Jasper (Yaşam Gücü Taşı)

Jasper (Yaşam Gücü Taşı)

Jasper Taşı Ne Anlama Gelir?

Mineral bakımından oldukça zengin sayılan Jasper taşı, bir silikat mineralidir. Dünyanın farklı bölgelerinde değişik şekillerde adlandırılmış olmasına rağmen kelime kökeni Yunancadan türemiştir. Bu bakımdan Jasper, benekli taş manasına gelen bir terimdir. Zaten Jasper taşları dikkatlice incelendiğinde doğal yapılarında bulunan ve genellikle benek şeklinde olan desenleriyle tanınırlar.

Jasper Taşı Oluşumu

Jasper, doğada insan müdahalesi olmaksızın oluşan doğal taş gruplarındandır. Bu doğal taşın oluşum süreci konsolidasyon olarak nitelendirilir. Buna göre, rüzgar ve su faktörüyle birlikte uygun ortamlarda silika içerikli çökelti ve volkanik kökenli küller birikmektedir. Biriken bu çökeltiye sonrasında tortul adı verilmektedir. Zaman içerisinde tortular, demir oksitlenmesi ve buna benzer kimyasal tepkimeler neticesinde renk ve desen alarak Jasper taşına dönüşmektedir.

Jasper Taşı Nerede Çıkar?

Değerli taş olarak kabul edilen Jasper, dünyaca kabul gören pek çok mücevherden daha parlak bir yapıdadır. Dolayısıyla da Jasper taşının çıkarıldığı yataklara oldukça ilgi verildiği görülebilir. Farklı kıtalarda bu taşın birincil olarak isimlendirilen yatakları vardır. Taşın çıkarıldığı başlıca ülkeleri şu şekilde sıralamak mümkündür: Almanya, Madagaskar, Hindistan, Fransa ve Rusya.

 

Jasper Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğal taş ticaretinde yapılan sahtecilik, bu taşlara olan ilginin artmasıyla daha da artmıştır. Dolayısıyla Jasper taşı almak isteyenlerin öncesinde taşın hem fiziksel hem de kimyasal özelleri hakkında fikir sahibi olması tavsiye edilir. Ufak tefek detaylara dikkat edildikten sonra sahte bir taşın gerçeğinden kolayca ayırt edilmesi mümkündür.

Jasper taşı alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da taşın temizliğidir. Buna göre tüm doğal taşlar, alışveriş sonrasında uygun metotlardan yardım alınarak temizlenmelidir. Bu işlem taşın hijyeni açısından değil, içerisinde biriktirdiği olası enerjiden kurtulmak amacıyla yapılır.

Jasper Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır?

Doğaş taşları sahtesinden ayırt etmenin en kolay yolları renk ve sertlik kontrolü yapmaktır. Buna göre, Jasper taşı doğada yaygın olarak; kırmızı, yeşil ve kahverengi tonlarında bulunur. Bunun dışında kalan renk tonlarına şüpheyle yaklaşılması gerekir. Eğer uygun bir ortam varsa ve sahtelik konusundan emin olunduysa taş kırılabilir. Gerçek taşların dışı ve içi aynı ton ve desenlere sahiptir. Farklı renkler, taşa sonradan renklendirme yapıldığının bir işaretidir.

Renk kontrolü yapıldıktan sonra sertlik kontrolüne geçilebilir. Doğal taşların sertlikleri Mohs ölçeğine göre belirlenir. Bu ölçekte yer alan büyüklükler de sahteliği fark edebilmek için bir ipucudur. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse, elmas oldukça güçlü ve Mohs sertliği 10 olan bir taştır. Bu sertliğe göre elmasın camı çizmesi kolaydır. Ancak kendisi elmas dışında bir şeyle çizilemez. Buna benzer şekilde sertliği düşen doğal taşlar tırnakla bile çizilebilecek bir özelliğe bürünürler.

Jasper Taşı Özellikleri ve Etkileri Nelerdir?

Jasper, silikat grubuna üye olan ve kuvars olarak nitelendirilen bir taş türüdür. Mohs sertlik ölçüsüne göre derecesi 6,5 ve 7 arasındadır. Özgül ağırlığı ortalama 2,58’dir. Jasper taşı dünyanın pek çok bölgesinde çıkarılabilir. Ancak doğada yaygın olarak bulunduğu renkler daha çok; kırmızı, yeşil, sarı ve kahverengi şeklindedir. Bu taş hem burçlarla hem de çakralarla olan uyumu sebebiyle birçok insan tarafından tanınır ve oldukça ilgi görür.

Jasper Taşı Kullanımı ve Kullanım Alanları

Yaşam gücü taşı olarak da bilinen Jasper’ı yaşama dahil etmenin alternatif yolları vardır. Bunların başında içinde Jasper parçası bulunan kolye, küpe ve bileklik benzeri takı eşyaları edinmek yer alır. Bu ürünler sayesinde taş cilt ile bire bir temas halinde bulunur, sahibinin negatif enerjisini alır ve ona daha pozitif enerjiler yüklemeyi başarır. Takı ürünleri sevmeyen ya da doğa taşları doğrudan vücutta taşımak istemeyenler için de farklı çözümler bulunur. Buna göre Jasper taşı ev ve ofis için minimal bir dekor eşyasına dönüştürülebilir. Bu sayede hem ortama yeni bir hava katılmış olur hem de Jasper’in enerjisi tüm mekanı kaplar.

Jasper Taşı Ritüeli

Son zamanlarda artan stres ve depresyonla mücadele etmekte sıklıkla ritüel ve meditasyona başvurulduğu görülür. Her iki eylemin ortak bir amaca hizmet ettiği kolayla anlaşılabilir. Bu amaç derin düşünmeye yönelerek kendini düşünme ve iç huzuru yakalama konusunda harekete geçmektir. Ritüel ve meditasyon doğal taşlar sayesinde daha efektif ve etkili hale getirilebilir.

Jasper taşının ritüel sırasında yakında tutulması, taşın enerjisini tam olarak hissetme noktasında etkilidir. Ancak düzenli devam edilen ritüelden kesin sonuç almak için vücut çakralarından da destek almak mümkündür. Jasper taşı, uyumlu olduğu kabul edilen çakra üzerine konulduğunda sahibinin olumsuzluklarını giderir ve şifalanmaya destek verir.

Jasper Hangi Çakraya Uyumlu

Doğal taşlar genellikle bir iki burç ve çakrayla uyumlu çalışırlar. Bu noktada Jasper taşının benzerlerinden daha avantajlı olduğu görülebilir. Çünkü Jasper taşının uyumlu çalıştığı toplamda dört farklı çakra bulunur. Vücutta ve ruhta farklı noktalara değinen bu çakraların; kök, sakral, güneş sinirağı ve kalp çakrası şeklinde sıralanması mümkündür.

Çakraların vücutta üstlendiği fonksiyonları bilmek, hangi noktalarda Jasper taşından faydalanılabileceğini anlamanın bir yoludur. Buna göre kök çakrasını yaşamsal ihtiyaçlarla bağdaştırmak mümkündür. Bu çakra hem maddi hem de manevi tüm ihtiyaçları simgeler. Alt karın olarak da bilinen sakral çakra daha çok duygusal anlamda faaliyet gösterir. Enerji, cinsellik ve üreme sistemi gibi insani fonksiyonlar bu çakra yardımıyla dengelenir.

Omurgayla göbek çukuru arkasında bulunan güneş sinirağı, kişinin gücünü ve özgüvenini ifade eder. Ayrıca diğer insanlarla olan ilişki ve iletişim de yine bu çakra sayesinde tanımlanır. Jasper taşının uyumlu olduğu son çakra kalp ise hem fiziksel hem de duygusal bazı sorumlulukları üstlenmiştir. Buna göre aşk ve ilişkiler kalp çakrasıyla yönlendirilir. Bağışıklık ve diğer hayati sistemlerin düzenli çalışması da kalp çakrasının diğer vazifeleridir.

Jasper Taşının Uyumlu Burçları

Jasper taşı, Zodyak’ın on iki burcu arasından; Aslan, Akrep ve Başak arasında uyum yakalamıştır. Bu burçların sahipleri Jasper taşına inandıklarında, onun enerjisi sayesinde olumsuz pek çok özelliklerini düzeltebilirler. Doğal taşlar doğru burçlarla eşleştiğinde burç sahibinin yaşamda eşsiz fırsatlarla karşılaşmasına yardımcı olurlar. Bu bakımdan Jasper; Aslan, Akrep ve Başak burçlarının kıymetini bilmesi gereken bir taş türüdür.

Jasper Taşı Faydaları ve Zararları

Jasper taşı ve diğer tüm doğal taşlar canlılar açısından herhangi bir zarar taşımazlar. Ancak bu taşlardan bir kısmı mineral kaynaklıdır ve kişide bazı alerjik belirtiler görülmesine sebep olmaları mümkündür. Bunun aksi şekilde doğal taşların ve Jasper taşının, faydalarını uzunca bir listede toplamak mümkündür. Bu taşlar vücutta taşındıklarında ya da herhangi bir ortamda sabit olarak tutulduklarında insan sağlığına, faklı alanlarda, doğrudan ve dolaylı şekilde katkı sağlarlar. Genel itibariyle Jasper taşının faydaları göz önüne alındığında bu taştan “iyileştirici” olarak bahsetmek mümkündür.

Kalp çakrasıyla da uyumu bilinen Jasper taşı insan sağlığına özellikle fiziksel noktalarda oldukça destek sağlar. Buna göre Jasper taşının varlığında tüm bağışıklık sistemi güçlenir ve kan dolaşımı da hızlanır. Detoksa ihtiyaç duyulması halinde Jasper’ın vücut ile doğrudan temas halinde tutulması tavsiye edilir. Buna ek olarak kuvars grubunun diğer üyelerinde de olduğu gibi Jasper taşı ortamdaki radyasyonu uzaklaştırır ve elektromanyetik kirlerden arınmaya yardımcı olur. Dolayısıyla fiziksel anlamda şikayet edilen pek çok problem için doğal bir şifa kaynağı olarak işlem görür.

Jasper taşı cinsellik noktasında da destek alınabilecek doğal taşlar arasında yer alır. Bunun sebebi de taşın özellikle sakral çakrayla olan eşsiz uyumudur. Yatak odalarında bulunan Jasper sayesinde çiftler arasındaki cinsel problemler kısa bir sürede çözüme kavuşmaya başlar. Ayrıca cinsellik noktasında isteksiz ve ilgisiz olan partnerin bu uyumu yakalamasına yol açar. Bu sebeple Jasper taşı uyarıcı olarak da görev üstlenir.

Fiziksel sağlığın yanı sıra Jasper taşının zihinsel ve duygusal bakımdan da oldukça şifalı olduğuna inanılır. Buna göre; stres, baskı ve sinirlilik hali Jasper ile temas halindeyken doğrudan azalma eğilimi gösterir. Buna ek olarak kötü duygular altında olunmasına rağmen, önemli işlerde odağın sabit tutulmasını sağlayarak iş bitirici olarak görev yapar. Güçlü duyguların açığa çıkmasına yardımcı olduğu için kişinin iç dünyasına yolculuk yapmasına yardımcı olur. Bu bakımdan ritüel ve meditasyonda kullanılması son derece doğru bir uygulamadır. Travmatik olaylar sonucunda ortaya çıkan ruhsal çökmenin aşılmasını ve duygu durumunun yenilenmesini sağlar. Duygusal bakımdan isteksizlik hissinin aşılmasına yardımcı olur ve kişiye kendini daha canlı hissettirir.

Jasper, vücutta yer alan yedi çakradan dördüyle bağlantılı bir taştır. Dolayısıyla fayda bakımından diğer taşlara nispeten daha geniş bir yelpazeye sahiptir. Dört çakrayla iletişime geçen Jasper kişinin yaşam enerjisini artırır. Bu taşa yaşam gücü taşı denmesinin başlıca sebebi de bu etkidir. Kişi, Jasper ile temasa geçtikten sonra, çıplak ayakta toprakta yürümüş kadar sakinleşir ve yenilenir. Cesaret edilemeyen işler ya da korkulan olayların aşılmasına ve yeni adımlar atılmasına olanak sağlar. Dolayısıyla Jasper taşı yaşamında negatiflik ve zorluklarla sıklıkla mücadele edenler için iyi bir yol arkadaşıdır. Maddi ve manevi bakımdan istikrar ve olumlu sonuçlara ulaşmak isteyenlerin bu taşı edinmesi ve yanından mümkün olduğunca ayırmaması tavsiye edilir.

Yatak odasında bulunan Jasper taşı, gece boyu enerji yayar ve kaliteli bir uyku deneyimi sağlar. Bu deneyim neticesinde Jasper taşı kullanan kişi güne daha canlı ve pozitif başlar. Bu değişim bir çeşit ruhsl yenilenme olarak da isimlendirilebilir. Kısacası, Jasper taşı akla gelebilecek her alanda fayda ve şifaya sahiptir.

Jasper Taşı Evde Nereye Konur?

Ev ve çalışma ortamlarında doğal taş barındırmak isteyenlerin, öncelikle taştan hangi konuda enerji beklediğine karar vermesi gerekir. Bu karar verildikten sonra Jasper taşı evde istenilen herhangi bir köşeye konulabilir. Jasper, bilgisayar ve televizyon gibi manyetik yayın yapan salon ve oturma odalarına konulduğunda bu kirlilikten korunmaya yardımcı olur. Yatak odasında kullanıldığında cinsel ilgiyi ve uyumu artırır. Çalışma odasına konduğundaysa yaratıcılığı ortaya çıkararak kişinin motive olmasını sağlar.

 

Jasper Taşı Nerede Satılır?

Jasper taşı, diğer doğal ve değerli taşlarda olduğu gibi mağazalardan ya da İnternet üzerinden alınabilir. Bu noktada ilk tercihin takı, mücevher ve değerli taş mağazaları olmasında yarar vardır. Buralardan alınan ürün doğrudan görülebileceği için gerçekliği konusunda şüpheye düşülmeden alışverişi tamamlamak mümkün olur. Ancak çevrimiçi olarak güvenilen ve kullanıcı yorumları pozitif olan sitelerden de Jasper taşı alınması mümkündür. Dekor amaçlı kullanılan doğal taş ticaretinin büyük bir bölümünün de İnternet aracılığıyla sağlandığı görülmektedir.

Jasper Taşı Fiyatı Ne Kadar?

Jasper taşı renk ve desen noktasında, diğer doğal nazaran daha fazla seçeneğe sahiptir. Seçenek konusundaki bu fazlalık da fiyatların doğal olarak değişmesine neden olmaktadır. Buna göre Jasper taşının; doğal taş kütle, bileklik, sarkaç kolye ve hatta masaj aleti olarak bulunması mümkündür. Bu ürünler arasında rengi, deseni farklı olan ile miktar bakımından daha fazla taş barındıranların fiyatı bir miktar daha fazladır. Jasper’dan yapılma doğal taş masaj aletlerinin ortalama fiyatı 100 TL kadarken; pandül sarkaç bir kolyeyi 70 TL’ye satın almak mümkündür. Kısacası, Jasper taşının fiyatı konusunda net bir sınırlama yapılması mümkün değildir.

Jasper Taşı Bakımı ve Temizliği

Doğal taşlar, alternatif tıp ve şifa amacıyla kullanılan yardımcı ürünlerdir. Son dönemlerde oldukça popüler bir ilgiye sahip olan Jasper taşı da faydaları bakımından farklı alanlarda kullanılmaktadır. Ancak bu noktada doğal taşların bakımına oldukça özen gösterilmesi gerekir. Taşların biriktirdiği enerjinin temizlenmesi ve enerjisini açıksa ortaya çıkarabilmesi için mutlaka aralıklarla temizlenmesi gerekir.

Doğal taş temizliğinde genellikle sudan yararlanılmaktadır. Bu su çeşmeden akan saf bir su olabileceği gibi tuzlu su da olabilir. Taşın tamamen temizlendiğinden emin olduktan sonra, kuru bir bezle durulama yapılabilir ve temizlik işlemi sonlandırılabilir. Temizliğin tuzlu suda yapılması durumundaysa Jasper taşı, bir ya da iki saat kadar suyun içerinse arınmaya bırakılabilir.

Su veya tuzlu suyu temizlik amacıyla tercih etmeyenlere farklı metotların önerilmesi mümkündür. Bu metotlar; tütsü, farklı bir doğal taş ve ses olarak sıralanabilir. Tütsünün yaydığı duman sayesinde taş enerjilerinden arınır ve temizlik sağlanır. Tütsü, yalnızca Jasper için değil tüm doğal taşlar için başvurulabilecek bir işlemdir.

Jasper Taşı Hakkında İlginç Bilgiler

Jasper taşı, tarihi ve kullanım alanları incelendiğinde oldukça ilgi çekici ve ilginç olarak nitelendirilen detaylara sahip bir taş türüdür. Antik çağlardan bu zamana kadar kullanılan Jasper taşının eski uygarlıklar tarafından bilinen isimi “savaşçı taşı” şeklindedir. Şifa verdiğine inanılan bu taş aynı zamanda cesaretin ve sadakatin de simgesi olarak görülmüştür.

Antik çağın belki de en sık kullanılan taşı olan Jasper, İncil ve bazı kutsal metinlerde anılmıştır. Bu metinlerden birinde Aaron olarak geçen Harun Peygamber’in göğüs plakasında Jasper bulunduğuna yer verilmiştir. Yapılan bazı arkeolojik çalışmalardaysa Jasper’ın mühür yapmak amacıyla kullanıldığı bilgisi edinilmiştir. Yine bu çağlarda yaşayan din büyükleri ve kralların mutlaka Jasper taşı edindikleri görülür. İnanıldığı üzere Jasper, bu kimselere şifa ve doğal bir koruma sağlamaktaydı.

Sizler de zaman zaman yaşamın getirdiği zorluklarla mücadele etmek durumunda kalıyor olabilirsiniz. Kendinize hediye edeceğiniz Jasper Doğal Taş Pandül Sarkaç sayesinde bu zorlukları daha kolay atlatabilir ve yaşamınıza yol verebilirsiniz.

 

 

 

 

Etiketler: Doğal Taş
Ocak 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.