İyolit / İolite (Vizyon Taşı)

İyolit / İolite (Vizyon Taşı)

İyolit Taşı Ne Anlama Gelir?

Dekorlara ve takılarda sıklıkla kullanılan İyolit taşının ismi Fransız bir jeolog tarafından verilmiştir. Halk arasında su safiri dense de Cordier bu taş için İyolit’in daha uyumlu olacağını düşünmüştür. İyolit taşının resmi kabul edilecek şekilde isimlendirilmesi 20. yüzyılın başlarına denk gelir.Volkanik etkilerle ortaya çıkan İyolit, hava ile uyumludur ve uyanık olmanın sembolü olarak gösterilir. Burada bahsi geçen uyanıklık zihinsel ve ruhsal anlamdadır. Kişi, İyolit’in de etkisiyle birlikte kendini keşfeder.

İyolit Taşı Oluşumu

 

Yerin derinliklerinde bulunan magma tabakasının ısı kaybetmesi ve katılaşması sonucunda derinlerde bazı kayaçlar meydana gelir. Bu kayaçlar plütonik derinlik kayaçları olarak sınıflandırılır. İyolit de söz konusu kayaç grubunun bir üyesidir ve magma kaynaklı olarak yerin derinliklerinde doğal olarak oluşur. İyolit, içerisinde farklı mineral grupları barındıran değerli bir taştır. Buna göre; piroksen, titanit, apatit ve kankrinit İyolit içerisinde yer alan bazı mineraller olarak sıralanabilir. Bunlar arasında piroksenin iyi kristalleştiği tespit edilmektedir. Ayrıca taş çevresinin de nefelin ile kaplandığı görülmektedir. Yani İyolit’in piroksen ve nefelin olmak üzere iki farklı grubu baskın olarak taşıdığı söylenebilir.

 

 

İyolit Taşı Nerede Çıkar?

Değerli taş olarak nitelendirilen İyolit, nispeten kolay bulunan bir taş türüdür. iyolit’in en iyi örnekleri; Arkansas, İngiliz Kolumbiyası ve Transvaal’de çıkarılır. Taşın bu bölgelerde çıkarıldığı yerlerse sırasıyla; Magnet Cove, Ice Irmağı ve Sekukuniland şeklindedir. İyolit taşının çıkarıldığı temel alanları yalnızca üç bölgeyle sınırlandırmak mümkün değildir. Buna göre; İsveç, Norveç, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri de İyolit bakımından zengin kaynaklara sahiptir.

İyolit Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Değerli bir taş satın alınırken dikkat edilmesi gereken iki farklı nokta vardır. Bunlardan ilki, eğer taştan olumlu bir etki bekleniyorsa; taşı mutlaka severek almaktır. Taşın sevilmesi ve onunla bağ kurulmasının yanı sıra, alınan taşın ihtiyacı karşılayabilecek nitelikleri taşımasıdır. Bu sebeple doğal taşların faydaları hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir.

Diğer pek çok sektörde olduğu gibi, değerli taşlarda da sahtecilik sık karşılaşılan bir olaydır. Bu sebeple herhangi bir taş satın almadan önce dikkat edilmesi gereken ikinci nokta, taş için gerçeklik kontrolü yapmaktır. İyolit grubu taşların gerçek ya da sahte olduğunu anlayabilmenin bazı basit uygulamaları bulunur.

 

İyolit Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır?

 

Doğal ve değerli bir taş olan İyolit, diğerlerinden farklı olarak sahtesinden pek ayırt edilemez. Tipik olarak mavi ve mor renkli İyolit taşları gerçek olarak kabul edilse de nadiren de olsa bu taşın farklı renkleriyle karşılaşılabilir. Sarı, gri ve yeşil; İyolit’in az miktarda çıkarılan tonlarıdır. Dolayısıyla gerçek bir İyolit’i sahtesinden ancak bu alanda uzman kişiler tam olarak ayırt edebilir.

 

 

İyolit Taşı Özellikleri ve Etkileri Nelerdir?

 

iyolit, özellikleri ve etkileri bakımından insanlar tarafından sıklıkla kullanılan bir taş türüdür. Tipik anlamda mavi ve mor renklere sahip olan İyolit’in doğada farklı renklerle bulunması da mümkündür. İyolit, taşın ticari adıdır. Halk arasında bilinen başlıca isimleri su safiri ve vizyon taşı şeklindedir. Derinlik kayaçları arasında yer alan İyolit, farklı sebeplerle kullanılabilen bir taştır. Ancak en yaygın kullanımının yoga ve meditasyon olduğu kabul edilir. İyolit taşının doğru ve düzenli kullanımında kişiye pek çok etki bıraktığı varsayılır. Bu etkilerden biri de psişik yeteneklerin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi şeklindedir.

Mohs ölçü birimine gör İyolit’in sertliği 7 ile 7,5 arasındadır. Buradan da anlaşılacağı üzere İyolit, özellikle Kuvars grubu taşlarından bir miktar daha kırılgan yapıdadır. Satürn evini güçlendirmek isteyen tüm burç grupları için İyolit doğal bir hareketlendiricidir.

 

İyolit Taşı Kullanımı ve Kullanım Alanları

Oldukça değerli bir taş olan İyolit, ihtiyaca bağlı olarak farklı şekillerde kullanılabilir. Bu sebeple, İyolit satışlarında müşterilere farklı seçenekler sunulduğu görülür. Bu seçeneklerden bazıları; kütle halinde, takı ve mücevher amaçlı, dekor ürünü olarak İyolit satın almaktır. Kütle halinde satın alınan İyolit, ev ve ofislerin istenen bir bölümüne yerleştirilebilir. Takı halinde olan ya da daha küçük kütleler doğrudan kişi üzerinde taşınabilir ve meditasyonlara dahil edilebilir. Dekor olarak işlenen İyolit taşları ise mekan tasarımları tamamlar. Mavi ve mor renkleriyle adeta ortamı bir şölene çevirir. İyolit görsel olarak dikkat çekici olduğu kadar, enerjisiyle de ortamdaki hakimiyeti kurmayı başarır.

İyolit, tek başına kullanımında oldukça etkili bir taştır. Doğal taş ritüelleri farklı türlerde taşlar bir araya getirilerek yapılsa da İyolit, bunun için uygun bir formda değildir. Bu bakımdan İyolit’i herhangi bir alanda kullanırken tek başına tercih etmekte yarar vardır. Aksi durumlarda İyolit diğer taşlardan etkilenerek zarar görebilir. Yüksek ısı da İyolit üzerinde benzer bir negatif etki bırakmaktadır. Her ne kadar dayanıklı olarak kabul edilse de taşa zarar gelmemesi adına ne şekilde kullanıldığı özen gösterilmesi gerekir.

İyolit Taşı Ritüeli

doğal taşlarla ritüel yapmak, son zamanlarda ilgi çekmeyi başaran bir eylemdir. Doğal taşların onarıcı etkisi ve çakraların gücü birleştirilerek yapılan bu ritüeller sayesinde hem fiziksel hem de duygusal iyileşme gerçekleştiği kabul edilir. İyolit taşı kullanarak da türlü ritüellerin yapılması mümkündür. Daha önce hiç doğal taş ritüeli yapılmasa bile, taşın hangi burç ve çakrayla uyumlu çalıştığını bilmek yeterlidir. Sonrasında belirli aralıklarla taş ritüelini yaparak hedeflenen sonuca ulaşılabilir.

İyolit ritüleri, diğer doğal taş ritüellerinden farksızdır. Buna göre, kütle formdaki İyolit’i iyi hissedilen bir vakitte taşın uyumlu çakrasının üzerine koyak yeterlidir. Ritüel sırasında onarılmak istenen ya da hedeflenen değerlere odaklanılması tavsiye edilir. Ritüel, belirli bir süre tekrarlanan eylemler bütünüdür. Dolayısıyla yalnızca bir defa yapılan ritüelden anında sonuç almak beklenmemelidir. İyolit taşının da etkisiyle birlikte kişi, zaman içerisinde hedeflediği olumlu sonuçlara kavuşabilir.

Doğal taş ritüeli yapmak için kesin bir zaman aralığı verilmez. Ancak gece yatmadan önce ritüel yapmak için en sık tercih edilen zaman dilimidir. Söz konusu günün Dolunay gecesine denk gelmesiyse ritüelin enerjisini artıran bir durumdur. Ancak, kişi istediği ve iyi hissettiği herhangi bir zaman diliminde ritüel yapmakta özgürdür.

İyolit Hangi Çakraya Uyumlu

doğal taşlar, genellikle belirgin bir burç ve çakra ile uyumlu halde çalışırlar. Ancak İyolit ametist ve ametrin gibi doğal taşlardan farklı olarak spesifik bir çakraya uyumlu değildir. Bu bakımdan İyolit, özellikle ritüel esnasında, fayda alınabileceği düşünüle herhangi bir çakra üzerine konulabilir. Bu noktada İyolit taşının faydalarını ve çakraların özelliklerini detaylıca bilmek son derece önemlidir. Kısa bir özet geçmek gerekirse insan vücudunda yedi adet çakra bulunur. Bu çakraların; kök, mide, güneş sinirağı, kalp, boğaz, üçüncü göz ve taç olarak sıralanması mümkündür.

Kök çakra daha çok maddi durumların değerlendirilmesinde kullanılır. Sakral olarak da bilinen mide çakrası, yaşamsal faaliyetlerin tümünden zevk alınmasını sağlar. Güneş sinirağı çakrasına irade ve güçle ilgili konularda başvurulur. Kalp çakrası, isminden de tahmin edilebileceği şekilde, sevgi kapısıdır. Boğaz çakrası ikili ilişki ve diğer konularda iletişimi düzenlemekle görevlidir. Üçüncü göz çakrası hayal gücünü, taç çakra ise hayatın amacını yani ruhsal konuları temsil eder. Tüm bunlardan da anlaşılabileceği üzere İyolit’in fayda sağlayabileceği düşünülen tüm çakralar meditasyon ve ritüeller sırasında kullanılabilir.

İyolit Taşının Uyumlu Burçları

İyolit taşının hangi burca ait olduğunu anlamak için Hint ve Batı astrolojisine eş zamanlı olarak bakılması gerekir. Hint astrolojisi göz önüne alındığında bu taşın burcunun Oğlak ile Kova olduğu anlaşılır. Ancak Batı astrolojisi göz önüne alındığında taşın etkili burçları; Boğa, İkizler ve Başak şeklinde sıralanmaktadır. Doğal taşlar ile burçlar arasındaki ilişkiyi bilmek taş seçimi açısından oldukça önemlidir. İyolit ile uyumlu bir burca sahipseniz, bu taşı üzerinizde taşımak inanılmaz etkiler görmenize sebep olabilir.

Doğal taşlarla burç uyumu, hediye seçiminde de işe yarayan bir konudur. Bu bağlamda; aşk, aile ve arkadaşlık ilişkilerinde kütle taşlar ve takı ürünleri yaratıcı birer hediye fikri olarak düşünülebilir. Hediye etmeden önce İyolit’i tanıtan ufak bir metin de yazılabilir.

İyolit Taşı Faydaları ve Zararları

 

Doğal taş grubunun bir parçası sayılan İyolit’in bilinen herhangi bir zararı bulunmaz. Bu yönüyle de kullanımının giderek yaygınlaştığı görülür. Bir zamanlar pusula olarak kullanılan İyolit, bu yönüyle benzer şekilde görme becerisine pozitif etki sağlar ve bunu geliştirir. Radyasyon kaynaklı ortama giren elektronik dalgalar da yine İyolit tarafından başka bir yöne saptırılabilir. Dolayısıyla özellikle bilgisayar başında çalışan kişilere yanlarında ya da üstlerinde İyolit bulundurmaları tavsiye edilir. Ancak İyolit’in ortama ve kişiye sağladığı etkileri bunlarla sınırlandırmak mümkün değildir. Buna göre su safirinin ruhsal ve zihinsel avantajları da vardır.

Vizyon taşı olarak bilinen İyolit, kişinin ruhsal açıdan uyumsuzluklarını tespit etmesine destek olur. Buna göre, taşın etkisiyle birlikte sorumluluk ve harekete geçme gibi duygular açığa çıkmaya başlar. Bağımlılık konusunda problem yaşayan insanlara da İyolit taşı kullanımı tavsiye edilir. Kişi, İyolit’i üzerinde taşıdıkça bağımlılığın ana sebebinin ne olduğuna odaklanır ve konuyla ilgili çözüm önerilerine yönelir.

Sağlıksız ilişkiler, herkesin yaşamında denk geldiği örnekler arasında yer alır. İyolit sayesinde ilişkide tekrar eden sorunlar fark edilmeye başlanır ve bular üzerinde çalışılır. Neticede sorunların büyük bir kısmının aşıldığı dikkat çeker. Eğer ortada toksik sayılabilecek bir ilişki varsa da kişi daha fazla zaman kaybetmeden bu durumun farkına varır ve uzaklaşma sağlar.

İyolit taşının ruhsal faydalarından diğerleri; ağır travmalar, agresiflik ve uykusuzluktur. Bilinçli ve bilinçdışı şekilde maruz kalınan travmaların atlatılmasında İyolit’in enerjisi gözle görülür bir etkiye sahiptir. Üstelik agresiflik ve yüksek huysuzluk gibi konularda da İyolit sayesinde daha rahat bir geçiş yapıldığı varsayılır. Aşılması imkansızmış gibi görünen sorunlara bağlı yaşanan uykusuzluk problemi de İyolit taşının varlığıyla iyileşmeye başlar. YALNIZ İyolit, uykusuzluğa karşı kullanılacaksa yatak odasında tutulması tavsiye edilir.

İyolit, ruhsal ve manevi anlamda yeni bir başlangıç yapmak için de iyi bir seçenektir. Manevi boyutta yükselmek, meditasyonu dengelemek ve psişik anlamda faaliyete geçebilmek açısından İyolit bir ivme aracı olarak kullanılabilir. Üstelik düzenli kullanımda zeka seviyesini artırdığı ve hafızadaki boşlukları doldurduğu bilinir.

 

 

İyolit Taşı Evde Nereye Konur?

İyolit taşının küçük kütleler ya da işlenmiş dekor ürünü olarak evde kullanımına sıklıkla rastlanmaktadır. İyolit taşını korumak ve bu taşın enerjisinden en yüksek anlamda faydalanabilmek için İyolit’in evde nereye konulacağına dikkat edilmelidir.

Doğal taşların enerjisini açığa çıkarmak ve hissetmek için evdeki en uygun yer salondur. Burası ortak kullanım alanı olduğu için enerjinin yayılımını kolaylaştırır ve daha fazla insana nüfuz eder. Ancak İyolit yapı itibariyle kırılgan sayılabilecek bir taş çeşididir. Dolayısıyla İyolit’in konulduğu bölgenin çarpma ve düşme gibi darbelerden uzak ve korunaklı olduğuna dikkat etmek gerekir.

İyolit Taşı Nerede Satılır?

İyolit taşının nerede satıldığı, taşın hangi formda olduğuna göre değişen bir konudur. Kütle halindeki masif taşların doğal taş dükkanlarında bulunması mümkündür. Dekoratif ürünler içinse İnternet üzerinde yer alan dekorasyon mağazalarına bakılabilir. İyolit’in en sık kullanıldığı alan takı ve mücevher parçalarıdır. Dolayısıyla bu tip satışlar yapan mağazalarda İyolit’in türlü seçeneklerine rastlamak mümkündür. Bu taşın satın alınabileceği son form tesbihlerdir. Tesbih satışı yapan her yerde bulunmasa da ufak bir araştırmayla İyolit tesbih alınabilecek yerlerin listesi çıkarılabilir ve ilgili sipariş oluşturulabilir.

İyolit Taşı Fiyatı Ne Kadar?

Piyasada yer alan ürünlere ufak bir göz atıldığında İyolit için geniş bir fiyat listesi çıkarıldığı görülebilir. Bu nokta; taş rengi, büyüklüğü ve işlenip işlenmemiş olması gibi konuların fiyatlar üzerinde etkili olduğu anlaşılmaktadır. Kütle halinde satışa sunulan İyolit taş örnekleri her bütçeye uygun olarak kabul edilir. Ancak bu ürünün işlenmesi ve mücevher haline getirilmesiyle bu fiyatlarda bir miktar artış gözlenebilir. Genel itibariyle İyolit’in fiyatı diğer değerli taş gruplarına benzer seviyelerde ilerlemektedir.

İyolit Taşı Bakımı ve Temizliği

Doğal taşlar, kendi enerjileriyle çevre ve insan enerjisini birleştirme özelliğine sahiptirler. Dolayısıyla herhangi bir taştan beklenen performansın alınabilmesi taş temizliği ve bakımına ne kadar dikkat edildiği ile doğru orantılıdır. Doğal taş olarak geçen türlerin, birbirinden farklı niteliklerde olduğu ve aynı işlemlere tabi tutulamayacağı bu noktada bilinmesi gereken bir konudur.

İyolit, diğer taşlara nazaran kırılgan bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla temizlik ve bakım sırasında hassas davranılması gereken bir taş türüdür. İyolit’in temizliği sabunlu su ve temiz, yumuşa bir bez yardımıyla yapılabilir. Burada kullanılan suyun ne çok sıcak ne çok soğuk olmaması gerekir. Ilık bir u yardımıyla sabun temizlendikten sonra, taş kurulanabilir ve işlem sona erdirilebilir. İyolit’in temizliğinde kimi zaman yüksek sıcaklık ve buhardan faydalanıldığı da görülmektedir. Ancak bu işlem İyolit’in uzun ömürlü kullanımlarının önüne geçer ve son derece yanlıştır. Dolayısıyla İyolit temizliğinde su ve sabun kullanmak hem etkili hem de güvenilir bir yöntemdir.

İyolit Taşı Hakkında İlginç Bilgiler

 

Fizyolojik ve psikolojik bakımdan türlü faydalar sağlayan İyolit taşı, tarihsel bakımdan uzun yıllardır kullanılmaktadır. Ancak bu taşla ilgili en ilginç bilgi Vikingler dönemine aittir. Viking denizcileri, büyük seferlere çıktıkları sırada pusula olarak İyolit taşını kullanmış ve bundan oldukça yararlanmışlardır. Buna göre, İyolit taşı günümüzde kullanımının aksine denizcilik anlamında çok büyük başarılara ulaşmayı sağlamıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: Doğal Taş
Ocak 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.