yağının en bilindik faydası ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olmasıdır. Buna göre havaya karışan tanecikler ağız içi enfeksiyonunu önleyerek diş çürüklerinin önüne geçer. Bu yağ, yalnızca ağız içi enfeksiyonlarına değil aynı zamanda vücudun diğer bölgelerinde oluşan iltihaplar için de etkilidir. Karanfil uçucu yağı antibakteriyel özellikte olduğu için sivilce ve akne tarzındaki cilt problemlerini de iyileştirebilir.

Kantaron Uçucu Yağ: Kantaron yağı sevilen kokusu ve türlü faydaları nedeniyle hemen hemen herkes tarafından bilinen bir yağ çeşididir. Buhurdanlıkta kullanılan Mitr Kantaron Uçucu Yağ da bitkisel kullanımı destekleyici ve iyileştirici özelliktedir. Buna göre, uçucu yağın kokusu yorgunluğu giderirken; solumayla vücuda giren tanecikler de vücut için tonik görevi üstlenir.

Uçucu kantaron yağının en bilindik faydası, sindirim sistemini rahatlatması ve iştah açıcı olmasıdır. Ayrıca buhurdanlıkta düzenli kullanımda; migren ataklarını seyrekleştirdiği, yüksek ateşi düşürdüğü ve yaraları iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Bu uçucu yağ, yoğun alt notalara sahip olmasıyla birkaç damla kullanımda dahi etkisini hissettirmektedir. İçeriğinde kimyasal olmaması sebebiyle  de her türlü mekanda rahatlıkla kullanılabilir.

Mitr Tarçın Uçucu Yağ: Buhurdanlıkta kullanılmak üzere araştırılan popüler yağların başında Mitr Tarçın Uçucu Yağ yer alır. Uçucu yağlar temelde çıkarıldıkları bitkilerle benzer etkiler taşırlar. Bu noktada tarçın ile tarçın uçucu yağı ayıran en önemli nitelik konsantrasyon dengesidir. Tarçın uçucu yağını konsantre bir şifa deposu olarak kabul etmek mümkündür.

Buhurdanlıktan havaya yayılan tarçın uçucu yağ, solunabilir ve cilt gözenekleri yoluyla bir miktar emilebilir yapıdadır. Bu bakımdan tarçın uçucu yağı özellikle depresyon ve anksiyete ile mücadelede oldukça etkilidir. İçeriğindeki aktif bileşenler sayesinde mücadelesi oldukça zor sayılan bazı bakterilere karşı da oldukça güçlü bir etkendir.  Kış aylarında tarçınlı kurabiye kokusu sevenler içinse bu kokuyu kolay yoldan eve getirmenin bir yoludur.

Çay Ağacı Uçucu Yağ: Çay ağacı uçucu yağı beklentilere göre pek çok alanda kullanılabilir. Bunlar arasında ürünün en yaygın kullanımı buhurdanlık içerisindedir. Yüzde yüz saf içeriğiyle Mitr Çay Ağacı Uçucu Yağ farklı nedenlerle tavsiye edilen bir üründür. Bunların başında cilt gözeneklerinin tıkanmasına neden olan sivilce ve akne problemleri gelir. Çay ağacı uçucu yağının ciltte emilmesiyle özellikle; burun, alın ve çenede bulunan gözenekler açılır ve cilt problemleri basit aşamada uzaklaştırılır. Tedavi amacıyla da kullanılan çay ağacı uçucu yağı aslında doğa tarafından insanlara sunulan bir hediyedir. Buhurdanlıktan yayılan çay ağacı kokusunun ortama verdiği dinginlik ve huzur hemen fark edilebilir. Üstelik çay ağacı yağından çıkan kokuyla temiz bir nefes almak da mümkündür.

Aloe Vera Uçucu Yağ: Aloe vera asırlardır alternatif tıp alanında kullanılan bir bitkidir. Kaktüs formundaki bu bitkiyi evde yetiştirmek ve uçucu yağ olarak satın almak mümkündür. Mitr Aloe Vera Uçucu Yağ kalıcı yapısıyla uzun saatler etkisini hissettirebilir. Havaya yayılan yağ kokusuyla birlikte serinleme ve yatışma hissedilir. Bu yatışma yalnızca psikolojik rahatlamadan ibaret değildir. Buna göre, aloe vera uçucu yağın etkisiyle cilt de hızlı bir yenilenmeye girer. Özellikle yaz aylarında karşılaşılan sinek ve diğer böcek türleri yağın kullanımıyla ortamdan uzaklaşmaya başlar. Üstelik bu küçük canlıların ısırması sonucunda oluşan kızarıklar da yavaşça iyileşmeye başlar. Dilendiği takdirde aloe vera uçucu yağını diğer yağ esanslarıyla karıştırmak da mümkündür.

Ylang Ylang Uçucu Yağ: Odaklanma ve sakinlik söz konusu olduğunda buhurdanlık için tercih edilen başlıca yağlardan biri ylang ylang şeklindedir. Mitr Ylang Ylang Uçucu Yağ, cananga odorata ağacının çiçeklerinden elde edilen doğal bir özdür. Yağın içeriğinde yer alan üç ana bileşen sayesinde hem ortama hem de insanlara sakinleme geldiği görülür. Böylece özellikle panik atak ve uykusuzluk gibi kronik rahatsızları hafifletmek amacıyla kullanılır.

Ylang Ylang yağında bulunan bileşenler antimikrobiyaldir. Dolayısıyla ylang ylang yağının buhurdanlıkta kullanılması cildi rahatlatmak ve görünümü iyileştirmek üzerinde de etkilidir. Ylang ylang yağı üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar, uçucu yağın antifungal olduğunu göstermiştir. Yani bu ürün aynı zamanda mantar enfeksiyonlarından kurtulmanın da doğal bir yolu olarak kabul edilir.

Paçuli Uçucu Yağ: Aromaterapilerin vazgeçilmezi olarak kabul edilen paçuli uçucu yağ, tropik asıllı bir üründür. Dolayısıyla tropik ve toprak notalı kokulardan hoşlananlara hitap eder. Pogostemon cablin bitkisinin yapraklarından, distilasyon ile elde edilen bu ürün ağırlıklı olarak cilt kusurlarında etkilidir. Bu bakımdan Paçuli Uçucu Yağ, başta kırışıklık olmak üzere her türlü cilt kusurunu iyileştirebilir.

Tatlı alt notalara hakim paçuli uçucu yağ, ruhsal bakımdan da tam bir dengeleyicidir. Yüksek öfke ve sinir anlarında hızlıca bir rahatlama hissi bırakır. Ortamda bulunan herkes, bu rahatlamayı açıkça hisseder. Paçuli, baharat notalarının da keşfedildiği bir üründür. Dolayısıyla buhurdanlık haznesinde bu yağın uygun miktarda damlatılması gerekir. Sonrasında oda spreyi olarak dahi kullanılabilen bu kokunun keyfi çıkarılabilir.

Nar Çiçeği Uçucu Yağ: Nar çiçeği uçucu yağı, aromatik bakımdan yoğun kokulardan hoşlananlar için ideal bir seçenektir. Nar çiçeğinin buhurdanlık haznesine damlatılan yalnızca birkaç damlasıyla uzun saatler terapi yapılması mümkündür. Nar çiçeğinden havaya yayılan bileşenler sayesinde ortamdaki bakteri ve virüsler uzaklaşır. Gözle görülmeyen bu küçük canlıların uzaklaşmasıyla birlikte mevsimsel problemlere karşı da önlem alınmış olur. Mitr Nar Çiçeği Uçucu Yağı, ortam havasını da etkileyici ve baskın şekilde değiştirir. Buhurdanlıktan yükselen kokuyla birlikte günün yorgunluğu derhal atılır ve gerginlikten eser kalmaz. Solunum yolunu da temizleyen bu özel yağ, nefes alış verişini kolaylaştırır. Bu bakımdan sağlık açısından şifa arayanlar için oldukça faydalıdır.

Portakal Uçucu Yağ: Portakal uçucu yağı hem şifa hem de güzel koku bakımından buhurdanlıkta en fazla kullanılan yağ çeşididir.  Portakal Uçucu Yağ bir taraftan fiziksel sağlığı desteklerken diğer taraftan da ruhsal sakinlik kazanmayı sağlar. Bu yağ; antiseptik, antidepresan ve afrodizyak özelliktedir. Ortama yayıldığı an, havayı temizler ve insanların ağrılarını dindirmeye yardımcı olur. Bu yağ, özellikle doğum sonrası yaşanan depresyonun azaltılmasında olumlu sonuçlar vermektedir.

Portakal uçucu yağı, çalışma ortamında kullanıldığında stres seviyesini ciddi biçimde düşürür. Zihin yorgunluğunu geride bırakarak yapılan işe odaklanmayı kolaylaştırır. Ayrıca yapılan birtakım araştırmalar da portakal uçucu yağının yaratıcı düşünmeyi desteklediğini göstermiştir. Buhurdanlıktan yayılan portakal yağının kokusu C vitamini bakımdan oldukça zengindir. Bu da yağın saç ve cilt derisi üzerinde onarıcı etki bıraktığını göstermektedir.

Limon Uçucu Yağ: Limon asırlardır; besin kaynağı, temizlik malzemesi ve şifa amaçlı kullanılan bir üründür. Yaşamın her alanında aktif olarak yer alan bu ürün buhurdanlıklarda da uçucu yağ olarak kullanılır. Mitr Limon Uçucu Yağı, içerisinde gizlediği bileşenler sayesinde pek çok probleme karşı çözüm yolu olarak kabul edilir.

Limon uçucu yağının en önemli özelliği antimikrobiyal olmasıdır. Bu sayede; havadaki zararlı mikroorganizmaları öldürür, ağız içi enfeksiyonları önler ve gıda patojenlerini de azaltır. Bu yağ buhurdanlıkta yoğun olarak depresyon ve uykusuzluğa karşı kullanılmaktadır. Buhurdanlıktan yükselen aromayla birlikte kan dolaşımı hızlanır, depresyonun etkileri azalır ve kişinin uykuya dalması kolaylaşır. Bunlara ek olarak, limon uçucu yağı kullanılan ortamda uyuyan bireylerin uyku kalitesinin de artmış olduğu görülmektedir.

Defne Uçucu Yağ: Mitr Natural Defne Uçucu Yağ, buhurdanlıktan yükseldiğinde taze defne kokusunu evlere getirir. Zaten bu uçucu yağ defne yapraklarının buhar distilasyonu sonucu elde edilir. Defne uçucu yağı içerisinde pek çok faydalı bileşen yer alır. Bu bileşenler defne yağının diğer yağlarla da uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar.

Defne uçucu yağının solunumla ya da ciltle temasıyla vücuda alınmasının pek çok faydası vardır. Buna göre defne yağı antiseptik özelliktedir ve cilt yaralarının iyileşmesine yardımcı olur. Havadaki ve vücuttaki toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlar, sindirim problemlerine karşı da hafifletici bir etki bırakır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar sayesinde defne yağının yeni bir faydası daha keşfedilmiştir. Buna göre defne yağının bazı kanser hücrelerine karşı öldürücü olduğu tespit edilmiştir.

Biberiye Uçucu Yağ: Buhurdanlıkta kullanılmak üzere tercih edilen Mitr Natural Biberiye Uçucu yağ son derece dengeli yapısıyla dikkat çekmektedir. Bu yağın bileşenlerinden bazılarını; kamfen, sineol, linalol ve tanen şeklinde sıralamak mümkündür. Yağın içerdiği her bir bileşen sayesinde havaya yayılan kokudan fiziksel ve ruhsal faydalar sağlanmaktadır.

Biberiye uçucu yağı antibakteriyel ve antiviral özelliktedir. Bu bakımdan buhurdanlıkta kullanımı ortam havasının hastalıklara karşı temizlenmesi anlamına gelmektedir. Yağ içerisinde bulunan kafur, dolaşım ve sinir sisteminin düzenlemesinde etkilidir. Kan dolaşımının hızlanması ve düzenlenmesinin doğal bir etkisi olarak daha genç ve sıkı bir cilde sahip olunmasını sağlar. Faydaları bakımından biberiye uçucu yağı mutlaka denenmesi gereken bir üründür.

Sedir Uçucu Yağ: Sedir uçucu yağı, çamgiller familyasından üretilen bir üründür. Dolayısıyla buhurdanlıktan ortama yayılan koku orman ve çam notalarına hakimdir. Bu yağ her bakımdan onarıcı ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Cilt yüzeyinde oluşan tüm enfeksiyonlar, egzama ve sedef tarzı yaralar; sedir uçucu yağın düzenli kullanımında hafiflediği görülmektedir.

Sedir Uçucu Yağı’nın bilinen en baskın özelliklerinden biri de saç dökülmesini önlemesidir. Buna ek olarak geçirilemeyen kepek problemi de yine sedir yağı sayesinde geriletilebilmektedir. Sedir uçucu yağının üst ve alt notaları pek çok yağa uyumludur. Bu bakımdan buhurdanlık haznesinde tek kullanılabileceği gibi diğer aromatik yağlarla karıştırılarak da kullanılabilir. Lavanta ve biberiye yağı, sedir uçucu yağının en uyumlu olduğu seçeneklerdir.

Ardıç Uçucu Yağ: Ardıç uçucu yağı, her mevsim kullanıma uygun olmasına rağmen ağırlıklı olarak kış aylarında tercih edilen bir üründür. Antiseptik ve diüretik özellikleri sayesinde enfeksiyon oluşumunu önler ya da var olan enfeksiyonların ilerlemesini durdurur. Mitr Natural Ardıç Uçuca Yağı, ısıtıcı bir yapıya sahiptir. Buhurdanlıkta kullanılmasıyla da solunum yoluyla vücuda girer. Bu bakımdan özellikle kış aylarında ortamın havasını ısıtmak için kullanılabilir. Ardıç uçucu yağından yükselen bileşenler eklem ve kas ağrıları üzerinde de son derece etkilidir. Romatizma problemlerini hafifleten bu yağ cilt ve saç sorunları için de kullanılabilir. Özellikle yağlı ciltlerde görülen pek çok problem, doğal ardıç uçucu yağın etkisiyle birlikte yok olup gitmektedir.

Okaliptüs Uçucu Yağ: Okaliptüs uçucu yağı, diğer uçucu yağ türlerine nazaran sistemsel problemlere karşı et etkili çözüm olarak önerilmektedir. Özellikle solunum sistemi kaynaklı gelişen rahatsızlıklarda son derece etkilidir. Buhurdanlık haznesinden suyla birlikte buharlaşan okaliptüs özleri öksürüğü ve alerji kaynaklı gelişen diğer semptomları hafifletir.

Okaliptüsün antienflamatuar etkisi enfeksiyonlarla mücadelede iyi bir yol arkadaşıdır. Migren ve başka kaynaklı baş ağrıları, havadan solunan özlerle geçirilebilir ve her türlü iltihap da iyileşme eğilimine girer. Mitr Natural Okaliptüs Uçucu Yağ, fiziksel sağlığı desteklediği gibi psikolojik sağlığı da destekler. Bu yağın ortama yayılmasıyla zihinsel bulanıklık ve karmaşa giderek yerini tazelenmiş bir enerjiye bırakır. Böylece tüm anlamda bir ferahlama yaşanır.

Kekik Uçucu Yağ: Giderek artan stres ve kaygıyla mücadelede son dönemlerde terapi yöntemlerine başvurulmaktadır. Buhurdanlıkta kullanılan Mitr Natural Kekik Uçucu Yağ da oldukça popüler bir terapi yöntemidir. Kekik esansının havaya karışan kokusuyla pek çok rahatsızlık için alternatif tedavi uygulanmış olur.

Kekik uçucu yağının iyi geldiği başlıca problemleri; soğuk algınlığı, diş eti iltihabı, diş ve baş ağrısı şeklinde sıralamak mümkündür. Buna ek olarak ortamın kekik yağıyla temizlenmesi mide ekşimesi gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir. Doğal bir antibiyotik olarak kabul edilen kekik yağı, kronik hastalıklarda kullanılan ilaçların yan etkisini de hafifletmektedir. Tüm faydaları bakımından kekik uçucu yağı yalnızca aromaterapi için değil aynı zamanda şifa için de kullanılabilir.

Nane Uçucu Yağ: Mitr Natural Nane Uçucu Yağ, tüm zamanların en fazla kullanılan esansiyel yağlarından biridir. Buhurdanlığa damlatılan bu yağ, oldukça kısa sürede mucizevi sonuçlar almaya yardımcı olur. Havaya karışan nane yağı; ortamın enerjisini dengeler, cilt ve saç sağlığı için de destekleyici bir rol üstlenir. Bu aromaterapi yağı üzerinde yapılan çalışmalar nane yağını güçlü bir antioksidan olduğunu göstermiştir. Yani nane uçucu yağı; anti-alerjeniktir, bazı kanser türlerinin oluşumunu engeller ve vücut ağrılarını da etkili bir şekilde hafifletebilir. Tüm faydalarından ötürü nane uçucu yağı tüm dünyada tanınmakta ve yoğun olarak kullanılmaktadır. Nane uçucu yağı, tamamen bitkisel özelerden oluştuğu için kimyasal içermez ve yüzde yüz doğaldır.

Adaçayı Uçucu Yağ: Adaçayı hem tütsü hem de buhurdanlıkla yapılan aromaterapilerin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Mitr Natural Adaçayı Yağ’ın mucizevi faydaları sayesinde bedensel ve ruhsal arınma yaşamak mümkündür. Adaçayı uçucu yağı özellikle hormonlar üzerinde etkili bir üründür. Vücutta karşılaşılan hormonal düzensizliklerin buhurdanlıkta düzenli adaçayı kullanımıyla hafifletilebildiği görülmektedir. Sıcak basması, uykusuzluk ve kramp gibi şikayetler adaçayının benzersiz kokusuyla büyük oranda hafifletilebilir.

Adaçayı uçucu yağı neredeyse akla gelebilecek her probleme karşı etkilidir. Bu yağ esansı sayesinde; depresyondan kurtulmak, libidoyu artırmak, kan basıncını düzenlemek, cilt hücrelerini yenilemek mümkündür. Tüm bu etkilerle birlikte her anlamda bir gençleşme ve canlanma hissedilir. Adaçayının hoş kokusu beraberinde mutlu bir insan getirir.

Lavanta Uçucu Yağ: Lavanta, oldukça yaygın şekilde kullanılan kokulardan biri olduğu için uçucu yağlarda da kullanılır. Buhurdanlıkta kullanılan Mitr Natural Lavanta Uçuğu Yağ, güzel kokusu sebebiyle ortama ferahlık ve pozitif enerji verir. Sinirleri yatıştırma özelliğinden dolayı dinlenmeyi kolaylaştırır ve oluşabilecek ruhsal hastalıkları engeller. Bu sayede psikolojik sağlığa olumlu yönde etkileri vardır.

Lavanta uçucu yağı pek çok fizyolojik rahatsızlığa iyi gelmektedir. Stresten kaynaklanan ve sürekli nükseden hastalıkların tamamen bitirilmesini sağlar. Kronik yorgunluğu engelleyerek kişiye canlılık verir. Cildin daha parlak ve geç görünmesine, yara izlerinin iyileşmesine ve açık yaraların kapanmasına yardımcı olur. Kan dolaşımını düzenlediği için organların sağlığını koruma, toksinleri vücuttan uzaklaştırma ve zayıflatma etkisi bulunur.

Palo Santo Uçucu Yağ: Doğal bir antidepresan etkisi yaratan Mitr Palo Santo Uçucu Yağ özellikle anksiyeteyi baskılar. Sürekli endişeli ruh hali içinde bulunan kimselerde rahatlama hissi yaratır. Gevşeme yardımcı olduğu için önemli olaylara dışarıdan bakabilmeyi, böylelikle en doğru kararı verebilmeyi sağlar. Depresyonla mücadelede etki gösteren uçucu yağlardan biridir.

Palo Santo uçucu yağının vücuttaki etkileri yalnızca psikolojik değildir. Geleneksel olarak kullanılan bir şifa kaynağı olduğundan dolayı pek çok hastalıkta tedavi için yardımı alınır. Ağrı kesici özelliği sayesinde iskelet sistemi ve kemik ağrılarında kullanılabilir. Solunum yoluyla vücuda alındığı için akciğerlerin çalışmasını düzenler, hastalıklardan korur. Kişinin rahatlamasını sağlayarak kalbe binen yükü azaltarak kalp krizi geçirme riskini önemli ölçüde düşürür.

 

 

Buhurdanlık Yağı Nasıl Seçilir?

Buhurdanlık yağı konusunda ilgililere pek çok seçenek sunulmaktadır. Bu bakımdan uçucu bir yağ olması kaydıyla istenen herhangi bir ürün tercih edilebilir. Buhurdanlık yağları arasında seçim yaparken dikkat edilen ilk nokta yağın aromatik kokusunun kişiye uymasıdır. İşlem sırasında yalnızca tek bir yağ kullanılabildiği gibi kişinin kendine özel bir karışım hazırlaması da mümkündür. Hayvan hakları konusunda hassas olan kişiler için vegan uçucu yağlar da üretilmektedir.

Buhurdanlık içerisinde yanmaya başlayan aromatik yağın kokusu doğrudan hava ile temas eder. Dolayısıyla bu hava herhangi bir direnç olmaksızın vücuda alınır. Bu noktada solunan havanın sağlıklı olabilmesi için yağların içeriğine dikkat etmekte yarar vardır. Kimyasal içeren bazı ürünlerin sağlığa zarar verebileceği unutulmamalıdır.

Buhurdanlık İçin Yağ Önerileri

Buhurdanlık içerisinde kullanılabilecek başlıca yağlar; adaçayı, lavanta ve ardıç olarak sıralanabilir. Ancak bu seçeneklerle uçucu yağların sınırlandırılması mümkün değildir. Kişinin koku zevkine bağlı olarak; okaliptüs, kekik, rezene, biberiye ve daha pek çok uçucu yağa yönelmesi mümkündür. Uçucu yağlar tek başına bir şişede satılabildiği gibi aromaterapi seti olarak da satılır. Bu setler içerisinde yer alan farklı yağ esanslarını karıştırarak yeni bir koku elde etmek de iyi bir fikir olabilir.

Buhurdanlık Ne Kadar Yağ Koyulur?

Ortama yeterince esans yayılması için buhurdanlık içine konulan yağ miktarını doğru ayarlamak gerekir. Bu bakımdan buhurdanlıktaki su haznesine 4 veya 5 damla arasında yağ konulması yeterli sayılır. Buhurdanlıktan yayılan kokuyu artırmak için daha fazla yağ kullanılması sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak doğruymuş gibi düşünülse de bu uygulama ufak bir hatadır. Ortama yayılan esansı artırmak için başvurulması gereken doğru uygulamaysa buhurdanlık sayısını artırmaktır.

Buhurdanlık Nasıl Temizlenir?

Buhurdanlık temizliği dikkat gerektiren ve uzun saatler alan bir iş değildir. Hatta çoğu zaman işlem bittikten sonra ürünü temizlemeye gerek duyulmaz. Yağ esansının eklendiği su haznesini, eğer içinde su kaldıysa, boşaltmak yeterli sayılır. Üst üste kullanılan buhurdanlık eklenen her bir yeni yağda farklı bir aromaya kavuşur. Oluşan bu yeni nota da çoğu zaman insanların hoşuna giden bir durumdur. Ancak yağ esanslarının karışmasını istemeyenler de olabilir. Böyle bir durumda buhurdanlığın doğal içerikli temizlik ürünleriyle yıkanıp, hassas bir biçimde kurulanması gerekir. Sıradan deterjan ve bulaşık makinesi kullanımı buhurdanlık içerisinde kimyasal bazı maddelerin birikimine neden olabilir. Dolayısıyla bu iki seçenek buhurdanlık temizliği noktasında pek tavsiye edilmez.

Buhurdanlık Kullanırken Nelere Dikkat Edilir?

Kullanım bakımından ele alındığında buhurdanlık son derece kolay bir malzemedir. Ancak yine de kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bunlardan ilki uygulamada kullanılacak yağın doğru seçilmesidir. Sabit yağlar, uçucu yağlardan farklı bir niteliktedir ve etrafa koku yaymazlar. Dolayısıyla badem yağı gibi bir seçenek kullanıcıyı buhurdanlıktan beklediği sonuca ulaştırmaz. Çünkü bu tip yağlar sabit olarak nitelendirilirler. Genellikle akla gelmese de buhurdanlıkta kullanılan mumun kokusuz olması gerekir. Aksi takdirde mum ve yağ esansının kokusu birbirine karışabilir.

Buhurdanlık kullanımı sonrasında temizlik yapılması şart değildir. Ancak su haznesinde su kaldıysa bunu boşaltmak olası ev kirlenmelerinin önüne geçebilir. Buna ek olarak uygulama sırasında mutlaka hazneye yeterli miktarda su konulması gerekmektedir. Aksi takdirde buhurdanlığa konulan yağ uçucu bile olsa yanabilir.

Buhurdanlık, kişisel istek ve zevkler doğrultusunda kullanılabilen bir üründür. Bu sebeple bir ya da daha fazla aromatik yağın kullanılmasında herhangi bir problem yoktur. Buhurdanlık kullanılırken su haznesine genellikle soğuk ya da ılık su konulması tavsiye edilir. Bu şekilde yağ ve suyun optimum uyumu yakalanmış olur. Ancak dileyenlerin ya da vakit konusunda sıkıntı yaşayanların suyu doğrudan sıcak olarak kullanması da mümkündür. Haznede bulunan sıcak su, mumun da ısısıyla birlikte yağ esansının daha hızlı havaya karışmasını sağlar.

Buhurdanlık yanan bir mum ve sıcak su barındıran bir üründür. Dolayısıyla uygulama sırasında mumun ve su haznesinin sabit tutulması gerekir. Bunun için de buhurdanlık mutlaka sert bir zemine ve oynama yapmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Aksi takdirde su dökülüp ortamı kirletebilir ya da mum yere düşebilir. Buhurdanlığın sabit tutulması, ürün kullanımı noktasında en dikkat edilmesi gereken noktadır.

Buhurdanlık Nereden Alabilirim?

Tütsü malzemeleri arasında sayılabilecek buhurdanlık, satın alma noktasında ulaşılabilir bir üründür. Dolayısıyla tütsü ve dekoratif malzemeler satan mağaza ve dükkanlarda buhurdanlık bulunması son derece kolaydır. Evden çıkmak istemeyenler için de elektronik ticaret siteleri vasıtasıyla buhurdanlık satın almak mümkündür. Bu ürün kişisel olarak alınabileceği gibi, hediyelik eşya olarak da tercih edilebilir. Yani, hediyelik eşya siteleri ve alternatif mağazalardan da buhurdanlık alınabilir. Sipariş ve kargo yoluyla satın alınan buhurdanlıklar, güvenilir siteler söz konusuysa, genellikle görselindeki gibi gelmektedir. Ancak buhurdanlık kırılgan bir malzeme olduğu için zaman zaman taşıma sırasında zarar görebilmektedir. Ürün üzerinde oluşan çatlak ve kırıklar maalesef buhurdanlık kullanımına engel olmaktadır.

Buhurdanlık Fiyatları

Piyasada kişisel isteklere uygun olarak satın alınabilecek çok sayıda buhurdanlık modeliyle karşılaşmak mümkündür. Bunlardan bir kısmı tek parçayken diğerleri iki parça şeklinde olabilir. Buhurdanlık seramik olabileceği gibi, cam malzemeden üretilebilir ya da boyutu tamamen değişebilir. Tüm bu özellikler buhurdanlık fiyatlarının artıp azalmasına neden olarak gösterilmektedir.

Genel bir yaklaşımla, buhurdanlık her bütçeye uygun olabilecek bir üründür. Buna göre buhurdanlığı tek başına ya da set halinde satın almak da mümkündür. Set halinde satışa sunulan buhurdanlıklara tealight mum ve aromatik uçucu yağlar eşlik eder. Setlerin fiyatları tekli ürünlere kıyasla bir miktar daha fazladır. Ancak diğer ürün kategorilerinde olduğu gibi buhurdanlıklar için da zaman zaman indirim yapıldığı görülmektedir. İndirim dönemlerinde buhurdanlıkların çok daha uygun fiyatlara satın alınması mümkündür.

En Çok Tercih Edilen Buhurdanlık Çeşitleri

 

Buhurdanlık hem aromaterapi hem de dekor amacıyla kullanılabilen bir üründür. Dolayısıyla buhurdanlık noktasında beğeni ve zevklerin kişiden kişiye göre değiştiği görülür. Genel bir sınıflandırma yapılırsa buhurdanlıkları üretildikleri malzemeye göre seramik ve cam olarak ikiye ayırmak mümkündür. Bu iki seçenek arasından daha fazla tercih edilense genellikle seramik buhurdanlıktır. Seramik malzemeler doğal yapısıyla ortama uyum sağlar ve ısıya karşı da oldukça dayanıklıdır. Dolayısıyla alışverişlerde daha çok seramik buhurdanlıklara eğilim olduğu fark edilmektedir.

Cam buhurdanlıklar da en az seramikler kadar kullanışlı ve gösterişlidirler. Bu tip ürünler genellikle dekoratif amaçla satın alınır. Özellikle loş ortamlarda cam buhurdanlıktan yayılan mum ışığı, ortamın havasını değiştirmektedir.

Seramik ve cam olmasının dışında buhurdanlık konusunda sayısız renk ve model seçeneği vardır. Buna göre istenen renk skalasında; renk değişimli, el ve insan figürlü, desenli, hayvan işlemeli ya da standlı buhurdanlıkla karşılaşmak mümkündür. Ürünün kullanılacağı mekana uyum sağlamasını isteyenlerin bu noktada renk ve desen uyumuna dikkat etmesi gerekir.

 

 

 

Etiketler: Buhurdanlık
Ocak 11, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.