Turkuaz / Turquoise (İnanç Taşı)

Turkuaz / Turquoise (İnanç Taşı)

Turkuaz Taşı (İnanç Taşı) Ne Demek?

Genel olarak savaş malzemelerinde kullanılmasından dolayı adı Türk Taşı olarak da bilinmektedir. Turkuaz Taşı geçmişine bakıldığında ise aslında Antik Mısır dönemine adar dayanan geçmişe sahip olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra Antik Yunan kaynakları ve Aztekler döneminde kullanıldığı görülmektedir. Şans ve uğur getirdiğine inanılan ve nazar gibi olumsuz durumlardan koruduğuna inanılan değeri bir taş olarak bilinmektedir.

Turkuaz Taşı, eski dönemlerden beri mücevher yapımlarında, mekan içlerinde süs eşyası amacı ile ve pek çok kişi tarafından şans getirmesi amacı ile ve savaş eşyalarında kullanılan bir taş olmuştur. Şans ve uğur getirdiği düşünülen ve nazar gibi durumlardan koruduğuna inanılan taş olarak bilinmektedir. Turkuaz Taşı, eski dönemlerden beri mücevher yapımlarında, mekan içlerinde süs eşyası amacı ile ve pek çok kişi tarafından şans getirmesi amacı ile ve savaş eşyalarında kullanılan bir taş olmuştur. İnanç Taşı olarak bilinen Turkuaz Taşı, inanç duygusunu insana vermektedir. Kanda bulunan oksijen seviyesinin dengelemede ve yaşam gücünü uygun düzeye getirmede etkili olan bir taş olarak bilinmektedir. Açık fikirli ve iletişim açısından kuvvetli kişilerin rengi olan Turkuaz, bir diğer adı ile bilinen Firuze taşının yardımseverlik konusunu da yükselttiği ve arttırdığı bilinen bir gerçektir.

Turkuaz, mavinin bir alt tonudur ve açık maviye nazaran daha açık bir rengi temsil etmektedir. Mimari ve tekstil gibi pek çok alanlarda kullanıldığı görülen bir renktir. Mavi ve yeşil arasında gidip gelen bir renk olarak bilinmektedir. Türklerin mimari alanlarında seramik ve çini gibi alanlarda yapım aşamasında iken sık sık kullanılmaktadır. Turkuaz, soğuk renklerden biridir ve sakinleştirici etkiye sahiptir. Bu etkiye sahip olduğundan dolayı klinik, hastane ve tıbbi alanlarda en çok kullanılan renklerden biri olmaktadır. Turkuaz Taşı kelime anlamı olarak Türk Mavisi anlamına gelmekte ve bu deyişten adını almaktadır. Fransızca Türk kelimesinin söylenmesinden türetilen bir kelime olarak bilinir.

Turkuaz Taşı (İnanç Taşı) Ne Anlama Gelir?

Genel olarak şans ve uğur getirdiğine inanan kişilerin kullandığı bir taş olmaktadır. Firuze taşı, eski çağlarda da enerjisi üst seviyede olduğundan dolayı pek çok alanda kullanıldığı görülen bir taş olmaktadır. Süs eşyası, takı ve mücevher gibi eşyaların yapımında sık sık kullanıldığı görülmektedir. Saydam olmayan bir yapıya sahip ve muma benzeyen bir özelliği bulunan Turkuaz Taşı, gök mavisi rengine sahip olan göz alıcı bir taştır. Oldukça şık ve güzel bir renkli bulunan bu taş, doğada farklı renklerde ve şekillerde bulunduğu da bilinmektedir.

Turkuaz Taşı (Firuze Taşı) Oluşumu

Turkuaz Taşı, yeryüzünde yer alan kayaçların arasında milyonlarca yıl içerisinde meydana gelmektedir. Saydam özelliği bulunmayan yapı altında meydana gelişi olan Turkuaz Taşı, opak bir yapıya sahiptir. İçerisinde çizgi ya da damar bulunmayan Turkuaz Taşları diğerlerine göre daha değerli olan taşlardır. Sonuç olarak doğada meydana gelmektedir ve doğal bir şekilde ortaya çıkaran taşlardan biridir.

Turkuaz Taşı (İnanç Taşı) Nerede Çıkar?

Firuze Taşı, yapısı gereği kolay bir şekilde işlenebilir kıvama sahiptir. Genel olarak içerisinde siyah damarlar yer almaktadır. Taş içerisinde en kıymetli olanlar hiç damar barındırmayan çeşidi olarak bilinmektedir. Firuze Taşı olarak bilinen İnanç Taşının kullanımı eski dönemlere kadar uzanmaktadır. Tarihten, eski dönemlerden bugüne kadar hem aksesuar hem de takı alanlarında kullanılmıştır. Ana kaynağı ise Amerika Birleşik Devleti olarak bilinmektedir. İnanç Taşı, çok büyük bir bölümü ABD’den çıkmaktadır. ABD haricinde Afganistan, Çin, İsrail, Şili, Meksika, Avustralya ve Tibet’te İnanç Taşı yatakları bulunduğu bilinmektedir. Bu yataklardan parça şeklinde çıkarıldıktan sonra özel bir şekilde işlendiği bilinmektedir.

Turkuaz Taşı (İnanç Taşı) Alınmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğal Taşlardan biri olarak bilinen Turkuaz Taşı alınmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Öncesinde iyice bir araştırma yapmalı ve kişi ihtiyacına yönelik olup olmadığını dikkatli bir şekilde öğrenmelidir. Bazı taşlarda kişinin kimyasalına karşı olan bir alerji meydana gelebilir ya da taşın içerisinde taşıdığı enerjiler kişiye iyi gelmeyebilir. Bir diğer konu olan taş kişiye has olmalıdır. Alınan taşı başkası kullanılmamalı ve birine dokundurmamak gerekmektedir. Turkuaz Taşı alınmadan önce dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Taşı almadan önce kişinin bir sevgi beslemesi gerekmektedir. Başkalarının tavsiyesi doğrultusunda bir taş almak doğru değildir. Kişinin ihtiyacına yönelik olarak taş alımı yapılmalıdır
  • Taş alındığı zaman taşın temizlik işlemi mutlaka yapılmalıdır.
  • Turkuaz Taşı eğer şifa amaçlı alınıyorsa ilgili olduğu çakrada kullanımı daha önemlidir. Çakra, vücutta enerjilerin alınıp verildiği noktalar olarak bilinmektedir. Vücutta toplamda 7 adet çakra bulunmaktadır.
  • Taşların genel olarak enerjileri yönettiği doğru bir gerçektir. İnsan hayatı üzerinde de doğrudan büyük ölçüde etkileri bulunmaktadır. Tansiyon, radyasyon ve şifa gibi pek çok alanlarda kullanılmaktadır. Yanlış kullanımı zarara sebep olabilir. Bu sebepten dolayı öncesinde ayrıntılı bir araştırma gerektirir.
  • Taş üzerinde renk nasıl başlıyorsa o şekilde devam etmelidir. Çatlak, çizik ve nokta gibi belirtiler olmamalıdır.

Turkuaz Taşı Gerçek Mi Sahte Mi Nasıl Anlaşılır?

Turkuaz Taşı, sahte mi yoksa değil mi ele alındığı zaman anlaşılabilir. Dış görüntüsü gerçek olup olmadığını ele vermektedir. Eğer anlaşılacak gibi değilse kolay yöntemler ile Turkuaz Taşını gerçek mi değil mi anlamak mümkündür. Sahte taşlar genel olarak orijinal renklerine uygun olacak şekilde boyanıp piyasaya sürülür. Taş ele alındığı zaman sahteliği ya da gerçekliği tespit edilemiyorsa küçük bir parça kırılıp gerçekliği anlaşılabilmektedir. Ufak bir kısmı kırıldığı zaman kırılan yer ile dış rengin uyumuna bakmak gerekmektedir.

Bir diğer anlama yöntemi olarak da Turkuaz Taşının ufacık bir kısmını çakmak ile ısıtmak gerekir. Bu sayede de orijinal olup olmadığı anlaşılmaktadır. Genel olarak imitasyon ürünlerin ısıtıldığı zaman üzerinde yer alan boyayı yitirdiği ve alt tarafında olan taşın rengi ortaya çıkmaktadır. Bu sayede iç ve dış farklı renge sahipse taşın sahte olduğu bilinen bir gerçektir. Isıtma işlemi yapılırken dikkat edilmesi gerekmektedir. Süreyi ayarlama büyük önem taşımaktadır. Bunun nedeni bazı taşlar ısıya uzun süre maruz kaldığı zaman renk değişimi yaşar. Bu sebepten dolayı uygulama esnasında dikkat edilmelidir.

Turkuaz Taşı (İnanç Taşı) Özellikleri Nelerdir?

Doğal Taşların hepsinde olduğu gibi Firuze Taşı olarak da adlandırılan Turkuaz Taşında da bazı özellikler bulunmaktadır. Turkuaz Taşının bilinen bazı özellik ve etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Mavimsi gri, turkuaz, yeşilimsi mavi ve gök mavisi gibi renklere sahip olan bir taş olarak bilinmektedir.
  • Taş bünyesinde bir su bulunmaktadır. Sıcaklık ve aşırı derecede olan güneş ışığı taşın yapısının bozulmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda taşın rengi olduğundan daha yeşil bir hal almaktadır.
  • Muma benzer ve camsı bir parlaklık ve yapıya sahiptir.
  • 5.5 ila 6 sertliğe sahip olan opak yapıda olan bir taştır. Taşın kendine ait olan ağırlığı ise 2.60 ile 2.91 arasında değişiklik göstermektedir.
  • Gerçek taş üzerinde gözenekli yapının bulunduğu bilinmektedir. Bu yapının suyu içerisine doğru alma ya da emme gibi özellikleri bulunmaktadır. Aşırı su ya da neme maruz kaldığı zaman da taş yapısında önemli bozulma ve renk değişimi ortaya çıkacaktır.
  • Firuze Taşı, kalite olarak yüksekten düşüğe doğru sınıflandırılmaktadır. Toplam 7 adet sınıfı vardır. Bunlar; Keftari, Haki, Süleymani, Ezheri, Ebuishaki, Sefidi ve Zerhum olarak sıralanabilir.

Turkuaz Taşı (İnanç Taşı) Faydaları Nelerdir?

İnanç Taşı, hem fiziksel hem de psikolojik etkileri bulunan bir taştır. Sağlığa da olumlu yönde etkileri olan Turkuaz Taşının bilinen faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Katarakt oluşumun olmasına engel olmaktadır.
  • Kronik öksürük, astım ve bronş ataklarının önüne geçer ve bu hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir.
  • Baş ağrısı, migren ve panik atak gibi olumsuz sağlık durumlarının önüne geçer.
  • Solunum sistemini destekleyici etkisi bulunmaktadır. Akciğer hastalıkları ve bazı alerjik hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Nazara karşı önlem almada yardımcı olur.
  • Depresyon, panik atak ve yorgunluk gibi olumsuz etkileri ortadan kaldırmaya oldukça yardım eder.
  • Stresten uzaklaşmaya yardımcı olur.
  • Kişide empati duygusunu geliştirmede olumlu etkileri vardır. Anlayışlı ve daha yardımsever biri olmasına katkıda bulunur.
  • Rahatlık ve huzur seviyesini arttırarak beden ve ruh sağlığına olumlu yönde etkileri bulunur.
  • Bulunulan ortamdaki elektromanyetik dalgalardan koruma sağlar.
  • Kişide bulunan olumsuz ruh halini ve düşüncelerin önüne geçer. Daha olumlu düşünmesine de yapıcı olmasına etkide bulunur.
  • Kişinin üzerinde yer alan negatif ya da olumsuz enerjilerin dağılmasını ve yerine pozitif enerjilerin gelmesini, yayılmasını sağlar.
  • Kaygı gibi psikolojik sorunların önüne geçer.
  • Başarı getirmeyi ve kişinin bulunduğu işte daha başarılı olmasına katkıda bulunur.
  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi bulunmaktadır.
  • Kişinin cinsel hayatında var olan sorunları tedavi edici etkileri bulunur.
  • Hüzün ve keder gibi olumsuz ruh hallerini iyileştirmede fayda sağlar.
  • Bilgelik gücünü artırmada fayda sağladığı bilinmektedir.
  • Sindirim sorunlarının önüne geçmede ve sindirim ile ilgili hastalıkları önlemede etkili olan bir taştır.
  • Romatizma hastalıklarına iyi gelmektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve dolayısıyla da insan bedenine olumlu katkıları bulunur.
  • Ruh ve bedeni dengeleyen bir taş olarak bilinen Turkuaz Taşı, temiz, ferah ve taze hissetmeye yarar sağlar.
  • Özgürlükçü bir yaklaşım ile kişiyi yapmak istedikleri ile destekler ve olumlu sonuçlar elde etmesine katkıda bulunur.
  • Güç ve zihin sakinliğinin yanı sıra kişiye cesaret vermektedir.
  • İletişimi güçlendirmede ve fikirlerin daha açık bir şekilde belirtilmesine fayda sağlar.
  • Kişinin iç duygularına ve iç dünyasına dönmesine, kendini dinlemesine yardımı olmaktadır.

Turkuaz Taşı Nasıl Temizlenir?

İnanç Taşı, alındıktan sonra her taş çeşidinde olduğu gibi temizleme aşamasından geçmelidir. Kullanmadan önce temizlenmeli ve bu temizlik işlemi aralıklı olarak yapılmalıdır. Yapılan bu temizlik, taş üzerindeki olumsuz etkileri ya da enerjileri ortadan kaldırır. Taş enerjisini düzenlemeye yardımcı olur. Doğal taşların temizlikleri ve doğal yöntemler ile sağlanır. Dört element kullanılan Turkuaz Taşı temizlemede taşın sertlik seviyesine göre yöntemler değişmektedir. Turkuaz Taşının temizleme aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Akan su içerisinde temizlemek, sert yapıda olan taşları akan su altında yaklaşık 5 dakika yıkayıp temizleme işlemidir.
  • Deniz suyunda ya da tuzlu olan suda bekletme, sert yapısı bulunan taşların yaklaşık olarak 10 dakika bekletip temizleme yöntemidir.
  • Tütsü ile temizleme işlemi sertlik derecesi düşük olan taşlarda tütsü yakılıp taşın yanına konulup temizlenmesi sağlanabilir.
  • Mum ışığı ile temizleme işlemi, sertlik derecesi eğer düşükse yakılan mum yanına taşı koyup bu işlem gerçekleşir.
  • Toprağa gömme işlemi ile temizleme, taşın 24 saat gibi bir süre boyunca bir saksı ya da açık bir alandaki toprağa gömüp temizleme olarak bilinir. Topraktan çıkarılan taşın üzerinde bulunan taşların tozunun atılması için suya tutulabilir.
  • Tuz lambası ile temizlenmesi, taşların sert ya da yumuşak olması ile alakalı olmayarak tüm taş türlerinin enerjisi tuz lambası etrafına konulan taş ile sağlanabilir.

Turkuaz Taşı (İnanç Taşı) Kullanımı ve Kullanım Alanları

Turkuaz Taşı, genel olarak takılarda ve aksesuarlarda kullanımı görülen bir taştır. Yapı ve renginden dolayı takı amaçlı kullanmaya oldukça elverişlidir. Bileklik, yüzük ya da kolye gibi pek çok takı çeşidinde Turkuaz Taşını görmek mümkündür. Turkuaz Taşının yer aldığı aksesuarlar kişiyi huzurlu ve rahat hissettirmektedir. Pek çok kişinin kullanım amacı da bu olarak sıralanabilir. Nazara karşı da önemli ölçüde ir koruma sağladığı düşünülen Firuze Taşı sadece aksesuar alanında değil ev eşyalarında da kullanımı yaygınlaşan bir ürün olmuştur.

Çeşitli alanlarda çeşitli şekillerde kullanım özelliği gösteren Firuze Taşı, orijinal yapıda olduğu sürece fiziksel ve psikolojik özelliklerini bulunduğu ortama etkili bir şekilde hissettirir. Doğal alanda, doğal bir süreç içerisinde gelişme gösterdiğinden dolayı etrafa bıraktığı enerjiler de doğal ve olumlu sonuçların elde edilmesini sağlamaktadır. Turkuaz Taşı, insanlık tarihinde bulunan eski taşlardan biri olarak bilinmektedir. Şamanlar ve savaşçıların önemli aracı olmuştur. Aztekler, Çinliler, Persler ve Mısırlılar tarafından koruma amaçlı olarak kullanılmıştır. Amerikalılar tarafından da cenazelerin korunması amacı ile kullanılmıştır. Kullanım alanlarından biri olan mücevherlerin ise Arjantin ve Meksika gibi pek çok yerde bulunduğu bilinmektedir.

Turkuaz Taşı (İnanç Taşı) Metafizik Özellikleri Nelerdir?

Firuze Taşı ruh için önemli bir taş olduğu bilinir. İletişimin özü olan Boğaz çakrasında oldukça önemli olan Firuze Taşı, konuşma şekli ve iletişim sorunları gibi sorunların çözülmesinde yardımcı olur. Bu sebepten dolayı boğaz çakrasının tıkanmaması önemlidir. Boğaz çakrası ile ilgili olan ve buna bağlanan bir taş olan Turkuaz Taşı, tam anlamıyla gerçeklerin gün yüzüne çıkması ile ilgili olan bir taştır.

Kişinin kendi hayatına yönelmesi ve değişiklik yaratması ile ilgili olan konularda olumlu sonuçlar elde etmesine yardımcı olacaktır. Kullanım aşamasında hangi aşamada olunuyorsa olunsun ruhsal dönüşüm ve açık fikirli olmaya yardımı olan bir taştır. Zodyaklar ile bağlantısı göz önüne alındığında görülür ki Turkuaz Taşı, Yay burcu ile doğrudan ilgilidir. Yay burcu olan kişiler genel olarak iyimser, merak dolu ve olumlu kişiliğe sahiptir Hayalleri büyük ölçüdedir ve hızlı bir şekilde hareket ederler. Bu sebepten dolayı aceleci tavırları Yay burcuna sahip olan kişilerin iletişim açısından sorun yaşadıkları bilinmektedir. Turkuaz Taşı, iletişim ve sakinliğe büyük oranda faydası bulunur.

Yay burcuna da bu özelliğinden dolayı yardım edebilecek ve dengelemeyi sağlayacak bir araç niteliğinde olabilir. Diğer uyumlu olduğu burçlar arasında ise Akrep ve Balık burçları bulunmaktadır. Genel olarak tez canlı ve aceleci tavırları ile bilinen bu burçlar, Turkuaz Taşının özellikleri açısından uygunluk sağlayacağı burçlar olarak bilinmektedir. Uyumlu olduğu çakralar ise boğaz çakrasının yanı sıra 3. göz çakrası olarak bilinir. Kişinin bazı şeyleri daha net ve belirli bir şekilde görmesi ve bu özelliğinden meydana gelmektedir.

Etiketler: Doğal Taş
Ocak 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.