Palo Santo Ağacı Tütsünün Faydaları ve Özellikleri

Palo Santo Ağacı Tütsünün Faydaları ve Özellikleri

Palo Santo Nedir?

Palo santo ağacı, Güney Amerika’ya özgü olan ve bölgenin seçkin alanlarında yetişen, yerliler tarafından kutsal sayılan bir ağaç türüdür. Güney Amerika’da bölgelerinde yetişen palo santo ağacı, bölgeye henüz İspanyollar gelmeden önce kutsal sayılmaya başlanmıştır. Yaygın olarak ritüel, dua, dini ya da din dışı törenlerde şifa aracı olarak kullanılmaktadır. Palo santonun kullanım pratikleri için İnka İmparatorluğu’na kadar tarihi götürülebilmektedir. Özellikle şamanların törenlerinde özel bir ortam yaratmak için sıklıkla kullandıkları bir ağaç türü olmuştur.

Kıtaya İspanyolların gelmesi ile birlikte yerli halkın yaygın olarak kullandığı ağaç türünü gören İspanyollar ağaca palo santo yani “kutsal ağaç” ismini vermişlerdir. İspanyollar ile birlikte palo santo neredeyse tüm dünyaya yayılmış ve özellikle tütsü severler tarafından sık tercih edilen bir tütsü olmuştur.

İçinde barındırdığı limonen ve aterpineol gibi beyin oksijen bazlı terpenler açısından oldukça zengin olan palo santonun en büyük tercih edilme sebebi canlandırıcı ve olumlu etkiye sahip olmasıdır. Yakıldıktan çok kısa süreler içerisinde kullanıldığı alanı etkisi altına alır ve ortamda bulunan negatif enerjileri saptırarak itme yeteneklerini arttırmaktadır. Özellikle yorgun geçen günlerde büyük yararı bulunduğu gibi aynı zamanda ortama yaydığınız pozitif titreşimleri de arttırmaktadır. Yaratıcılık, üretkenlik gibi alanlarda da faydalı olduğu bilinen palo santo bu bakımdan sanatsal çalışma yapan kimseler tarafından da sıklıkla kullanılmaktadır.

Palo santo ağacı ise yağış alan ve tropik iklim özellikleri gösteren bölgelerde yetişmektedir. Çok uzun ömürlü bir ağaç olup bugün hâlâ Güney Amerika yerlileri tarafından kutsal sayıldığı için insanlar tarafından zarar verilmez. Tütsü olarak kullanılanlar kurumuş ya da ağacın kendiliğinden düşürdüğü parçalar tarafından seçilirler. Yerlilerin inancına göre palo santo ağacına bilerek kötülük yapmak kişinin lanetlenmesine neden olur ve ağacın tüm iyiliklerinin tersi o kişinin başına gelir. Ayrıca palo santo ağacı için en büyük etmen, dayanıklı yapısı sayesinde çürüme de yapmamasıdır. Tüm bu özellikleri ile tercih edilen palo santo pek çok yarara sahiptir.

Palo Santo Tütsü Nasıl Kullanılır?

Palo santo tütsü kullanımı tüm bu özelliklerinden yararlanmak için doğru şekilde yapılmalıdır. Palo santo tütsü çeşitleri ağaç tütsü olarak sunulduğu için kullanımında ağaç tütsülerin kullanımına uyulması gerekir. Öncelikli olarak ağaç tütsü çubuğunu tutuşturmak için mum, kibrit ya da çakmağa ihtiyaç bulunmaktadır. Daha sonra ağaç çubuğunu aşağıya uç kısmı dönük olacak şekilde 45 derecelik bir açı ile tutup uç kısmını ateşe verin. Çubuğun en az 30 saniye boyunca yanmasına izin verdikten sonra uç kısmında küçük bir alev oluşacaktır. Bu alevi üfleyerek söndürünüz ve arındırmak, pozitif enerji kazandırmak ya da şifa yaymak istediğiniz alanlarda gezdirin. İsterseniz ısıya dayanıklı bir kaba koyarak tütsünün özel kokularını kendiliğinden de yaymasını bekleyebilirsiniz. Şayet ortama olumlu enerjilerin yayılması için palo santo tercih ediyorsanız, bu durumda uzun süre tütsüyü yakabilirsiniz. Meditasyon ya da yoga için kullanacaksanız ise hem başlangıçta hem de ritüel sırasında palo santonun eşsiz kokusu ile daha iyi bir odaklanma sağlayabilirsiniz. Özel kokusu ve kokusunun içerini enerjinizi ve zihninizi canlandıracak, çok daha kolay bir şekilde uyum sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Palo Santo Koku Özellikleri Nelerdir?

Palo santo koku özellikleri limon – çam karışımı, yumuşak ve ılık notalardan oluşmaktadır. Etkileyici ve baş döndürücü kokusu herkes tarafından çok sevilmektedir. Özellikle tütsü kullanmaya yeni başlayanlar için cezbedici ve tütsüleri sevdirici bir kokusu bulunmaktadır. İçeriği bakımından zengin notaları ile çok kısa süreler içerisinde mutluluk ve huzur bulunmasını sağlayan palo santo, dengeli kokusu sayesinde de kullanım sırasında rahatsızlık vermemektedir.

Palo Santo Tütsü Faydaları Nelerdir?

Palo santo tütsü faydaları hem fiziksel hem de zihinsel olarak farklı alanları içermektedir. Arındırmadan, pozitif enerji kazandırmaya, meditasyon gibi uygulamalarda daha başarılı olmaktan günün yorgunluğunu gidermek için farklı alanlarda palo santo büyük şifalara sahiptir.

Kutsal ağaç olarak da bilinen palo santo, Narenciye familyasına mensup bir ağaçtır ve faydaları için hem buhur hem de mür ile ilgilidir. İnkalar, Aztekler, Şamanlar ve günümüzde de alternatif tıp insanları tarafından faydaları yüzünden kullanılmaktadır. Palo santo ağaçları günümüzde sağlamış oldukları faydalar nedeniyle kontrol altına alınmışlardır. Sürdürülebilir tarım ile yetiştirilen palo santo ağaçlarına Güney Amerika’da zarar vermenin büyük yaptırımları bulunmaktadır. Doğal yollarla ölmüş yani kurumuş ağaçlara müdahale bile devlet kontrolü ile sağlanmaktadır. Hem kokusu hem de esans yağı için tercih edilen palo santo, bu bakımdan büyülü nitelikler olarak yerli halk tarafından hâlâ büyük öneme sahip görülmekte ve ağacı yetiştirenin de eski ruhlar olduklarına inanılmaktadır.

Manevi Temizlik Sağlar

Palo santo tütsünün en büyük yararı etkileyici bir manevi temizlik aracı olmasıdır. Yanma sırasında ortaya çıkan ve netleştirici özellikler taşıyan duman, ruh halimizi iyileştirdiği gibi aynı zamanda etraftaki nesnelere de etkileyerek, onların da olumsuz enerjiden arınmalarına neden olur. Etrafa palo santonun dumandan yayılan pozitif iyonların yayılması ile birlikte negatif enerji ortamdan etkili şekilde temizlenir. Bu bakımdan dünya çapında tütsü olarak en sık palo santonun kullanıldığı bilinmektedir. Çok eski zamanlardan beri ortamdaki olumsuzluğu gidermek, palo santo ile ruhu temizlemek ve meditasyon gibi törenler öncesinde aurayı temizlemek için kullanılmaktadır.

Bu bakımdan özellikle Amazon’da yer alan Şamanlar tarafından, katılımcıların manevi enerjilerinin temizlenmesi için palo santo asırlarca kullanılmıştır. Bu bakımdan kendi evinizde ya da ofisinizde de palo santonun temizleyici, enerji verici kokusundan yararlanabilirsiniz. Olumsuz düşünceler ve kötü enerjiler eşsiz kokusu ile çok kısa sürede giderilecektir.

Şifa Kaynağı ve Ağrıları Dindirir

Palo santo tütsünün yararları arasında geleneksel olarak etkili bir şifa kaynağı olması yatmaktadır. Geleneksel olarak kullanım amacı soğuk algınlığı, stres, astım, baş ağrıları, grip ve benzeri semptomların giderilmesine yöneliktir. Kokusuyla bu özelliği sağladığı gibi aynı zamanda ağaç suyundan da yapılan karışımlar büyük bir şifa kaynağı olarak görülmektedir. Barındırdığı limonen ve a-terpineol gibi terpen olarak da tanınan zengin antioksidan ve fitokimyasal kaynağı olması bakımından ağrılar üzerinde yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır.

Bunun yanında palo santonun en büyük özelliklerinden birisi de konsantre yağ formunda, serbest radikal hasar olarak adlandırılan durumlara karşı etkili bir mücadele vermektedir. Bu duruma bağlı olarak görülen mide ağrılarına ve artrit ağrılarına karşı da son derece faydalıdır. Konuyla ilgili yapılan tıbbi araştırmalar sonucunda kokusunun solunum yolları üzerinde de etkili olarak nefes alıp vermeyi daha kolay hale getirdiği saptanmıştır. Ayrıca uyku sorunu yaşayan kimselerde de uyku öncesinde kokusu solunduğunda, çok daha rahat bir şekilde uykuya dalmayı sağlamaktadır.

Sakinlik ve Gevşeme Verir

Palo santo faydaları arasında genellikle etkili bir sakinleşme ve rahatlama vermesi yatmaktadır. Kuvvetli bir anti – anksiyete olan palo santo bu bakımdan günlük kaygıları ve yorgunlukları gidermek için yararlı olabilmektedir. Özellikle kokusu ile vücudun endişe, stres, kaygı ve çeşitli uyku bozuklukları gibi durumlardan kurtulmuş olduğu gözlemlenmektedir.

Modern zamanlarda sıklıkla görülen sorunların başında endişeler ve stres gelmektedir. Gerek iş yaşamı olsun gerekse ikili ilişkilerden kaynaklanıyor olsun, günümüz insanı sıklıkla stres ve endişeler ile mücadele etmek zorundadır. Fakat stres ve endişeler derinlere kadar işleyebildikleri için bunlarla başa çıkmak oldukça zor olabilmektedir. Böylesi durumlarda kimyasal ilaçları dahi rahatlamak için kullanmayı tercih eden insanlar için en büyük kolaylık ise palo santo tarafından sunulmaktadır. Palo santo vücudun gevşemesine etkili bir tesir göstererek günlük kaygılardan uzaklaşmaya yardımcı olmaktadır. Etkileyici kokusu doğrudan beyin koku sistemine geçtiği için bu durumda özel bir rahatlık sunan palo santo, böylece beyindeki gevşeme kanallarını teşvik ederek, kolay şekilde rahatlamayı sağlar.

Bu bakımdan günlük yorgunluğunuzu üzerinizden atmak, aynı zamanda da iş yaşamının telaşında kendinize daha sakin bir alan yaratmak için palo santo tütsüyü kullanmayı tercih edebilir, bu durumda kısa sürelerde rahatlığa ve sakinliğe ulaşabilirsiniz.

Detoks Etkisi Sağlar

Palo santo vücut üzerinde aynı zamanda bitki çayı olarak kullanıldığında bağışıklık sisteminin de desteklenmesine yardımcı olmaktadır. Vücuttaki kirleri atmaya yardımcı olarak cildin daha parlak bir görünüm kazanmasına yardımcı olan palo santoyu bitki çayı olarak kullanmak için doğal ağaç tütsüleri kullanabilirsiniz. Doğal ağaç tütsüler, doğrudan palo santo dalları oldukları için küçük parçalar halinde doğranıp çay şeklinde demlendiğinde ortaya çıkan suyu özel bir şifa ve sağlık vermektedir. Ayrıca özel çayı hastalıktan kaynaklı olan iltihaplı tepkilerin de ortadan kalkmasına neden olmaktadır.

Ortamın Havasını Değiştirir

Palo santo limon – çam karşımı ferah kokusu ile birlikte ortamdaki kötü kokuları çok kısa sürelerde gidererek yerine daha yumuşak bir ortam yaratır. Bu sayede ortam nemlendiği gibi aynı zamanda kuruluğu da gitmiş olur. Palo santo yumuşak kokuları ile birlikte sadece nefes olarak ortamın havasını değiştirmez aynı zamanda temiz bir enerjinin de ortama yayılmasına neden olur.

Son zamanlarda görüldüğü üzere pek çok nefes terapisti ve kişisel gelişim uzmanları palo santo tütsü kullanımını teşvik etmektedir. Ayrıca yoga üstatları tarafından da teşvik edilen palo santonun buna bağlı olarak kullanımında da artış görülmektedir. Bu durumun nedeni ise kişilerin kendilerini pozitif, yaratıcı ve sakin hissetmek istemeleri, ayrıca meditasyonlarında da etkili bir şekilde odaklanma yapabilmeleridir.

Meditasyon yapmak, günlük yorgunluğun giderilmesini sağladığı gibi aynı zamanda zihinsel olarak aydınlanma yolculuğudur. Özellikle daha etkili bir zihne sahip olmak amacıyla yapılan meditasyon, kişinin kendi ruhsal yolculuğunu, aydınlanma yolunda kat ettiği mesafeyi göstermektedir. Fakat meditasyon yapabilmek için zihnin tam olarak odaklanması gerektiği için bunu çoğu zaman yapabilmek zordur, özellikle dikkatin kısa sürelerde dağılması oldukça fazla sorun yaratabilmektedir.

Palo santo ise özel kokusu ile birlikte daha kolay odaklanmayı ve rahatlamayı sağlamaktadır. Meditasyon yaparken odaklanmak için kullanılacak palo santo mükemmel bir terapi aracı olarak öne çıkmaktadır. Kişinin kendisinin ya da çevresindeki olumsuz enerjiyi kolay şekilde temizleyerek daha iyi hissetmesine neden olan palo santo, meditasyon gibi ritüellerde aydınlanma yolunda daha rahat adım atabilmenizi sağlayacaktır.

Bunun yanında kişilerin kendilerini bunalmış hissettikleri anlarda da terapi aracı olarak görev yapacak ve örneğin bir işe başlamadan ya da çok önemli bir projeye adım atmadan önce kullanılması yararlı olacaktır. Pek çok kimse günümüzde, etkili bir sakinleşme sağlamak için her gün iyi niyet çalışması yapmakta ve palo santo tütsü kullanmaktadır. Böylece kendilerini daha enerjik hissettikleri gibi aynı zamanda kötülüklerden de uzak durarak, yaratıcı çalışmalarına da kendilerini verebilmektedirler. Bu bakımdan hem güne daha iyi başlamak hem de gün içinde mutlu ve enerjik olmak için palo santo kullanılması tavsiye edilmektedir.

Böcekleri Uzak Tutar

Palo santo yerliler tarafından kutsal şifa kokusunun yanında aynı zamanda böcek ilacı olarak da kullanılmaktadır. Esasında böceklere hiçbir zarar vermez, sadece kokusu ile böceklerin ortamda bulunmamasını sağlar ve böylece böcekler palo santonun bulunduğun yerlere girmezler. Özellikle sıcak yaz akşamlarında sineklerden rahatsız olunması durumunda palo santo tütsü kullanılarak sineklerin ortamda durmasının önüne pratik bir şekilde geçilebilmektedir. Gözle görünmeyen böceklere ise yine aynı şekilde ortamda palo santo kokusu dolaştırılarak kovma yapılabilmektedir.

Palo Santo Tütsü Nasıl Etki Gösterir?

Palo santo tütsünün etki göstermesi için düzenli olarak kullanım yapılması oldukça önemlidir. Özellikle yorgun ve endişeli geçirilen günlerin sonrasında palo santo tütsü kullanmak çok iyi gelmektedir. Ayrıca ağaç tütsülerin diğer tütsülere göre kullanımları çok daha kolay olduğu ve daha uzun süre yanma özelliği gösterdikleri için palo santo tütsüyü evde ya da ofiste kullanmak olanaklıdır. Diğer tütsülerden farklı olarak palo santo tütsünün sonuna kadar yanması için beklemeye de gerek bulunmamaktadır çünkü ağaç tütsü olduğu için istenilen yerde söndürülmekte, daha sonra tekrar kalınan yerden yakılarak aynı koku özelliklerini göstermeye devam etmektedir. Palo santo tütsünün bir diğer avantajı ise çok uzun süreli kullanımlar için uygun olmaktadır çünkü esasında doğal bir tütsü olduğu için koku özelliklerini saklama koşullarına dikkat edilmesi halinde kolay kolay yitirmemektedir.

Tüm bu özellikleri kapsamında hem ruhsal hem de fiziksel iyileşme sağlamak için palo santo tütsü kullanabilir ve kötü enerjiyi etkileyici bir şekilde bulunduğunuz ortamdan uzaklaştırabilirsiniz. Çok uzun zamandır kötü enerjiyi ortamdan uzaklaştırmak ve soluyanlara özel bir iç huzur sağlamak için tercih edilen palo santo aynı zamanda zihinsel olarak da çakraların daha iyi çalışmasına da yardımcı olmaktadır. Gün içinde enerjinizin düştüğü anlarda, karamsarlıktan ve üzerinizdeki ataletten kurtulmak için rahatlıkla kullanabileceğiniz bu özel tütsü, pozitif etkilerini yaşamınızın geneline yayarak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Ancak göstereceği etki tütsüyü nasıl kullandığınıza ve onun özel kokularını tam olarak alıp almamanıza da bağlıdır. Örneğin palo santonun notalarını dikkatli bir şekilde algılamak istemiyor ya da ortama özellikle kimyasal kokular karıştırıyorsanız palo santo yararlarını gösteremeyecektir. Bunun için adeta bir tören gibi palo santo tütsü kullanmalı, ona saygıyla yaklaşmalı ve kendisinden özel kokuların çıkması için de yine huşu içinde yaklaşım sergilemelisiniz. Palo santo buna hemen yanıt vererek, kullanıcının isteklerini doğru olarak yanıtlayacak ve gerek küçük alanlarda gerekse büyük alanlarda harika, yumuşak, ılık ve baş döndürücü kokusunu ortama yayarak gününüzün daha güzel geçmesini sağlayacaktır.

Etiketler: Tütsü
Ocak 12, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.