Tanzanit / Tanzanıte (Dengeleyici Taş)

Tanzanit / Tanzanıte (Dengeleyici Taş)

Tanzanit/ Tanzanite Taşı Ne Demek?

Dengeleyici taş olarak biline bir taş olmaktadır. Tanzanit taşının yatağı Tanzanya bölgesinden yer alır. Sınırlı bir bölgede çıkması ve nadir bulunması nedeniyle değerli bir taş olduğu bilinmektedir. Taşın tende kullanımı ile etkileşiminin arttığı belirtilmektedir. Tanzanit taşı ısı ile etkisini arttırdığı için tendeki ısı ile etkileşime girmektedir. Kolye, küpe, yüzük, tespih, bileklik yapımında bu taşın kullanımı söz konusu olmaktadır. Taşın hormon dengeleyici etkisi olduğu düşünülmektedir.

Özellikle tiroidler üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Her doğal taşın farklı bir yapısal özelliği bulunmaktadır. Tanzanit taşı diğer taşlar kadar çok bilinmese de önemli etkileri bulunmaktadır. Doğal taşların özel bir titreşimi bulunmaktadır. Oluşması seneler süren taşların burçlara göre farklılık göstermesi de söz konusu olmaktadır. Ayrıca doğal taşların çakraların açılması üzerinden etkisi bulunmaktadır. Tanzalit taşı yarı değerli taş grubunda kabul edilmektedir.

Ama pek çok uzman bu taşı değerli taş grubunda da görmektedir. Çünkü nadir olarak bulunması söz konusu olmaktadır. Bu taşın ilk dünyaya sunumu Tiffany firması tarafından yapılmıştır. Tanzalit taşı mavi zoisit olarak ta anılmaktadır. Bugünkü değerini kazanmasında şirketin büyük etkisi bulunmaktadır. Taşların bilimsel olarak kanıtlanmış etkileri olmasa bile seneler süren oluşumları ile getirdikleri enerjileri bulunmaktadır. Beden ve ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Tanzanit Taşı Faydaları

  • Tanzanit taşının pek çok etkisi bulunmaktadır. Bu etkilerden bazlıları şunlar olmaktadır:
  • Kalp sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Kalp ile sorunu olan kişilerin kullanması tavsiye edilmektedir.
  • Sinirleri yatıştırmaktadır.
  • Kişilerin duru görü kazanmasına destek olmaktadır.
  • Beyin fonksiyonlarının olumlu yönde çalışmasını sağlar.
  • Sezgilerin daha net ve açık olmasına yardımcı olur.
  • Beden ve ruh sağlığının uyumunu ortaya koymaktadır.
  • Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kişilerin genç ve dinamik kalmalarına yardımcı olur.
  • Vücudu canlandırıcı etkisi bulunmaktadır.

Her taşın farklı bir etkisi bulunmaktadır. Taşların ruhsal ve sağlık açısından destekleyici etkisi olduğu düşünülmektedir. Taşların herhangi bir yan etkisi bugüne kadar görülmemiştir. Yaydıkları titreşimler ile kişilerin frekanslarını olumlu etkilemektedir. Taşın Kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu titreşimleri olduğu düşünülmektedir. Kalp problemi olan kişilerin bu taşı üzerlerinde taşımalarının olumlu etki yaratacağı belirtilir. Toksinlerden temizlenen vücut daha sağlıklı ve zinde olacaktır.

Taşların farklı formlarda kullanımı söz konusu olmaktadır. Kişiler kullandıkları takıları üzerlerinde taşıdıkça etkilerini de artmaktadır. Bu taşın vücut üzerinde canlandırıcı etkisi bulunmaktadır. Vücut üzerinde olumlu etki sağlamak için taşların doğal olması gerekmektedir. Kişilerin taşları güvenilir yerlerden alması tavsiye edilmektedir.

Tanzanit Taşı Nasıl Temizlenir?

Doğal taşların daha etkin olması için belirli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Kişiler taşı ilk aldıklarında ve kullanmadan önce de taşı temizlemelidir. Taşın düzenli aralıklarla temizlenmesi enerjisini dengelemektedir. Negatif enerjileri çeken bu taşların temizlenmesi etkilerini arttıracaktır. İlk alındığı zamanda temizleme işlemi yapmak gerekir. Taşın yapısına uygun temizleme yöntemleri seçmek gerekmektedir. Aşınmasına neden olacak işlemlerden kaçınmak doğru olacaktır.

Kimyasal madde kullanarak temizlememek gerekir. Taşın temizlenmesi için doğal elementlerden faydalanmak gerekir. Öncelikle duru su ile yıkanması söz konusu olmaktadır. Suyun altında 5-6 dakika yıkamak yeterli olmaktadır. Tuzlu su veya deniz suyunun negatif enerjiyi nötr yapma etkisi bulunmaktadır. 10-15 dakika tuzlu su veya deniz suyunda bekletmek yeterli olacaktır. Deniz suyunun tüm doğal taşlar üzerinde pozitif etkisi bulunmaktadır.

Tuz lambası ile taş temizliği yapmak mümkün olmaktadır. Tuz lambası çevresine dizerek taşlar temizlenebilir. Toprağa gömmek ise kullanılan bir başka yöntem olmaktadır. Toprak negatif enerjiyi emmektedir. Evdeki bir saksının içine bile gömmek mümkün olmaktadır. Gömülen taşın 24 saat kalması tavsiye edilmektedir. Tütsünün negatif enerjiyi alma özelliği bulunmaktadır.

Tütsü yardımı ile taşları temizlemek mümkün olmaktadır. Tanzanit taşını yana tütsünün yanına koyarak temizlemek mümkündür. Taşların temizliğini düzenli olarak yapmakta fayda vardır. Özellikle negatif ortamlardan sonra taşın etkisini arttırmak için temizlemek gerekmektedir.

Tanzanit Taşı Özellikleri Nelerdir?

Tanzanit taşının kendine özgü bir yapısı bulunmaktadır. Bu özellikleri şu şekilde sıralamak söz konusu olmaktadır:

  • Taşın renkleri etkileyici tonlardadır.
  • Renklere göre kalitesi farklılık göstermektedir.
  • Mor ve mavi tonları bulunmaktadır.
  • Tek bir ülkede çıkarıldığı için değeri artmaktadır
  • 10 karat ve üzeri taşlarda paralama görülmektedir
  • Yüksek ısı altında kahve ve sarı tonları kaybolmaktadır.
  • Işık altında renk değiştirme özellikleri bulunmaktadır.
  • En kaliteli olanı mavi safir renginde olan taş olmaktadır.
  • Işık altında rengi yakut moruna dönmektedir.
  • 500 C ısı altında olabilmektedir.
  • Mavi renk etrafında mavi hareler görülmektedir.
  • Çok sert bir yapısı bulunmamaktadır.
  • Tanzanit taşından farklı aksesuarlar yapılmaktadır. Küpe, kolye, tespih, bileklik yapılmaktadır.
  • Taşın yapısında krom, titanyum, su, stronsiyum, manganez bulunmaktadır.
  • Boğaz, kalp ve 3. Göz çakrası üzerinde etkili olmaktadır.
  • İlk bulan madenci 3.4 milyon değerinde satmıştır.

Taşın yüksek ısı altında da değişkenlik gösterdiği bilinmektedir. Tanzanit nadir bulunan farklı yapıda bir taştır. 10 karat taşlarda ve üzeri karatta parlama görülmektedir. Daha ufak olan taşlarda pembe parlamaya rastlanmamaktadır. Bu taşı herkesin kullanabilmesi mümkün olmaktadır. Bu taş ile oluşturulan her türlü mücevher etkileyici görünmektedir.

Tanzanit Taşı ile İlgili Genel Bilgiler

Taşın ana vatanı Tanzanya olmaktadır. Tanzanit oluşumu ise milyonlarca yıl önceye dayanmaktadır. Bu durum taşın değerini nadir olma özelliğini arttırmaktadır. Tektonik dönemden günümüze ulaşmaktadır. Bu zor koşullar ve ısı altında oluşmasına rağmen çok sağlam bir yapısı olmamaktadır. Klimanjero Dağı ile oluşumu tamamlanan bir taş olmaktadır.

Taşın yaklaşık 650 yaşında olduğu düşünülmektedir. Ama keşfedilmesi 1967 yılında olmuştur. Keşfedilmesi çok eski tarihlere dayanmamaktadır. Masai kabilesi olarak bilinen bir kabile vardır. Bu kabilede çobanlık yapan birisinin tesadüfen bulması ile yaşama kazandırılmıştır. Zoisit grubuna dahil olan bir taş olarak kayıt edilmiştir. Yapısında silikat, alüminyum ve kalsiyum olduğu bilinmektedir. Mohs cetveli üzerinde değeri ise 6.5 olarak kayıtlı bulunmaktadır.

Tanzanit Taşının Burçlarla Uyumu

Her taşın etkili olduğu farklı bir burç bulunmaktadır. Fakat her burç sevdiği ve beğendiği taşları kullanabilmektedir. Kişinin burcuna uygun olmayan bir taşı kullanmasının herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Aksine her taşın kendine has bir özelliği bulunmaktadır. Kişilerin enerjisini kendine yakın bulduğu taşı kullanması söz konusu olmaktadır. Tanzanit taşı balık ve yay ile uyumlu olmaktadır.

Burçlar ile taş uyumu yakalandığı zaman kişiler iyileştirici etkiyi de yaşamaktadır. Kristal taş enerjisi kişinin burcu ile bütünlük sağlamaktadır. Astrolojik açıdan kişinin bilinci taş ile bağlantılı olabilmektedir. Beden, ruh ve akıl sağlığı açısından olumlu etkileri görmek mümkün olmaktadır. Balık burcunun duygusal yapısı bu taş ile dengelenmektedir. Duygu ve düşünce dengesinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Olumsuz duyguların duru görü ile izlenmesine destek vermektedir.

Yay burcu genellikle özgürlüğü temsil etmektedir. Aklına gelini düşünmeden yapma eğilimi bulunmaktadır. Tanzanit taşı içsel dengenin oluşması konusunda kişilere destek vermektedir. Zihin ve kalp enerjisini tetikleyici özelliği bulunmaktadır. Ruhsal açıdan kalp gözünün açılmasını sağlamaktadır. Yay burcunun gerginlik düzeyini dengelemek için etkili olabilir. Her taşın farklı bir enerjisi olduğunu unutmamak gerekmektedir.

Tanzanit/ Dengeleyici Taşın Çakralar ile Uyumu

Taşların çakralar üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. İnsan bedeninde 7 ayrı çakra bulunmaktadır. Herhangi bir çakranın sağlıklı çalışmaması kişide bedensel tıkanıklıklara neden olmaktadır. Çakraların sağlıklı çalışması için bazı çakra açma yöntemleri kullanılmaktadır. Kişilerin çakra açmak için doğal taşlardan yararlanması da mümkün olmaktadır. Her taşın üzerinde etkili olduğu bir çakra vardır. Çakralar yaşam enerjisi olarak düşünülmektedir.

Sağlıklı çalışması ile kişi daha doyumlu bir hayat sürmektedir. Tanzanit taşının taç çakra, boğaz çakra ve göz çakrası üzerinde etkisi bulunmaktadır. Boğaz çakrasının açık olması kendini ifade etmek aşısından önemli olmaktadır. Ayrıca tanzanit taşının işitme duyusunu güçlendirdiği bilinmektedir. İşitmenin güçlenmesi ile boğaz çakrası yani iletişim daha etkili olmaktadır. Göz çakrası önemli çakralardan bir tanesi olmaktadır. Kişilerin üçüncü göz olarak tabir ettikleri çakra olmaktadır. Sezgi ve öngörü anlamına gelmektedir.

Göz çakrası alın kısmımızda bulunan ve sezgileri temsil eden çakra olmaktadır. Önsezi insanların yaşam içinde ilerlemesine destek olmaktadır. Bu çakra aktif hale geldiğinde önsezi ile tehlikeler karşısında daha dirençli olmak söz konusu olmaktadır. Kalp gözü ile insanları görmeyi sağlamaktadır. Tanzanit taşı göz çakrasını aktif hale getirmeye destek vermektedir. Taç çakrası ise enerjilerin kaynağı ile temas anlamına gelmektedir. Bolluk, bütünlük, bereket için bu çakranın aktif olması gerekmektedir.

Tanzanit Taşının Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılmaktadır?

Taşların gerçek olduğunu anlamak için pek çok yöntem vardır. Tanzanit taşı değerli taşlar arasında kabul edilmektedir. Nadide bulunan bir taş olarak bilinmektedir. Bu durum taşın değerini arttırmaktadır. Bir madenci veya bir çoban tarafından bulunduğu söylenmektedir. Bu konuda farklı rivayetler mevcuttur. Tanzanit taşı mücevher yapımında kullanılmaktadır. Kişilerin kuyumcudan veya taşın satışını yapan tiffany firmasından alması önerilmektedir. Çünkü bu firma taşı topluma kazandırmıştır.

Taşın yaklaşık 25 yıl içinde tükeneceği düşünülmektedir. Çünkü taşın oluşumunu tamamladığı bilinmektedir. Taşı satın alırken çıkarıldığı yeri sormak gerekmektedir. Laboratuvar ortamında uzman kişiler ile incelemesi yapılmaktadır. İki ayrı tanzanit taşını birbirini çizmek için kullanabilirsiniz. Çünkü aynı değerde olan taşlar birbirini çizmemektedir. Sentetik veya sahte taşlarda bulunmaktadır. Taşlar sahte olduğu durumda yanmaktadır. Ateş ile taşların sahte olup olmadığını anlamak mümkün olmaktadır.

Büyüteç altında taşların incelenmesi söz konusu olmaktadır. Ama uzman olmayan kişilerin bunu anlaması çok kolay olmamaktadır. Güvenilir yerlerden almak en sağlıklı işlem olmaktadır. Bazı taşların ışık altında özellikleri ve yansımaları farklı olmaktadır. Bu özelliklere bakmak gerekmektedir. Doğal taşların içinde hava kabarcıkları bulunmamaktadır. Eğer hava kabarcıkları varsa taş sahte olabilmektedir.

Tanzanit Taşının Oluşumu

Tanzanit taşı Tanzanya bölgesinde bulunmaktadır. Bu bölge dışında herhangi bir yerde bu taşa rastlanmamaktadır. Taşın oluşumu tamamlandığı için belli bir süre sonra bulunması mümkün olmayacaktır. Değerli bir taş olduğu için fiyatı yüksek olmaktadır. Farklı aksesuarlar şeklinde kullanılması söz konusu olmaktadır. Mavi, yeşil, mor gibi farklı renkleri bulunmaktadır. Bu taşın yüksek ısı altında oluştuğu bilinmektedir. Taşın yapısında ise demir, magnezyum, titanyum, magnezyum bulunduğu görülmektedir.

Taşın 600 milyon yaşında olduğu düşünülmektedir. Fakat taş yaklaşık 50 yıl önce keşfedilmiştir. İlk bulan madenci ise taşı yüksek fiyata devlete satmıştır. Bu taş volkanik kayaçların arasında oluşmuştur. Yüksek ısıya maruz kalarak oluştuğu anlamına gelmektedir. Basınç ve ısı ile birlikte Tanzanit taşı oluşumunu tamamlamaktadır. Farklı mücevher şekilleri ile hayat bulmaktadır.

Kullanan kişiler için sağlık desteği sağlayacak enerjisi bulunmaktadır. Taşın zarar görmemesi için asitlerden uzak tutulması gerekmektedir. Çünkü asitler taşın yapısını bozmaktadır. Buhar ile temas etmemesine özen göstermek gerekmektedir. Kimyasal olan her türlü malzeme yapısına zarar vermektedir.

Tanzanit Taşı Nereden Çıkmaktadır?

Taşların farklı bölgelerden çıkarılması söz konusu olmaktadır. Tanzanit taşı ise sadece Tanzanya’da bulunmaktadır. Dünyada farklı bir yerde bu taşa rastlanmamaktadır. Taşın oluşumu tamamlandığı içi bir süre sonra erişilmesi de zor olacaktır. Taşın yarı değerli olduğu söylense bile uzmanlar onu değerli taş grubundan görmektedir. Taşın kişilerin enerjisini dengelemesi açısından önemli olduğu bilinmektedir.

Taş ismini aldığı Tanzanya ile anılmaktadır. En değerli olanı mavi renkli Tanzania olmaktadır. Ama taşın farklı renkleri de bulunmaktadır. Koyu mor renkleri de bulunmaktadır. Tesadüfen bulunan taşın bugün değeri anlaşılmaktadır. Mücevher yapımında kullanılmaktadır. Dünyanın tek bir yerinde bulunması kısıtlı olmasına neden olmaktadır. Ama Zoisitin belli sıcaklıkta ısıtıldığında bu taş oluşturulmaktadır.

Yerel bir madencinin keşfettiği bu taş ilk olarak iki adet olarak bulunmuştur. Bu taşların toplam ağırlığı ise yaklaşık 15 kilo olmaktadır. Bu keşfi ise madenciye bir servet kazandırmıştır. 23 milyon Türk lirası değerinde bir para kazanmıştır. Madencinin ismi ise Saniniu Laizer olarak bilinmektedir. Taş doğadaki haliyle saydam ve yarı saydam olmaktadır.

Tanzanit Taşı Ritüeli Nasıl Yapılır?

Doğal taşlarla yapılan ritüeller arzuların gerçekleşmesine yönelik olmaktadır. Taşların enerjisini kullanarak içsel beklentilerin gerçeği dönüşmesi hedeflenmektedir. Ev, iş veya aşk yaşamı üzerine ritüeller yapılabilmektedir. Doğal taşların şifacı yanı olduğu düşünülmektedir. Tanzanit taşı çok eski yıllardan gelen enerjisi ile bu ritüellerde kullanılmaktadır. Taşlardaki enerjiyi belli bir kaynağa yöneltmek için kullanabiliriz. Niyetin taşla harekete geçmesi hedeflenmektedir.

Taş ile birlikte meditasyon yapabilir ve onun enerjisini katabilirsiniz. Taşın bir aksesuar şeklide kullanımı söz konusu olmaktadır. Yastığın altına koymak size uykularda rehberlik etmesi anlamına gelmektedir. Taşların enerjisi kişilerin seçimini yönlendirmektedir. Kişisel özelliklerinizi dikkate alarak taş seçimi yapabilirsiniz. Ruhsal olarak zayıf hissettiğiniz dönemlerde taşların enerjisi destekleyici olmaktadır. Yaşam alanları içerisinde bir niyet köşesi seçilebilir. Tütsü ile alan temizliği yapılır.

Meditasyon kişinin kendi ile kaldığı etkileyici zamanlar olmaktadır. Tanzanit taşı ile meditasyonun etkisi arttırılabilir. Taşı yakında tutmak meditasyon sırasındaki niyeti güçlendirmektedir. Sessiz bir alanda ve nefes çalışması eşliğinde ritüele başlamak gerekmektedir. Taş elinizde olduğu sırada isteğinize odaklanmanız gerekmektedir.

Tanzanit taşı çakraların aktif hale gelmesi sağlanmaktadır. Çalışmak istenilen çakranın üzerine taşın konulması gerekmektedir. Bunun için bir yere uzanarak ritüele başlamak etkili olmaktadır. Taşın enerjisinin vücuda yayıldığını gözde canlandırmak gerekmektedir. Beynin inandığı görüntüye, bedende eşlik edecektir. 5 – 6 Dakika çalışmaya devam etmek gerekmektedir. Nefes çalışmasıyla işleme destek vermek gerekmektedir.

Tanzanit Taşı Nerelerde Kullanılmaktadır?

Tanzanit taşı farklı şekillerde kullanılmaktadır. Taşın çok sert bir yapısı olmadığı için dikkatli işlenmesi gerekmektedir. Tanzanit taşının renkleri ve yansımaları çok etkileyici olmaktadır. Tanzanit taşının kullanım alanları şu şekilde olmaktadır;

  • Mücevher olarak kullanımı olmaktadır.
  • Kolye, küpe, bilezik ve halhal yapılmaktadır.
  • Tespih olarak kullanımı söz konusu olmaktadır.
  • Tanzanit taşından pandül yapımı söz konusudur.
  • Kırılgan yapısı nedeniyle ev eş eşyası olarak kullanımı mümkün olmamaktadır.
  • Doğal hali ile de satılmaktadır.

Taşı işlenmiş hali dışında doğal halinde de satın almak mümkün olmaktadır. Kişiler odalarına veya çantalarına taşı koymaktadır. Bu şekilde taşın her zaman enerjisini hissetmek mümkün olmaktadır. Taşın nadir bulunması nedeniyle mücevher halinde kullanımına ağırlık verilmektedir. Kuyumculardan alınması tavsiye edilmektedir. 

Etiketler: Doğal Taş
Ocak 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.