Mercan / Coral (Kararlılık Taşı)

Mercan / Coral (Kararlılık Taşı)

Mercan Taşı Ne Anlama Gelir?

Tamamen organik şekilde oluşan Mercan taşının en büyük özelliği kişinin net olmasını sağlamaktır. Bu nedenle kararlılık taşı olarak kullanılır. Mercan, doğada bulunan negatif ve pozitif enerjilerin de daha kararlı bir yapıya bürünmesini sağlar. Bu nedenle Mercan taşı için enerji dengeleme taşı da denilebilir. Son zamanlarda popülerleşen ve yaygın olarak kullanılabilen doğal taşlar arasında bulunur.

Mercan Taşı Oluşumu

Diğer doğal taşlar gibi oluşumu uzun yıllar süren Mercan taşının hikayesi toprağın ya da denizin diplerinde başlar. Bileşiklerin geçirdiği kimyasal tepkimelerle birlikte oluşmaya başlar. Ardından kireçlenerek iskelet şeklini alır ve kayalıklar halinde bulunur. Bir omurgasız hayvan olduğu kabul edilse de suyun dışında taşa benzeyen sert bir yapısı bulunmaktadır.

En pahalı Mercan türü rengi tam kırmızı olandır. Bu renge ulaşmak kolay olmamasına rağmen zaman zaman Akdeniz’den çıkarılabilmektedir. Kırmızı rengi için verilen özel ismi Corallium Rubrum Linnaeus’tur. Bir metreye yakın olan iskeletleri sayesinde bir Mercan’dan çok fazla taş elde edilebilmektedir.

Mercan Taşı Nerede Çıkar?

Genelde sudan çıkarılan veya kıyı kesimlerinde bulunabilen Mercan taşı, Dünya’nın her bölgesinden çıkarılabilmektedir. Japonya kıyıları ve Büyük Okyanus başta olmak üzere İtalya, Batı Hint Adaları ve Akdeniz’den ulaşılabilir. Kırmızı renkli taşlar genellikle Akdeniz’den çıkarılmasına rağmen Türkiye’de çıkarılan Mercan taşı yoktur. Bu nedenle yalnızca ithal taşlara ulaşılabilmektedir.

Avusturalya, Afrika ve Malezya; Mercan taşının çıkarıldığı diğer bölgelerdir. Rezervleri nispeten az da olsa Cezayir, Sicilya ve İspanya’da da Mercan taşı bulunabilir. Denizlerin ve okyanusların diplerinde yetiştiğinden dolayı ulaşması oldukça zor olan Mercan, işlenerek dünyanın farklı bölgelerinde dağıtılır. Bu nedenle hemen hemen herkesin ulaşabileceği taşlar arasındadır. En ünlü Mercan kayalığı ise Büyük Set Resifi’dir.

 

Mercan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir Mercan taşı satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler vardır. Bunların başında, taşın kimse tarafından kullanılmadığından emin olmak gelir. Mercan taşı kişiye özel bir taş olduğundan dolayı diğer insanlar tarafından kullanılması enerjisini bloke eder. Eğer ikinci el bir taş alınıyorsa da kullanmadan önce enerji bakımı yapılması gerekir.

Canlı renkleri ve yaydığı pozitif enerji sebebiyle Mercan taşının güzel bir görünümü vardır. Bu nedenle sevilmesi kolay, her kombinde kullanılabilen bir taştır. Eğer aranan Mercan taşı bulunamadıysa kişinin kendini zorlayarak o modeli alması taşa negatif enerji aktarmasına neden olur. Ancak çok sevilerek alınan taşlar yalnızca dışarıdan gelen enerjileri uzaklaştıracağı için daha iyi etki gösterir.

Mercan taşını alırken güvenilir ve gerçek taş satan mağazalardan alışveriş yapılmalıdır. Piyasada pek çok imitasyonu bulunduğundan dolayı sahte taşlara karşı dikkatli olunması gerekir. Eğer sahte bir taş alınırsa enerji dönüştürme yeteneği bulunmadığı için sadece aksesuar ve dekorasyon ürünü olarak kullanılabilir. Bu nedenle Mercan taşına ait olan özellikleri ve faydaları gösteremez.

Mercan Gerçek mi Sahte mi Nasıl Anlaşılır?

Mercan, çok sevilen ve aranan bir taş olduğundan dolayı farklı imitasyonları yapılmaktadır. Genellikle plastik maddelerden veya sıradan taşların boyanmasıyla sahte Mercan taşları üretilir. Gerçek Mercan taşlarıyla aynı fiyatlara satıldığından dolayı sahte bir taş almamak adına bazı testler yapılmalıdır. Bir Mercan taşının kırıldığı zaman iç ve dış renkleri aynıysa genellikle taşın orijinal olduğu anlaşılabilir.

Süt testi, Mercan taşlarının gerçek olup olmadığını anlamak için yaygın olarak kullanılır. Bir bardak sütün içine bırakılan Mercan taşı, içinde yeterli süre kaldığında sütün rengini kırmızıya çevirir. Eğer değişmiyorsa taşın sahte olduğu anlaşılır. Benzer bir test zerdeçalla da yapılabilmektedir. Çiğ bir zerdeçalla ovalanan Mercan taşı eğer kırmızı renk bırakıyorsa, testin yapıldığı taş sahtedir.

Daha önce Mercan taşı kullanan kimseler sahte ve gerçek taşları daha kolay ayırır. Güneşe tutulduğunda parlama şekli, taşın ağırlığı veya yüzünde bulunan pürüzler sahte taşların hemen ayırt edilmesini sağlar. Oda koşullarında normale göre daha soğuk olan Mercan taşları ateşe karşı dayanıklı olduğu için yakılabilir. Eğer kimyasal bir değişim gözlemlenmiyorsa test edilen taş gerçektir.

Mercan Taşı Özellikleri ve Etkileri Nelerdir?

Genelde opak ve mat bir görünümü olan Mercan taşının özel işlemlerle cilalanarak parlatılması mümkündür. Taşın büyük bir bölümü kalsiyumdan oluşmaktadır, bu nedenle ciltle temas etmesi yararlıdır. Sertlik skalasında 3,5 puana sahip olduğundan dolayı yumuşak ve kırılgan bir taştır. Kullanımı esnasında darbelerden korunması gerekir.

Praval, moonga veya coral taşı olarak adlandırılmaktadır ancak Mercan ve kararlılık taşı olarak bilinmektedir. İnsan üzerindeki psikolojik etkileri oldukça değerlidir. Stres seviyesini önemli ölçüde düşürdüğünden dolayı ruh hastalıklarına karşı koruma sağlar. Var olan hastalıkların iyileşmesini hızlandırarak uygulanan tedaviyi daha etkili hale getirir.

Beden üzerinde de Mercan taşına ait pek çok etki gözlemlenebilmektedir. Bunların başında vücudun daha sağlıklı kalması ve hastalıkların daha hızlı atlatılması yer alır. Sürekli nükseden bazı rahatsızlıklar Mercan taşı sayesinde kısa sürede kalıcı olarak sonlanır. Ayrıca düzenli ve sorunsuz çalışan sistemlerde de Mercan taşının olumlu etkileri bulunmaktadır.

Mercan Taşı Kullanımı ve Kullanım Alanları

Mercanların en çok kullanıldığı alan aksesuar ve süs eşyası üretimidir. Sabit bir çıkarılma oranı bulunmadığından dolayı sanayi alanlarında kullanılması tercih edilmez. Mercan parçaları özel işlemlerden geçerek aksesuar, doğal kütle, akvaryum süsleme aracı, dekorasyon ürünü olarak kullanılabilmektedir.

Çin’de nadiren de olsa heykeltıraşların tercih ettiği bir durum Mercan taşıyla birlikte heykel yapmaktır. Bütün olarak çıkarılan Mercan’ın dışını oyarak istenilen şekiller elde edilebilir. Genellikle mitolojik unsurlar işlendiği için oldukça dikkat çekici modeller ortaya çıkar. Bazı işlenmiş Mercanlar müzelerde gösterime sunulmaktadır.

Halk arasında alternatif tıp için Mercan taşı kullanılabilir. Geçmişten gelen bilgi aktarımları sayesinde Mercan taşının iyi geldiği hastalıklarda bir tedavi taşı olarak tercih edilir. Günümüzde gelişen teknoloji ve tıp sayesinde hastalıklar bilimsel yollarla tedavi edilir. Bu nedenle bir doktora danışmadan önce tek başına Mercan taşını kullanarak şifa beklemek doğru değildir.

Mercan Taşı Ritüeli

Mercan taşı, zihinde bulunan negatif düşünceleri uzaklaştırmak için kullanılabilecek doğal taşlar arasındadır. Bu nedenle ritüel yapılan alanda veya ritüel yapan kişinin üstünde bulunması olumlu etkiler bırakır. Her konu için Mercan taşından yardım alınabilse de genellikle kişinin hayatını doğrudan etkileyen konular için kullanılır.

Bir Mercan taşıyla ritüel yaparken, kişiler taştan yayılan olumlu enerjilere odaklanmalıdır. Bu esnada kötü söz ve düşüncelerden uzak kalmalı, her cümleyi olumlu şekilde dile getirmelidir. Yaşamdan beklentileri hakkında kesin konuşmalı, kararsızlıktan uzak durmalıdır. Kısa süre içinde etki gösteren ritüeller sayesinde Mercan taşının olumlu etkileri yeniden gözlemlenmiş olur.

Mercan Hangi Çakraya Uyumlu?

Doğal taşlar genellikle her çakraya etki edip genel enerji akışını düzenlerler. Mercan taşıysa tüm çakralara etki etmesine rağmen özellikle kök ve karın çakrasının enerjisini düzenler. Bu nedenle iki çakrayla uyumlu olduğu kabul edilen, bu çakraların çalışmamasında tavsiye edilen taşlar arasında yer alır.

Kök çakra, kişinin temellerini konu alan bir çakradır. Eğer bireyin köklerinde veya kökleri olarak gördüğü değerlerde sorunları varsa kök çakra yeterince açık değildir. Mercan taşı, kararlılık taşı olma özelliği sayesinde kökleri sabitler ve kararlı bir hale getirir. Bu nedenle özgüvenin yükselmesi, kişinin saygı duyulan biri haline dönüşmesi gözlemlenebilir.

Kapalı olan karın çakraları kişinin sürekli korku ve panik halinde olmasına sebep olur. Mercan taşıyla birlikte temizlenen enerjisi sayesinde tamamen açılarak etki göstermeye başlayabilir. Ruhun güçlenmesi, sağlam adımlar atılması ve minimum hata yapılması karın çakrasının etkileri arasındadır. Ayrıca kişinin ruhsal gücünü hiç kaybetmemesine yardımcı olur.

Mercan Taşının Uyumlu Burçları

Doğal taşlar genelde bir veya iki burçla uyum sağlar ancak Mercan taşı 4 farklı burca etki ettiği için oldukça değerlidir. Balık, akrep, terazi ve koç burcuna sahip olan kimseler kendilerine uyum sağlayan Mercan taşını kullanmalıdır. Tek başına veya uyumlu olduğu diğer taşlarla birlikte kullanılması uygundur.

Mercan taşı, uyumlu olduğu burçlarda birbirinden farklı etkiler gösterir. Bu etkilerin başında yaşamı kolaylaştırmak, doğru seçimler yaptırmak ve kişiyi kararlı hale getirmek bulunur. Negatif enerjileri uzaklaştırdığından dolayı başarıya daha hızlı ulaştırır. Ayrıca spritüal konularla ilgilenen kimselerin daha aktif olmalarına yardımcı olur.

Mercan taşı burçlarla uyum sağladığı için uyumlu burçlarının sahip olduğu negatif özellikleri nötrler. Kişide öne çıkan kötü özelliklerin iyi özellikler arasında kaybolmasını sağlar. Eğer ihtiyaç duyuyorsa kişiyi değişime hazırlayarak bambaşka biri olmasına yardımcı olur. Ayrıca beklenmedik haberleri, başarıları, ödülleri ve mucizeleri getirerek kullanıcılarını daha mutlu eder.

Mercan Taşı Faydaları ve Zararları

Bilinen bir zararı olmayan Mercan taşı, her yaş grubu tarafından kullanılmaya uygundur. İçerisinde bol miktarda bulunan Kalsiyum sayesinde kemik erimesinin önüne geçer. Ayrıca iskelet sistemiyle ilgili sorunları önleyerek çocukların büyüme dönemlerinde destekçisi olur. Geçmişten günümüze kadar ulaşan faydalarından diğeriyse, dolaşım sistemine olumlu etkiler bırakmasıdır.

Mercan, cilt hastalıklarında kullanılabilen taşlardan biridir. Ergenlik döneminde yaşanan sivilcelenme, yaşlılık döneminde yaşanan kırışıklık sorunları Mercan taşıyla birlikte iyileşme gösterir. Çok derin olmayan yaraların veya yara izlerinin kaybolmasında etkilidir. Ayrıca cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlayarak güzelleşmeye yardımcı olur.

Anne karnındaki bebeklerde zihnin gelişimine katkı sunar. Ayrıca yetişkin kimselerin zihni temizleyerek daha sağlıklı şekilde düşünmelerine yardımcı olur. Duyguların değil aklın isteklerine göre hareket edilmesini sağlar. Böylelikle ileride pişmanlık yaşanmasına engel olarak her zaman doğruları seçmeye yardım eder.

Mercan’ın etki alanlarından biri de zehirler üzerinedir. Geçmiş zamanlarda çeşitli zehirli hayvan sokmalarında Mercan taşından yararlanılırdı. Toz haline getirilen Mercan yaranın üzerine kapatılarak panzehir olarak kullanılırdı. Ayrıca geçmiş dönemlerde pek çok hastalığın tedavisinde Mercan taşından yardım alınırdı.

Sakinleştirici olarak kullanılabilen Mercan, kişiyi sinirden ve stresten arındırarak rahatlatır. Bu sayede oluşabilecek ruhsal hastalıkların çoğunu engeller. Stres sebebiyle oluşan ağrı ve hastalıklarda doğal bir ilaç olarak kullanılabilir. Kalbi güçlendirerek vücudun daha sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca damar sağlığını korumak Mercan taşının vücuttaki görevleri arasında bulunur.

 

Mercan Taşı Evde Nereye Konur?

Denizden çıktığı gibi kullanılabilen Mercan taşı, sahip olduğu renkler sayesinde bulunduğu her ortama canlılık katar. Bu nedenle evlerin enerjisini temizlemek için kullanılabileceği gibi yalnızca dekoratif ürün olarak da kullanılabilir. Doğru yerlere konulduğu zaman tüm fayda ve etkilerini gösterebileceğinden dolayı yerleştirme esnasında dikkatli olunmalıdır.

Mercan, negatif etkileri ortamdan uzaklaştırma özelliğine sahiptir. Bu özelliğini ortaya çıkarabilmesi için açık, gözle görülebilir ve mümkünse kalp yüksekliğine denk gelen alanlara yerleştirilmelidir. Kapalı veya görülmeyen yerlere bırakıldığında yeterli miktarda enerji uzaklaştıramaz. Ayrıca taştan ne istendiğine bağlı olarak banyo ve tuvalet haricindeki tüm odalara yerleştirilebilir.

Odaklanmayı güçlendiren Mercan taşı kütüphane raflarında veya çalışma masalarında yer alabilir. Uyku düzeni sağlamak ve stresten arınmak için yatak odaları daha doğru bir tercih olur. Evdeki tüm bireylerin etkilenmesi isteniyorsa salonlar, oturma odaları veya evde en çok vakit geçirilen alanlar uygundur. Bolluk ve bereketin bir sembolü olduğundan dolayı kapaksız mutfak raflarına veya tezgahlara yerleştirilebilir.

Mercan Taşı Nerede Satılır?

Mercan, bulunması zor olan doğal taşlar arasında bulunmaz. Bu nedenle pek çok aksesuar ve giyim mağazasında çeşitli modelleri bulunabilir. Balık besleyen kimseler akvaryumun içine süs eşyası olarak pet shop mağazalarından temin edebilir. Süs eşyası olarak kullanılan diğer modelleri hediyelik eşya veya dekoratif ürün satılan dükkanlardan elde edilebilir.

Mercan taşının satıldığı diğer alan internettir. Gelişen teknoloji sayesinde pek çok mağazanın elinde bulunan ürünler internette sergilenir. Güvenilir mağazalardan yapılan alışverişlerde gerçek Mercan taşları istenilen adrese getirilebilmektedir. Bu sayede farklı çeşitler arasında seçim yapmak, en uygun fiyatı bulmak ve kriterleri değerlendirmek daha az vakit alır.

Mercan Taşı Fiyatı Ne Kadar?

Bir mücevher olarak kabul edilmediği için yarı değerli taş olan Mercan çeşitli şekilde satılabilir. Boyutu, ürünün içinde ne kadar Mercan taşı bulunduğu, hangi mağaza tarafından satıldığı gibi kriterler fiyatını değiştirir. Uygun fiyatlarda bulunabileceğinden dolayı dileyen herkesin satın alabilmesi mümkündür. En değerli Mercan taşının rengi kırmızı olduğu için diğer renklerinden daha pahalıya satılmaktadır.

Mercan Taşı Bakımı Ve Temizliği

Nispeten yumuşak taşlar arasında bulunan Mercan taşına aralıklarla bakım yapmak gerekir. Bakım, bünyesindeki negatif enerjilerinden arınmasına yardımcı olacağı için su ve bez yardımıyla yapılmaz. Toprak, akan su kaynağı, güneş ışığı, tütsü veya diğer doğal taşları kullanılarak yapılabilir. Su ve bezle yapılan temizlik yalnızca dış yüzeyini kirlerden ve tozlardan arındırabilir.

Mercan taşı, çabuk hasar alabileceği için bakım esnasında toprağa gömülmemeli, yalnızca üstünde bekletilmelidir. Bu esnada güneş veya ay ışığı alırsa bakım yapılan süre kısalır. Ortalama yirmi dakika toprakta durması bünyesindeki negatif enerjileri kendisinden uzaklaştırmak için yeterli olur. Ayrıca, akan bir su kaynağının içinde bekletilmesi de uygundur. Birkaç dakika içinde temizlik yapılmak isteniyorsa adaçayı tütsüsünden yardım alınabilir.

Mercan Taşı Hakkında İlginç Bilgiler

Mitolojide Mercan taşıyla ilgili bir hikaye bulunur. Romalılara göre, Medusa saçları yılanlardan oluşur ve kendisinin gözlerine bakan herkesi taşa çevirir. Yarı tanrı olan Perseus, Medusa’yı öldürdüğünde ondan akan kırmızı kan kuruyarak Mercan taşına dönüşür. Ayrıca, Mısır başta olmak üzere pek çok ülkeden çıkarılan tarihi mezarlarda Mercan taşına rastlanılmıştır. Hindistan mitolojisine göre ise kırmızı Mercan taşlarının Mars’la bir bağlantısı bulunmaktadır.

 

 

 

Etiketler: Doğal Taş
Ocak 11, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.