Yakut / Ruby (Yaşam Gücü Taşı)

Yakut / Ruby (Yaşam Gücü Taşı)

Yakut / Ruby Taşı Nedir?

Yakut taşı kırmızı rengine sahip olmakla beraber oldukça kıymetli bir taştır. Bunun yanı sıra aşkı ve sevgiyi temsil ettiği için mücevher ve takı modelleri adına en popüler olan taşlar içerisinde yer almaktadır. Bütün doğal taşların kendine özgü özellikleri ve şifaları ile türlü enerjileri bulunmaktadır. Yakut taşının en fazla ilgi duyulan ve merak edilen taşlar içerisinde yer aldığı belirtilebilir. Yakut ya da diğer adı ile Ruby taşı; canlılığı, koruma içgüdüsünü, yaşam gücünü, tutkuyu ve rahatlığı temsil etmektedir.

Yakut/ Ruby taşı; mücevher kategorisine takip edilmiş olan dört değerli taş içerisinde yer almaktadır. Diğer doğal taşlar; yarı değerli ya da süs taşları şeklinde gruplandırılmaktadır. Değerli doğal taşlar ise; Safir, Zümrüt, Yakut ve Elmas şeklinde sıralanabilir. Yakut taşı; estetik ve güzellik açısından en değerli olan taşlardan birisidir. Bununla beraber Hindistan’da bu taş; taşların efendisi şeklinde kabul edilmektedir. Yakut taşının sertliği 9 olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra korindon kategorisine ait olan yakut taşı; elmastan sonra en sert ve en değerli taşlardan birisidir.

Kırmızı renginin türlü tonlarında kahverengiden kırmızıya veya eflatundan pembeye dek giden bir renk skalasına sahiptir. Yakut taşına kırmızı rengini veren madde ise içerisinde yer alan krom elementi olarak tanımlanabilir. En çok tercih edilen ve önem gören yakut taşı; canlı ve koyu kan kırmızı rengine sahip olanıdır.

Yakut/ Ruby Taşının Tarihi

Yakut taşı; tarihi anlamda oldukça önemli ve renkli taşlar içerisinde yer almaktadır. Yakut taşı; İncil kitabında bilgelik ve güzellik gibi kavramlar ile bağlantılı şekilde dört defa bahsedilmektedir. Sanskritçe’de yakut taşı eski dilde; değerli taşların kralı ya da ratnaraj şeklinde isimlendirilmektedir. Milattan sonraki birinci yüzyılda ise; Romalı bilgin olan Pliny, yakut taşının sertliğini ve yoğunluğunu açıklamıştır.

Hindu halkı tarihte; yakut taşlarını dört kasta bölmüşlerdir. Bununla beraber gerçek doğu yakutu, Brahman şeklinde isimlendirilmiştir. Bir Brahman’a sahip olan kişilerin fevkalade güvenlik fırsatına sahip olduğuna inanılmaktaydı. Ruby taşı; yüzyıllar boyu pek çok efsaneye sahip olmuştur. Hindistan’da bulunan kişiler; yakut taşlarının sahiplerinin düşmanları ile barış içerisinde yaşamasına yardımcı olduğuna inanılmaktaydı. Burma çapında, savaşçı bireylerin yenilmez olmaları adına yakut taşı kullanılırdı. Fakat yalnızca yakut taşını giymek yeterli olmamaktaydı. Bununla beraber yakut taşlarını, etlerine sokarak, vücutlarının bir parçası yapmaktaydılar.

Ruby ismi; Latince dilinde yer alan ruber sözcüğünden gelmekte olup, ”kırmızı” anlamına gelmektedir. Yakut taşının parlayan kırmızı rengi; taş içerisinde yanan ve hatta kıyafetlerin içerisinden parıldayan, suyu kaynatan, söndürülemeyen alevin akla gelmesine olanak tanıyordu. Yakut taşı; Tanrının yaratmış olduğu 12 taş içerisinde en değerlisi şeklinde isimlendirilmiştir. Yakut taşı; batı dünyasının ortaya çıkması dahilinde önemini korumaya devam etmiştir. Avrupa kraliyet ailesinin ve üst sınıf kişilerin, en fazla aranan değerli mücevherleri içerisinde yer almıştır. Pek çok ortaçağ döneminde bulunan Avrupalı birey; zengin, sağlık, aşkta başarı ve bilgeliği garanti etmek adına yakut taşı kullanırdı.

Yakut Taşının Yapısı

Yakut taş yapısından ötürü en mühim özelliği olan elmastan sonra sertliği en yüksek madenler içerisinde bulunmaktadır. Bordo ve kırmızı renklerinden ötürü en değerli taş şeklinde isimlendirilmektedir. Başarı, zenginlik ve şans ile birlikte pek çok olumlu anlamı bünyesinde barındırmaktadır. Yakut taşı; içerisinde safir taşının da yer aldığı korindon mineral çeşitlerinin en kıymetli türüdür.

Yakut taşı; renkli taşlar içerisinde olup, karat başına en yüksek değere sahip olan bir taş türüdür. Bu durum; yakut taşını renkli taş piyasasındaki en mühim mücevherlerden birisi yapmaktadır. Bununla beraber en saf şekliyle, mineral korindon renksiz bir haldedir. Mineralin kristal yapısının parçası haline gelen bazı elementler, taşın renginde değişikliklere sebep olur.

Krom; yakut taşının kırmızı rengine sebep olan eser element olarak tanımlanabilir. Yakut taşının kırmızısının kuvveti; bünyesinde ne denli krom bulunduğuna bağlıdır. Krom minerali, ayrıca kırmızı rengin yoğunluğunu çoğaltan floresansa sebep olmaktadır. Krom minerali ne kadar fazla ise kırmızı rengi ise o denli kuvvetlidir.

Yakut Taşı Anlamı Nedir?

Yakut kelimesi; Latince dilinde ”kırmızı” manasına gelen ”ruber” kelimesinden dilimize geçmiştir. Bununla beraber yakut taşı; canlı ve parlak kırmızı renginden ötürü bu adı almıştır. Yakut taşı; korindon mineraliyle krom oksit ile bir araya geldiğinde dünyanın en derin bölgelerinde inanılmayan seviyelerde yüksek sıcaklıklar ile oluşmaktadır. Bunun yanı sıra doğal yakut taşı; ilk önce Tayland, Afganistan ve Avustralya’nın bazı yerlerinde yer alır. Ayrıca yakut taşına; Güney Amerika, Avrupa ve Kuzey Amerika bölgelerinde de rastlanmıştır.

Yakut Taşının Faydaları Nelerdir?

Yakut taşının insan sağlığı açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bununla beraber yakut taşının faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Kısırlık, cinsel işlev bozukluğu, iktidarsızlık, erken menopoz durumları konusunda yakut taşı tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
  • Yakut taşı; bir kan taşı şeklinde kabul edilmektedir. Bununla beraber kan dolaşımını ve akışını uyarmaktadır.
  • Yakut; insan vücudunu ve kanı temizlemeye yardımcı olur.
  • Yakut taşı; kalp hastalıklarının tedavisinde destek olur.
  • Üreme organları adına yararlı olduğu düşünülmektedir.
  • Yakut taşı; enfeksiyonların ve ateş tedavisine olumlu katkı sağlar.
  • Yakut; regl akışını düzenler.

Yakut Taşının Metafiziksel Faydaları Nelerdir?

Yakut taşının metafiziksel faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Yakut taşı; stres dönemlerinde önemli bir katkı sağlar.
  • Yakut taşı; bireyin karanlığına ışık olur.
  • Bireyin, zihinsel anlamda aşırı yükün üstesinden gelme konusunda eşsiz bir taştır.
  • Yakut; fiziksel dünyada olma konusunda keyif almayı ve ruhsal enerjinin algılanmasına yardımcı olur.
  • Yakut taşından yapılmış bir kolye; enerji depolarının yenilenmesi adına enerji alanının dünyaya bağlanmasına destek olur.

Yakut Taşının Duygusal Faydaları Nelerdir?

Yakut taşının duygusal faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Yakut taşı; duygusal anlamda olumlu etkiler sağlar.
  • Tehdit altında olan bireylere, yardımcı olarak güç verir.
  • Yakut taşı; ıstırap içerisinde kalıp kalmama konusunda karar vermeye destek sağlar.
  • Geçmiş acılara karşı sevgi dolu olan enerjinin paylaşılmasına olanak tanır.
  • Bireyin, koruyucu yönlerini ortaya çıkarmaktadır.
  • Yakut taşı; öfke ve olumsuz enerjileri ortadan kaldırır.
  • Yakut; olumlu ve daha cesaretli bir ruh halini ortaya çıkarır.

Yakut Taşının Özellikleri Nelerdir?

Yakut taşı; korindon çeşitlerinin bir parçası olarak tanımlanabilir. Yakut taşı; kırmızı rengini; krom mineralinden almaktadır. Bununla beraber bu taş; doğal kaba formunda olup, donuk yağlı görünüme sahip olan bir taş türüdür. Fakat cilalanmış ve kesilmiş hali; önemli parlaklığı ve canlılığıyla göz kamaştırıcı bir haldedir. Bunun yanı sıra yakut taşı, kimi zaman elmas ile karıştırılmaktadır. Yakut taşının zengin kırmızı renkleri, değişik yönlerden bakıldığı zaman değişim göstermektedir.

Yakut taşı; camsı parlaklığa ve canlılığa sahiptir. En kıymetli yakut taşları ise; ”güvercin kanı” ismi verilen bir yakut türüdür. Kırmızı renginin tonu ise çıkmış olduğu yere göre değişiklik göstermektedir. Yakut taşı; kimi zaman koyu kırmızı ve pembe, turuncu ve kırmızımsı, menekşe rengi gibi renklerin yanı sıra koyu şarap kırmızısı renginde de olabilmektedir.

Yakut taşı; kış mevsiminde doğan Oğlak burcu bireylerinin burç taşıdır. Bunun yanı sıra oğlak; dağ keçisi şeklinde sembolize edilmektedir. Oğlak burucu olan bireyler; ciddi, iradeli ve kararlı bireylerdir. Bu yüzden çıktıkları her yolda başarılı olmaktadır. Oğlak burcu bireyleri; dürüst ve sabırlıdır. Onları güldüren arkadaşlardan keyif alırlar. Bu taş ise tam anlamıyla oğlak burcu bireylerine uygun bir taştır.

Yakut Taşının Anlaşılması Adına Bilinmesi Gerekenler

Yakut taşı; bordo tonlarında olup, en sık kırmızı renginde olan bir taş türüdür. Elmas taşından sonra en sert ve en değerli taş olan yakut taşı; oldukça ender bulunduğu için çok pahalı bir şekilde satılan ikinci taştır. Yakut taşının doğal olmayan ve insanlar açısından sentetik bir biçimde yapılanları da bulunmaktadır. Bu taşlar ise oldukça ucuza satılmaktadır. Bununla beraber bu yakut taşlarını, gerçeğinden ayırmak çok zordur. Doğal olan ile benzer özelliklere sahip olan yakut taşları; mikroskobik oyukluklar ve kabarcıklarla fark edilmektedir. Güvenilir yakut taşına sahip olunması isteniyor ise; güvenilir yerlerden yakut taşı almak önemli olacaktır.

Yakut Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Yakut taşı; oldukça özenli bir şekilde temizlenmelidir. Bununla beraber her taş, kendine has temizleme şekline sahiptir. Diş fırçası ve köpüklü su; yakut taşlarının yapısının bozulmasına sebebiyet verecektir. Bu yüzden yakut taşının rahat temizlenmesi adına berrak ve bol suyla yıkanması tavsiye edilmektedir. Her ne denli sert bir yapısı olsa da yakut taşıyla yapılan aksesuar ve takılar; yakutun çizilmemesi ve zarar görmemesi adına başka mücevherlerin yanına koyarak saklanmaması gerekir.

Yakut Taşının Kullanımı Nasıldır?

Yakut taşı; uyuşukluğun, yorgunluğun ve bitkinliğin üstesinden gelinmesi adına takı şeklinde takılabilir. Yakut taşı; kan dolaşımının uyarılmasını sağlar, vücut sistemine canlılık ve enerji sağlar. Bunun yanı sıra sinirli olan ve oldukça hassas olan bireyler, yakut taşından yapılmış olan bileklik veya kolye takmayı rahatsız edici bulabilmektedirler. Yakut taşının, bazı bireylerde hiperaktiviteyi de yatıştırdığı söylenmektedir.

Yakut taşı; yoğun enerjisi ile zihnin keskinleşmesini sağlar. Bu taş; yüksek konsantrasyon ve farkındalığa yardımcı olur. Cesur tavra yardımcı olur. Bununla beraber tartışmalar esnasında bireyin başarısını çoğaltır. Bu etkilerinden ötürü yakut taşını; kolye, küpe, bileklik, yüzük şeklinde takmak doğru olabilir.

Yakut taşı; afrodizyak etkisine sahip olan bir taş türüdür. Bir yakut taşından yapılan kolye, yüzük veya bileklik takmak; çok olumlu enerjiler almaya yardımcı olacaktır. Bu taş; bireyin arasındaki ilişkinin derinleştirmekte olup, bağlılığa yardımcı olur. Bireyin; duygusallıktan birlikteliğe dek her çeşit sevginin tecrübe edilmesine izin vermektedir. Bunun yanı sıra sara sevgisinin taşı olarak tanımlanır. Romantizm esnasında takılan yakut taşından yapılmış aksesuarlar; tutkunun geri kazanılmasına ve sürdürülmesine destek olabilir. Bunun dışında gebe kalma şansını çoğaltmak adına eşsiz bir taştır. Yakut taşından yapılan her türlü aksesuarı kullanmak olumlu etkilere katkı sağlayacaktır.

Yakut Taşının Gerçekliği Nasıl Anlaşılır?

Yakut taşının gerçekliğini anlamak; sahte yakut taşını almamak açısından oldukça gereklidir. Yakut taşının gerçek olup olmadığını anlamak adına bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı;

  • Yakut taşı adına renk en mühim unsurdur. Bunun yanı sıra yakut taşının kırmızı rengi, taş adına ayırt edici özelliklerden birisidir. Fakat genel olarak mor, pembe veya turuncu gibi renkleri de bulunur. Her ne denli mor veya turuncu olursa, yakut taşının değeri de o denli azalmaktadır. Yakut taşının bütün renkleri içerisinde en fazla isteneni ise koyu kan kırmızısıdır. ”Güvercin kanı” yakut taşı; en ender bulunan taştır. Bununla beraber ikincil renk içermemesinden ötürü genel olarak daha pahalıdır.
  • Yakut taşı; dünya çapındaki türlü ülkelerden çıkarılmaktadır. En çok çıkarılan yerler; Sri Lanka, Kamboçya, Zambiya, Tayland, Pakistan, Mozambik dahil Afrika ve Asya şeklinde sıralanabilir.
  • Yakut taşı; genel olarak bir- iki karattan az bulunmaktadır. Bununla beraber daha büyük boyutlu yakut taşları oldukça nadir bulunur. Bu yüzden oldukça pahalıdır. Yakut taşının zarif ve canlı rengi sayesinde ufak boyutlu olanları bile eşsiz bir şekilde anlaşılabilir.
  • Bütün doğal ve kıymetli taşlar; ufak kusurlara ve kalıntılara sahiptir. Yakut taşının netliği kontrol edilirken, üstünde görünür olan kusurlara dikkat etmek önemlidir. Gizli alanlarında kusurlar bulunuyor ise, bu yakut taşının güzelliğini etkilemeyecektir. Taşın bütünlüğünü riske atacak alanlarda herhangi bir kusur olmadığından emin olabilmek adına taş, kontrol edilmelidir. Yakut taşı; ne kadar net olursa ve kusurlar ne kadar az olursa yakut o kadar kıymetli olur.
  • Sahte yakut taşının farkında olmak gerekir. Kuvars veya cam gibi ürünlerden canlı ve parlak kırmızı renk oluşturulması adına boyanması söz konusu olabilir. Bu yüzden yakut taşı alırken, bir uzmana danışmak ve güvenilir bir yerden alışveriş yapmak oldukça önemlidir.

Yakut Taşı Fiyatları Nedir?

Yakut taşı; yüzük, bileklik ve kolyelerde kullanılan çok değerli bir taş çeşididir. Yakut taşının gram fiyatı; ortalama şekilde 900 Lira civarındadır. Yakut taşı; genel olarak dolar bazında satışa sunulmaktadır. Bununla beraber dolar bazında dolar ile doğru orantılı şekilde taşın fiyatı da önemli şekilde artmaktadır. Daha düşük fiyattaki yakut taşları ise; gene olarak altın ve gümüş takılarda kullanılmaktadır. Bununla beraber herkes cebine göre uygun takı ve aksesuar türlerini, değerli doğal taşa göre bulabilmektedir.

Yakut Taşı ile Yapılan Takılar Hakkında

Yakut taşı adetlerinden üretilmekte olan tespih modelleri oldukça önemli ilgi görmektedir. Bununla beraber yakut taşının fiyatı; taşın gerçekliğine, niteliğine, işlenişine göre farklılık gösterebilmektedir. Bordo ve kırmızı renklere sahip olan yakut taşı; şık kıyafetler ile tamamlamak mümkündür. Yakut taşı; en zarif aksesuarlar ve en şık takılarda kullanılan oldukça kıymetli ve sert bir taştır. Bunun dışında yakut taşı; şans taşı şeklinde de bilinmektedir. Bununla beraber bilinen özellikleri içerisinde; olumsuzluk ve negatif düşüncelerden koruduğuna inanılmasından ötürü oldukça fazla tercih edilmektedir.

Yakut Taşını Kullanan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Yakut taşı; yapısından ötürü oldukça sert bir taş türüdür. Bu yüzden darbe ve sert durumlara karşı dayanıklı doğal bir taştır. Yakut taşlı bir küpe ve kolye takılacak ise; makyaj malzemeleri, sprey ve parfüm gibi ürünlerin yakut taşlarının parlaklığının azalmasına sebep olacağını unutmamak gerekmektedir. Bu taşlar kullanılırken; taşların özelliğini kaybetmemesi adına kimyasal içerikli maddelerin yakut taşı ile temas etmemesine dikkat etmek oldukça önemlidir.

Etiketler: Doğal Taş
Ocak 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.