Öd Ağacı Tütsünün Faydaları ve Özellikleri

Öd Ağacı Tütsünün Faydaları ve Özellikleri

Öd Ağacı Nedir?

Öd ağacı pek çok kültürde farklı isimler ile anılmaktadır; oud, ud, agarwood ve kutsi bahri isimleri en sık bilinen tanımlamalarıdır. Dulaptal otugiller familyasına mensup olan öd ağacının yetişme toprakları ise Asya ve Uzakdoğu’dur. Etkileyici ve eşsiz kokusu sayesinde başta bu bölgenin kültürleri olmak üzere diğer kültürler arasında da kendisine özel ve ayrıcalıklı bir yer bulabilmiştir.

Öd ağacının boyu çok fazla uzun olabilmekte ve genelde yaprakları da ince olmaktadır. Çiçek açma olarak bahar aylarını bekler ve senede bir kez çiçek açmaktadır. Son derece hassas bir ağaç olup özellikle kokusu için tercih edilmektedir. Parfüm ve benzeri sektörlerde hoş kokusu yüzünden tercih edilmektedir. Genel görünümü nispeten hafif ve soluk renge sahiptir. Büyümesi ilerledikçe ise daha koyu bir renge kavuşur ve kendisine has kokusunu oluşturacak reçineyi üretmeye başlar. Gövdesinde ve dallarında yoğun kokulu notalar bulunmaktadır. Kendisine özgü yumuşak, ılık ve odunsu kokusu Hint – Uzakdoğu kültüründe son derece değerli sayılmasına neden olmaktadır. İngilizce isminde olan Agarwood ifadesindeki “agar” ifadesinin Sanskritçe “agura”dan geldiği tahmin edilmektedir.

Günümüzde öd ağacı son derece değerli ağaçlar arasında yer almaktadır çünkü kullanım sıklığı arttıkça sayıları azalmaktadır. Özellikle Hindistan’da bulunan öd ağaçları için 1995’te çıkarılan bir yasa gereğince ağaçların korunması başlamıştır, buna göre öd ağaçları gelişigüzel kesilemeyecek ve farklı gerekçeler ile zarar göremeyeceklerdir.

Birinci sınıf bir kaliteye sahip olan öd ağacı, dünyadaki en pahalı doğal hammaddelerden birisidir. Bu bakımdan bulunması ve kullanılması oldukça değerlidir. Öd ağacının piyasada belirli türlerine, yaşına ve botanik özelliklerine göre farklı fiyatlandırmalar bulunabilmektedir. Günümüzde sadece parfümeri piyasasında değil, kokusu ile tütsü piyasasında ve aynı zamanda mobilya sektöründe de dayanıklı yapısı ile tercih edilmektedir.

Öd Ağacı Koku Özellikleri Nedir?

Öd ağacı koku özellikleri son derece girift ve hoş bir yapıya sahiptir. Öd ağacı kokusu kendisine özgü olup neredeyse benzer varyasyonları hiç yoktur. Bu bakımdan koku esas olarak odunsu, çok yumuşak ve meyveli – çiçek notaları ile adlandırılmaktadır. Ayrıca öd ağacı tütsü olarak balsamik ve yer yer vanilya tonlarını da içermektedir. Sonuç itibariyle öd ağacı bu özel ve değerli notaları ile birlikte antik dönemlerden bu yana kullanılmış ve pek çok kültürde dini törenlerin vazgeçilmez bir ağacı olmuştur.

Öd ağacının kokusu ve şifalı özellikleri ile kullanılmasına ilk olarak Vedalar’da rast gelinmektedir. Yaklaşık MÖ 1400 yılına ait olan bu metin, öd ağacının kokusunun “harika” şeklinde bahsetmekte ve tanrıların kullandığı koku diye ifade etmektedir. Ayrıca öd ağacı en eski metinlerden birisi olan Tevrat’ta da kendisine yer bulmakta ve hoş kokusu ile bahsedilmektedir.

Antik Yunan döneminde ise özellikle Yunan hekimlerinin rahatlamak ve melankoliden kurtulmak amacıyla tercih ettikleri bir ağaç olarak öne çıkmaktadır. Bu konuda yazmış olan Dioscorides’e göre öd ağacının tadı acı olmasına rağmen kokusu ile solunum yollarında büyük şifa kaynağı sağlıyordu. Ayrıca yine yazara göre küçük parçalar halinde yutulmadan ağızda tutulduğunda da nefesi tazeliyor ve mide yanması gibi sorunlara da iyi geliyordu.

İlk olarak öd ağacının tıbbi olarak kullanılması ise Sahih-i Müslim ve Ayurveda metinlerinde görülmektedir. Ancak bunun dışında da günümüz Vietnam’ın da bulunan Doğu Wu Hanedanlığı döneminde Wa Zhen tarafından yazılmış bir kitapta (MS 3.yy) öd ağacından bahsedilmekte ve insanların bu ağacı toplamak için nasıl mücadele verdiğinden bahsedilmektedir. Uzakdoğu’da ise özellikle Japonlar metinlerinde sıklıkla öd ağacından bahsetme gereği duymuşlardır. Klasik Japon yazınının en eski metinlerinden olan Shoki’nin kitabında öd ağacından “her şeyi değiştiren özel koku” olarak bahsedilmektedir.

İslam kültüründe de öd ağacından büyük bir saygı ile bahsedilmektedir. Koku özellikleri bakımından öd ağacından pek çok İslam alimi kitaplarında kendisine yer vermiştir. Arapça oud kelimesi çubuk anlamına geldiği için öd ağacına bu isim verilmiştir. Türkçe’de de bazen bu isimle anılmasına rağmen iki ünlü harfin yan yana gelmesi zor telaffuz yarattığı için “öd” ismi tercih edilmiştir.

Öd Ağacının Faydaları Nelerdir?

Öd ağacının faydaları pek çok alanda kendisini göstermektedir. Pek çok kutsal metinde kendisine yer bulabilmiş olan öd ağacı, bu özelliğini şüphesiz harika kokusuna borçludur. Öd ağacı, Krisha’nın en sevdiği koku olarak bilinmektedir. Buda ise öd ağacını “Nirvana’nın kokusu” olarak adlandırmıştır. Aynı şekilde Samuraylar da savaşa gitmeden önce iyi şans getirmesi için öd ağacının kokusunu zırhlarının üzerine sürmekteydiler.

Tüm bu özellikleri ile öd ağacı günümüzde de sakinleşmek, huzur bulmak, mistik bir ortam yaratmak amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır.

Ortam Havasını ve Enerjisini Değiştirir

Duygusal sorunlar için öd ağacı harika bir imkân sunmaktadır. Günlük stres ve endişelerden kaynaklanan sorunlarda olduğu gibi özellikle duygusal travmaların daha rahat ve hafif geçmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanında öd ağacının kokusu çok kısa üzerinde beyin üzerinde etkili olur ve beyne gönderdiği olumlu sinyaller ile birlikte kişinin kendisini daha iyi hissetmesine yol açar.

Tibet rahipleri asırlardır öd ağacını bu sakinleştirici etkisi için kullanmaktadırlar. Öd ağacının kokusu, ortamda bulunan kötü kokuları ve daha önemlisi olumsuz enerjileri çok kısa sürede giderdiği için manevi ihtiyaçların en iyi şekilde giderilmesi amacıyla tercih edilmektedir. Kullanımından çok kısa süre içerisinde dengeli ve yavaş bir şekilde özel kokusunu bulunduğu ortama yayarak harika bir atmosfer yaratan öd ağacı aynı zamanda yumuşak notaları ile birlikte herkesin seveceği notalara sahiptir. Böylece ortam enerjisinin düşük olduğu alanlarda öd ağacı ile iyileştirme kolayca yapabilirsiniz.

 

Ağrı Semptomlarını Hafifletir

Geleneksel Çin tıbbına göre öd ağacının yararları arasında ağrılara karşı sunmuş olduğu rahatlama önde gelmektedir. Özel kokusu analijezik özelliği sayesinde ağrı ve sancı duyulan durumlarda bu ağrıların hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Yumuşak kokusu kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağladığı gibi aynı zamanda da vücudunun çeşitli bölgelerinde meydana gelen ağrıların daha kolay bir şekilde geride kalmasına yol açmaktadır.  Özellikle solunum yollarında rahatsızlık olan kimseler öd ağacının kokusunu soluduklarında yumuşak ve dengeli kokusu, çok kısa sürede solunum yollarına nüfuz etmekte ve böylece daha kolay bir şekilde nefes alabilmeyi mümkün hale getirmektedir. Bunun yanında, grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda da nefes almak zor hale geldiği için böylesi durumlarda öd ağacının tercih edilmesi ile birlikte büyük bir rahatlama yaşanabilecektir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Antik kaynaklara göre öd ağacından bir parça alarak damakta bekletmek tadının acı olmasına rağmen bağışıklık sistemi için son derece yararlıdır. Hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmek anlamı taşıyan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi öd ağacı sayesinde daha sağlıklı bir yaşam sürmeyi mümkün kılmaktadır. Vücuttaki toksinleri ve ürik asidi temizlemek için etkili olan öd ağacı daha sık idrara çıkmayı teşvik eder böylece vücutta zararlı bakteri ya da mikropların da uzun süre bulunmasının önüne geçer. Ayrıca gevşeme sağladığı için kas ağrılarını gidermek için de etkili olabilmektedir. Damakta tutulduğunda eşsiz kokusu sayesinde ağız kokusunu da gidermekte ve daha güzel bir nefese sahip olmanıza yardımcı olmaktadır.

Cilde Parlaklık Verir

Öd ağacı çubuklarını bir su içinde bekletip daha sonra bu su ile vücudun çeşitli bölgelerine kompres uygulanması sonucunda cildin üzerinde görülmeyen küçük ve tıkalı noktalar temizlenerek daha parlak ve doğal bir cilt görünümüne kavuşmasına yardımcı olur. Güçlü bir anti-enflamatuar olan öd ağacı böylece ölü derilerin de vücuttan atılmasına yardımcı olurken, Ayurveda’da görüldüğü üzere pek çok cilt hastalığının tedavisi için de tercih edilmektedir. Öd ağacı tütsüler tamamen öd ağacının parçalarından oluştuğu için çubukları bu amaçla da kullanabilirsiniz.

Aşk Hayatını Daha Özel Hale Getirir

Öd ağacının asırlardan bu yana kullanılmasındaki bir diğer önemli etmen aşk hayatına ayrı bir hava katıyor oluşudur. Güçlü bir afrodizyak olarak bilinen öd ağacı, kişinin gevşemesine neden olarak endişelerini ortadan kaldırır. Böylece gevşemiş olan kişi kendisini daha rahatlamış hissederken, partnerine de daha iyi bir karşılık verebilmektedir. Öd ağacının yumuşak ve özel kokusu sayesinde özel anlarınız daha özel geçebilir.

Daha Etkili Odaklanma Sağlar

Meditasyon ve yoga gibi pratikler için çok önemli olan güçlü bir odaklanma yapabilmeye öd ağacı muazzam bir katkı sunmaktadır. Öd ağacının kokusu, doğrudan beyne etki ettiği için beyni sakinleştirmekte ve zihinsel anlamda da düşüncelerden kurtulmaya, yapılan eyleme odaklanmayı sağlamaktadır. Meditasyon ve yoga yapmak için en önemli nokta olan düşüncelerden kurtulmak, zihnin faal olarak çalışması durumunda pek mümkün olmamaktadır çünkü zihin sürekli geçmiş ya da geleceğe dair kaygılara sahiptir ve kişi ise bunları üzerinden atamadığı için dikkatini kendi üzerine toplayamamaktadır.

Ancak öd ağacı değerli ve özel kokusu ile birlikte kullanılmaya başlandıktan çok kısa süreler içerisinde etki eder ve düşüncelerin toplanmasına, zihnin daha iyi işlemesine ve kişinin dikkatini kendi üzerine vermesine neden olur. Böylece meditasyon gibi uygulamalar için doğru noktaların bulunmasına yardımcı olur.

Öd ağacının bir diğer özelliği de çakra merkezleri üzerinde etkili olmasıdır. Çakra merkezlerinin dengesizleştiği anlarda öd ağacının yakılıp kokusunun dengeleme yapılan bölgeler üzerinde tutulması çakraların daha kolay dengeye kavuşmasına yardımcı olacaktır. Böylece öd ağacı derin iç huzur bulmak için, farkındalığı arttırmak için, tüm manevi yolcuklarda etkili olacak psikoaktif özelliklere sahiptir. Özellikle öd ağacı kokusunun taç çakrayı ve epifiz bezini de açmaya yardımcı olduğu söylenmektedir.

Ortamda İstenmeyen Böcekleri Uzaklaştırır

Öd ağacı kokusunun yararları ortamda istenmeyen böcekleri uzaklaştırmak için de kullanılmaktadır. İstenmeyen böcekler özellikle yaz aylarında son derece büyük rahatsızlıklar vermekte, kaşıntı, alerji ya da benzer sorunlara yol açabilmektedirler. Bu durumda böcekleri uzaklaştırmak için kimyasal ilaçların kullanılması gerekir ancak kimyasal ilaçlar içerikleri bakımından ortamda bulunanlara da zarar verirler. Özellikle küçük çocukların bulunduğu ortamlarda böcek ilaçların tercih edilmesi onlar için çok daha büyük zararlar yaratabilmektedir. Öd ağacının kullanılması ise çok daha rahat ve pratik bir şekilde ortamdaki böcekleri uzaklaştıracak, sakinlik verecektir.

Öksürüğü Giderir

Solunum yollarında hassas dokular üzerinde tahriş olunması durumlarında, özellikle yutkunmakta ve nefes almakta zorluk çekilen anlarda kuru öksürüğün giderilmesine öd ağacının büyük katkısı bulunmaktadır. Öd ağacı kokusu bu bölgelerdeki iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olur ve kuru öksürüğün giderilmesine katkı sunar. Hakkında yapılan araştırmaların gösterdiği üzere öd ağacı kullanımlarında öksürük gibi şikayetlerin daha kolay bir şekilde giderildiği saptanmıştır. Özellikle boğazda yutkunma zorluklarına karşı son derece etkili olabilmektedir.

Günün Yorgunluğunu Giderir

Modern zamanların en büyük sorunu olan endişe ve stresin giderilmesi için öd ağacı oldukça iyi bir fırsat sunmaktadır. Günlük koşuşturmaca ve iş telaşı yüzünden gergin hale gelen ruh halinizi düzeltmek çoğu zaman mümkün olmamaktadır çünkü rahatlamak için etkili önlemler alınamamaktadır. Ancak öd ağacının özel kokusu rahatlamanıza ve günün yorgunluğunu geride bırakmanıza özel bir kolaylık sunarak çok daha iyi bir şekilde rahatlamanıza ve sakinlik bulmanıza yol açar. Bu sayede sadece eviniz için değil, aynı zamanda işyerleri gibi yoğun tempoya ve gerginliklere neden olan yerlerde de öd ağacının sakinleştirici ve özel kokusundan yararlanmak günlük yaşamınızı daha kolay hale getirecektir. Bunun yanında uyku öncesinde kullanılan öd ağacı tütsü kokusu da daha rahat şekilde uyumaya etkili bir yardım sunmaktadır. Uykusuzluk sorunları günümüz insanın karşılaştığı sorunların başında gelmektedir. Uyku sorunları pek çok nedene bağlı olduğu gibi genelde düşüncelerin zihni meşgul etmesinden ve uyku sırasında da aktif kalmalarından neden kaynaklanır. Öd ağacı ise etkili bir yatıştırıcı olduğu için uyku öncesinde uyunacak odada kullanıldığında yumuşak notaları ile birlikte çok daha rahat şekilde uyumanıza yardımcı olacaktır.

Tüm bu özelliklerini ise yumuşak ve odunsu kokusu ile birlikte herkesin seveceği notalar ile yaptığı için çocuklardan yaşlılara kadar herkesin rahatlıkla kullanabileceği özellikler taşımaktadır.

Öd Ağacı Tütsü Nasıl Kullanılır?

Öd ağacı tütsü kullanımı özel kokularına kavuşmak için son derece özenli ve titiz şekilde davranmayı gerektirmektedir. Öncelikle öd ağacı tütsü çubuğunu elinize alarak 45 derece uç kısmı aşağıda olacak şekilde tutunuz. Bu sırada mum, kibrit ya da çakmak vasıtası ile uç kısmını alev alıncaya kadar yakınız ve alev alması için en az 30 saniye kadar bekleyiniz. Uç kısmının alev almasından sonra üfleyerek oluşan alevi söndürünüz. Daha sonra hoş kokularının yayılmasını istediğiniz odalarda öd ağacı tütsüyü dikkatli bir şekilde tutarak dolaştırabilirsiniz. Dilerseniz tek bir noktadan yavaşça odaya yayılması için yüksek ısıya dayanıklı bir kap kullanabilirsiniz.

Ağaç tütsülerin en büyük avantajları arasında tüm bu koku özelliklerinin yanında aynı zamanda diğer tütsüler gibi sonuna kadar yanmasını beklememek gelmektedir. Öd ağacı tütsünüzü kullanmak istemediğiniz zaman istediğiniz yerde söndürebilirsiniz. Ancak tütsüden her zaman iyi bir deneyim almak için serin, kuru ve nemden uzak bir yerde saklamanız tavsiye edilmektedir. Ayrıca başka tütsüler ile karıştırarak kullanmak yerine öd ağacının notalarını doğru şekilde algılamak için tek başına kullanılması da tavsiye edilmektedir. Öd ağacı tütsü çeşitleri tamamen doğal içeriğe sahip oldukları için kullanım sırasında hiçbir zarar vermezler ve kimyasal içermezler. Böylece öd ağacının asırları aşan kokusunu istediğiniz yerde elde edebilirsiniz.

 

Etiketler: Tütsü
Ocak 12, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.