Sedef / Mother Of Pearl (Bereket Taşı)

Sedef / Mother Of Pearl (Bereket Taşı)

Sedef Taşı Anlamı Nedir?

Denizde olduğu gibi karada da bulunan nadir taşlardan biri Sedef taşıdır. Bu doğal taş anlamıyla ve faydaları ile herkesi büyülemektedir. Sedef taşı dünyanın birçok yerinde çıkarılan organik kökenli ve değerli taşlar arasında yer alır. Bununla birlikte göktaşını andıran yanar döner renkleri ile mücevher dahil olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Sedef maddesinin istiridye de bulunan inciyi kaplaması ve korumasından dolayı bu taş ABD’de “İncinin Annesi” yanin Mother of Pear olarak da geçmektedir. Fosilleşerek taşa dönüşmesi ile birlikte kara parçasında çok fazla bulunabilmektedir. Görüntüsünün hoş olması ve dikkat çekmesi sayesinde hem takı hem de mücevher alanında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra parlak bir taş olması süs eşyası olarak da tercih edilmesini sağlamaktadır. Sedef taşının eski medeniyetlerde mutluluk, şans ve para getirdiğine inanılırdı. Görüntüsü, anlamı ve faydaları ile eski çağlardan günümüze kadar sürekli kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca alternatif tıpta da bazı hastalıklara faydalarının olduğu bilinmektedir.

Sedef Taşı Renkleri Ve Anlamları

Sedef taşı maddesinde organik kökenli bir taştır. İstiridye, midye ve salyangoz gibi deniz canlılarının kabuklarında bulunmaktadır. Bu deniz kabukların iç kısmında aragonit bulunmaktadır. Bununla birlikte Sedef taşının gökkuşağını andıran yanardöner bir ışıltısı olmaktadır. İstiridye içerisindeki inci de organik bir taştır. Sedef taşı bu inciyi koruyan bir yapıdadır. Bu sebeple sedef taşının diğer bir adı da “İnci Annesi” yani Mother of Pearl’dir. Çünkü Sedef incinin bulunduğu kabuğun içini muhafaza eder ve ona bir nevi annelik görevi yapar. Bu özelliği sayesinde de bu isim ile tanınmaktadır. İnci annesi taşına bakılacak olursa taşın birçok göz alıcı ve hoş rengi bulunduğu görülmektedir. Bu renkler genelde; inci beyazı, beyazımsı, yarı saydam, saydam, sarı ve opak şeklinde görülmektedir.

Sedef Taşının Oluşumu

Sedef taşı bakıldığında yumuşakçaların kabuklarında oluşan salgısı ile meydana gelir. Bu nedenle organik kökenli bir süsleme materyali olarak tanımlanabilir. Yumuşakçaların yani mollusca, kabuk kısımlarının iç yüzeyinde meydana gelir. Örneğin, midye, istiridye gibi denis canlılarının kabuklarında ki beyaz ve parlak iç yüzeyi şeklindedir. Bununla birlikte karadaki bazı fosillerde de sedef maddesi bulunabilmektedir. Bu sayede hem denizde hem de karasal ortamda bulunabilen ender taşlardan birisidir. Sedef taşı sadelik, bereket, uzun ömür gibi anlamları bulunmaktadır. Ayrıca zarafet, cesaret ve gücü temsil ettiği de bilinmektedir. En önemli özellikleri arasında sedef taşının şifa verdiğine de inanılır. Bu oluşumlar sonucu sedefin temsil ettiği ve getirdiği bu olumlamalara kavuşmak isteyen ve bu özellikleri kendi bünyesinde taşımak isteyen kişiler takı ve süs eşyalarında da bu taşı tercih etme yönelimindedir.

Sedef Taşı Nerede Bulunur?

Sedef taşı özellikle hem suda hem de karada bulunabilen ayrıcalıklı bir taştır. Bu nedenle dünyanın birçok yerinde araştırma yapılmakta ve farklı yerlerinde çıkarılmaya devam edilmektedir. Bu doğrultuda midye ve salyangoz gibi denizde yaşayan canlılarının kabuk kısmındaki oluşum ile gerçekleşen değerli bir taş olarak bilinmektedir. Kabuklarda olması nedeniyle yanar dönerli, gökkuşağını andıran bir renk etkisi yaratmaktadır.

Ayrıca bolca aragonit taşıyan bir yapıya sahiptir. Bilindiği gibi istiridye içinde inci yer alır. İnciyi kapladığı ve koruması nedeniyle, ’incinin annesi’ (Mother of Pearl) şeklinde de tanımlanmaktadır. Böylelikle incinin yetişmiş olduğu ve yuvası olan kabuğu korumak adına onu güvence altında tutmak ister. Fosilleşerek ve taşa dönüşmesiyle beraber kara üzerinde de bulabilmektedir. Sedef taşı en çok bilinen çıkış yeri Avrupa ülkeleri ile birlikte ABD üzerinden de yaygın olarak çıkarılır.

 

Sedef Taşı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her şeyin olduğu gibi sedef taşının da imitasyonları bulunmaktadır. Ancak ne yazık ki sedef taşının gerçeğini imitasyonlarından ayırmak kolay değildir. Doğal taş sektöründe çoğu kez değersiz taşların boyanması ile sedef taşı adıyla satıldığı görülmektedir. Bu sebeple sedef taşlarını alırken imitasyonları ile ayırt edilmesi çok önem taşımaktadır. Bunları birbirinden ayırmak adına taşı ısıya maruz bırakmak yardımcı olacaktır. Kalitesiz olan imitasyon sedef taşının ısı sonrası boyası düşecektir. Böylelikle boya sedef taşından ayrılabilir. Bunun haricinde kontrol etmek için eğer mümkünse taşın bir kısmı kırılır. Böylelikle içi ile dışının aynı renkte olup olmadığına bakılır. Bu iki yöntem ile taşların gerçek olup olmadığını anlamak mümkün olmaktadır.

Sedef Taşının Özellikleri Nelerdir?

Sedef maddesi, midye ve istiridye gibi canlılarının kabuklarının iç kısmında bulunan koruyucu yüzeye denir. Bununla birlikte karada bulunan bazı milyonlarca yıllık fosil kalıntılarında da rastlanabilir. Gökkuşağı pırıltısına sahip, beyaz renkte ve sert yapıda bir maddedir. Bunun yanı sıra fosforik özelliğe sahip kompozit bir materyal olmaktadır. Yumuşakçaların gövdelerini sarması ve koruması ile önem taşır.

“Manto” adı verilen zarın ise kabuk salgısıyla meydana gelir. İri yumuşakçalar dünyadaki zengin sedef kaynağıdır. Kalker, sıcak denizlerin akıntılı sularında oluşan kireç, fosfor ve tuzdan oluşan bir maddedir. Sedef ise oldukça fazla kireç taşı yani kalker içerir. Sedef taşı yumuşakçaların iç kısmında aragonitin konsantrik şeklinde birikmesi ile oluşur. Aragonit ise kalsiyum ve kobalt bileşiminden oluşan bir mineraldir. Aynı zamanda inci taşı da sedefin yapısında meydana gelir. İnci bünyesinde kalsiyum karbonat içermektedir.

Sedef taşının bir diğer özelliği ise rengine göre isim almasıdır. Bu isimler beyaz, arusek, taş ve çöp sedef gibi isimler olmaktadır. Beyaz sedef; çift kabukludur ve daha düz bir yüzeye sahiptir. Hâkim renk beyazdır; fakat ışığa göre yeşil, pembe, sarı ve açık mavi tonları taşıyabilir. Arusek sedef ise tek kabukludur. Mavi, açık pembe ve yeşil tonlarındadır. Çöp sedef ise; daha çok meneviş desen taşıdır ve koyu renkli olarak görülür Taş sedef, beyaz sedefe benzer ancak daha az parlak olan çeşidi olarak geçmektedir.

Sedef Taşının Faydaları Nelerdir?

Sedef, insan sağlığı için oldukça faydalı şifalı taşlardan biri olarak bilinmektedir. Topraktaki enerjiyi vücuda verdiği, böylelikle insana dinçlik kazandırdığına inanılır. Bununla birlikte cesaret hissi, pozitif düşünme kabiliyeti ve olayları analiz yeteneği sağlamaktadır. Bir diğer faydası ise, vücuttaki toksinlerin atılmasına ve de kan üretimine katkısı olmasıdır. Aynı zamanda Sedef taşının mide, bağırsak, böbrek, dalak ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı şifalı olduğu da bilinmektedir. Katarkt gibi ciddi göz hastalıklarına şifa okurken, basit baş dönmesine de iyi geldiği bilinmektedir. Zihni açar ve odaklanmayı sağlar. Üreme sağlığını destekler.

-Açık yaraların hızlıca kapanmasını sağlar.

-Bağışıklığı güçlendirici özelliği vardır.

-Cilt üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.

 

Sedef Taşı Kolyesi Faydaları

Sedef taşı yapısı itibariyle insanın beden ve ruh sağlığında oldukça etkili bir taştır. Bundan dolayı tercih edilen aksesuarlarda sedef taşının olması büyük fayda sağlamaktadır. Göz hastalıkları için şifa verici etkisi olan Sedef taşı kolye olarak takılabilir. Böylelikle göz kamaştırıcı kolye tasarımları ile şık olmanın yanı sıra sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden de faydalanılmaktadır.

Sedef Taşı Yüzüğü Faydaları

Sedef taşı yüzüğü hem erkek hem de bayanlar tarafından tercih edilen aksesuarlar biridir. Çünkü Sedef taşı sürekli olarak taşındığında daha fazla etki göstermektedir. Bunun en kısa yolu ise yüzük olarak kullanmaktadır. Böylelikle göz alıcı şıklık ve saymakla bitmeyen faydalara bir arada ulaşmak mümkün olmaktadır. Sık kullanımda zihin açıcı ve Pozitif düşünce verici özelliği ortaya çıkmaktadır.

Sedef Taşının İnsan Üzerindeki Etkileri

Sedef taşının üzerinde yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda insan üzerinde bıraktığı bazı etkiler tespit edilmiştir. Bunlar ise şu şekilde sıralanabilir;

Bereket, güç ve cesaret sağladığı görülmektedir. ​​​​​​Toprak enerjisini bedene verir. Böylelikle vücutta dinçlik ve dirençlik oluşturur. Sedef taşı bedendeki toksinleri de temizler. Kişideki kansızlığa iyi gelir. Kan yapımına destek olur. Sedef taşı karaciğer, böbrek, mide, dalak, bağırsak ve mesane gibi hastalıklara karşı şifalıdır. Pozitif düşünmeyi sağlar. Hormonsal sistemleri düzenler. Etraftaki olayları daha iyi analiz etmeye yardımcı olur. Çevremizdeki kimselere olumlu yaklaşımı ​​​​sağlar.

Sedef taşı baş dönmesi rahatsızlıklarına dahi iyi gelir. İnsan sağlığı üzerinde bu gibi daha birçok etkisi bulunmaktadır. Eski çağlardan bu güne kadar alternatif tıpta birçok hastalık için şifa verici olarak kullanıldı. Bu nedenle hala günümüzde birçok kişi tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

 Sedef Taşı Renk Değiştirir mi?

Sedef taşının renk değiştirip değiştirmediği merak konusu olmaktadır. Çünkü bazı doğal taşların ısı maruziyet ile kullanıma bağlı olarak zamanla renk değiştirdiği bilinmektedir. Ancak bu açıdan sedef taşı renk değiştirmeyen taşlar arasında yer alır. Yine de çok yüksek sıcaklıklar taşta bozulma yapabilmektedir. Sedefin doğal renginde beyaz, gri, krem ve siyah ışıltılar ile dalgalar olabilmektedir. Bu durum taşın gelişim süresindeki hikayesini tanımlar.

Biyolojik ve kimyasal durumların da ortak olduğu bir taştır. Parlak görüntüsünün ardında benzersiz ve uzun bir oluşum hikayesi vardır. Kara, deniz, canlılık ve suyun gücü de Sedef taşının oluşumunda etkili olmuştur. İnce yapısı, narin dokusu sayesinde oldukça çekici bir taştır. Günümüzde kolye, yüzük, bileklik, tesbih ve ya halhal gibi çeşitli takılarda tercih edilebilmektedir. Doğal taşların faydalarından yararlanmak için uzun süre tene temas edecek takılar tercih etmek gerekir. Böylelikle doğal taşların enerji akışını görerek dengeyi kolayca sağlamak mümkündür.

Sedef Taşı Nasıl Temizlenir?

Sedef taşı uzun kullanımlarda temizlenmesi gereken bir yapıdadır. Sedef taşı alındığında kullanım öncesinde ve sonrasında aralıklı olarak temizlemek önerilir. Bu temizlik, taşın enerjisini düzenleyerek daha net yayılmasını sağlar. Bununla birlikte doğal taşların temizliği, doğal yollar ile yapılır. Bu temizlikte kullanılan bazı yöntemler bulunmaktadır.

-Akan su ile temizleme yöntemi pratik bir seçenektir. Sert taşları 4-5 dakika kadar suyun altında temizlemek gerekir.

-Deniz suyu ve ya tuzlu suda bekletme yönetimi sert taşları 10 dakika kadar suda bekleterek gerçekleşir.

-Toprağa gömerek temizlemek de bir seçenektir. Sedef taşını 24 saat boyunca açık alanda veya bir saksıda toprağa gömmek gerekir. Topraktan çıkarıldığında taşın üstündeki tozu almak için taş suya tutulur.

-Tütsü ile temizleme yöntemi sertlik derecesi düşük taşlarda kullanılır. Bunun için yakılan tütsünün yanına Sedef taşını koymak gerekir.

-Mum ışığı ile temizleme de yine sertlik derecesi düşük taşlar için kullanılır. Yakılan mumların yanına taşı koyarak temizleme işlemi yapılır.

-Tuz lambası ile temizleme yöntemi ise tüm taşların enerjisini tuz lambası çevresine yerleştirerek temizlenmesidir.

 

Sedef Taşı Renkleri Ve Türleri

Sedef yapısı itibariyle inciye çok benzemektedir. Sedefli denilen her nesnenin orijinal bir parlaklığı olduğu bilinmektedir. Genel olarak inci beyazı rengine sahip olan bu taşlar açık mavi, pembe, sarı, yeşil gibi tonlarda da olabilmektedir. Taş sedef adı verilen türü beyaz renkli olur ve daha az parlaktır. Ancak beyaz sedef diğerlerine nazaran daha düz ve çift kabuklu olur. Arusek türü ise tek kabukludur. Bununla birlikte mavi, yeşil ve pembe tonlarında bulunur. Çöp sedef adı verilen türü koyu renklidir ve meneviş tarzı desenlere sahiptir.

Sedef taşı faydalarını ve özelliklerini net olarak yansıtan önemli doğal taşlardan birisidir. Bu nedenle herhangi bir Sedef taşı takısı gün boyu taşınabilir. Ayrıca sedeften yapılmış dekoratif objeleri de yaşam alanı içerisinde tutmak son derece faydalıdır. Böylelikle Sedef taşının enerjisi daha çabuk eder. Sedef taşı kolye, bileklik, yüzük ve küpe çeşitleri en çok kullanılan aksesuarlarıdır. Taşın aksesuar olarak kullanılması özelliklerini yitirmesine neden olmamaktadır.

Sedef Taşı Fiyatı

Günümüzde doğa ve değerli olarak görülen ve kullanılan pek çok ürün bulunmaktadır. Satışa sunulan Sedef taşı fiyatları ise taşın orijinalliğine, kesimine, kalitesine, boyutuna ve kullanıldığı destek ürünlere göre değişmektedir. E-ticaret sitelerinde sıklıkla görülen tespih, takı, süs eşyaları, mücevher ve aksesuar değişen fiyat aralığında satılmaktadır.

Sedef Taşı Hakkında İlginç Bilgiler

*Amerika’da Mississippi Nehrinde bulunan midye kabuklarındaki sedefler son derece değerlidir.

*Salyangoz kabukları sedef olarak kullanılabilir.

*“Karındanayaklı” ailesinden bazı canlılar, çeşitli renklerde sedef ihtiva eder.

*Deniz yumuşakçası ailesinden olan denizkulağının yani Haliotis iç yüzeyinde sedef tabakası bulunur. Ayrıca bu canlıda pembe ve mor renklerde sedeflere rastlanır.​​​​​

*Beyaz renkli Sedef mercek özelliği ile birlikte ışığı emerek gökkuşağı renklerini verebilir.

*Osmanlı devleti saraylarında bazı padişahlar önemli kimselere sedef işlemeli hediyeler verebilmek için sedefkâr tutarmış.

*Yine Osmanlı Padişahları kızlarına verdikleri önemi göstermek adına çeyiz bohçalarına mutlaka sedef kakmalı takunya koyarak gösterilmiş.

*Osmanlı Devleti’nde mimarlar, sedefkârlık eğitimi aldıktan sonra mimar unvanını alabilirdi.

*Mimar Sinan ve Mimar Mehmet Ağa gibi önemli miktarlar da sedefkârlık eğitimi almıştır.

*Fatih Sultan Mehmet Han’ın tabutu som sedeften yapılmıştır.

*Ünlü sedefkârlardan olan Vasıf Hoca, Topkapı Sarayı’nda yer alan Kutsal Emanetler Dairesi kapısını yaparken sedef bağa kullanmıştır.

*Evliya Çelebi, eski dönemlerde İstanbul’da 100 sedef atölyesinin ve 5 bin sedefkâr olduğunu belirtir.

* Günümüzde Gaziantep ilinde 55 adet sedef atölyesi vardır.

*Avustralya, Gambier Adaları, Tahiti, Madagaskar ve Meksika Büyük Okyanus kıyıları bol sedef taşının bulunduğu bölgelerdir.

 

 

 

 

Etiketler: Doğal Taş
Ocak 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.