Yeşim / Jade (İyileştirici Taş)

Yeşim / Jade (İyileştirici Taş)

Yeşim Taşı Nedir?

Yeşim taşı; insan bedenin pisliklerden arınmasına yardımcı olur. Antioksidan görevi görmektedir. Yeşim taşının cildi güzelleştirdiğine ve diş ağrısı sorunlarına iyi geldiği de belirtilebilir. Yeşim taşının görünümü; yarı saydam veya opak haldedir. Bu taşın çıkarıldığı başlıca ülkeler ise; Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Kolombiya, Tibet ve Çin şeklindedir. Bunun yanı sıra çıkarılan her bir yeşim taşının değeri değişiktir. Fakat Kanada çapında bu taş, daha fazla ilgi görmektedir. İyileştirici etkisi olan yeşim taşı, oldukça eski dönemlerden beri ilgi ile karşılanan, değişik ve eşsiz bir görünüme sahip oldukça değerli bir taş türüdür.

Yeşim taşı; yüzyıllar boyu aksesuar, küçük boyutlu heykel, mücevher gibi ürünler adına kullanılmıştır. Bununla birlikte en fazla yeşil renkli olup, değerli ve sert doğal taşlar içerisinde yer almaktadır. En değerli yeşim taşları; burma yeşim taşı ve zümrüt yeşim taşıdır. En fazla yeşil tonuna sahip olmakla beraber mücevher şeklinde kullanıldığı zaman mavi, kırmızı, gri ve siyah yeşim taşları da söz konusudur. Bu şekilde yeşim taşlarının isimleri özelleştirilmektedir.

 

Yeşim Taşı Hakkında

Yeşim taşı; Nefrit ismi ile de bilinmektedir. Bu taş; yüzyıllar boyu mücevher alanı başta olmak üzere pek çok değişik alanda kullanılan bir taş çeşididir. Halk dilinde ”mutluluk taşı” şeklinde isimlendirilen yeşim taşları, son senelerde sıcak taş masajı adına kullanılmaktadır. Bununla birlikte diğer doğal taşlara nazaran değişik şekilde çoğunlukla biblo ve heykel alanlarında kullanılmakta olan bir taş çeşididir.

Yeşim taşı; doğada en fazla yer alan taşların başında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra hem dayanıklı bir yapısının olması, hem de estetik bir görünüşe sahip olmasından ötürü sık sık talep edilmektedir. Oldukça şifalı etkileri bulunan yeşim taşının, insan sağlığı adına pek çok yararının bulunduğunu belirtmek doğru olacaktır. Günümüzde en fazla tercih edilmekte olan ve beğenilen türlerin başında zümrüt yeşimi yer almaktadır.

Uzak Doğu ülkelerinde bu doğal taş; daha çok oymacılık alanında kullanılmaktadır. Bu taş ile yapılan heykeller; Yeni Zelanda halkı olan Maoriler açısından, uğur taşı şeklinde kullanılıyordu. Bunun dışında eski dönemlerde Çin’de yapılmış olan evlerin çatılarında ve temelinde, evleri şimşekten koruduğu inancına sahip olmasından ötürü çok sık kullanılmaktaydı.

Yeşim taşı; cennet taşı şeklinde de bilinmektedir. Bu taşın; Nefrit ve Jade şeklinde iki çeşidi bulunmaktadır. Bu taş; çok uzun seneler boyu, heykelcilik ve mücevher alanında kullanılmıştır. Yeşim taşı; çoğu zaman yeşil renkte olup, yarı saydam ya da sert saydam bir taş türüdür. Kırmızı, kahverengi, beyaz ve sarı renklerle de yeşim taşına rastlamak mümkündür. Taşın kristal yapısından ötürü ince işçilik gerektiren uygulamalar, kolaylık ile halledilmektedir.

Yeşim/ Jade Taşı Tarihi

Yeşim taşı; binlerce senedir Çin’de kullanılan ve bilinen bir taştır. Milattan Önce 3000 senelerinde yeşim taşı; kraliyet cevheri şeklinde tanınmaktaydı. Bunun yanı sıra bu taş en fazla hayvan, ağaç, insan kafası, mobilya gibi küçük heykellerin yapımı adına kullanılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri; oldukça önemli paralar ödeyip, Çin’den satın almış olduğu bu küçük heykelleri müzelerinde muhafaza etmektedir. Çin’de kullanılmakta olan yeşim taşı, genellikle nefrit taşıdır. 17. yüzyıl sonrasına Çinliler; Burma jade taşlarının bulunması ile beraber oymalarda ve başka araçlarda jade taşını kullanmaya başlamışlardır.

Yeşim taşının, kullanımı oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Bununla beraber kökü eski Doğu uygarlığına dek dayanmaktadır. Çin; Yeşim taşına çok ciddi şekilde saygı duyan ülkelerden birisidir. Dünya çapında bulunan antik yerlerin kazılarında; yeşim taşından yapılmış mutfak eşyaları ve aletlerin kalıntıları bulunmuştur. Bununla birlikte yeşim taşını Çin; aksesuar ve heykeller adına oldukça fazla kullanmıştır.

Bunların dışında yeşim taşının; Asya kültüründe çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Asya kültüründe; yeşim taşını takan kişiye iyi şans getireceğine inanılmaktaydı. Bunun yanı sıra antik çağ döneminde yeşim taşının; böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanılmaktaydı. Aynı zamanda diş ağrıları ve çürüklerine de iyi geldiğine inanılmıştır.

Yeşim/ Jade Taşının Yararları Nelerdir?

Yeşim taşı; koruyucu bir tılsım şeklinde uzunca bir geçmişe sahiptir. Bununla beraber bu taş; iyi şans ile ilişkilendirilmektedir. Yeşim taşı; evrendeki iyi şeyleri kendisine çekmektedir. Şans adına çok önemli bir taş olmasının yanı sıra; yeşim taşından yapılmış bir yüzük, kolye, küpe, bileklik takmak; duygusal, ruhsal, zihinsel ve fiziksel açından iyileştirici olmaktadır. Ruhsal ve duygusal anlamda oldukça önemli etkileri bulunan yeşim taşı, insan vücudunun iyileşmesine destek olabilir. Bu taş; oldukça kuvvetli bir temizleme taşıdır. Bununla beraber direkt olarak organların toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır. Yeşim taşının diğer faydaları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • İnsan vücudundaki enfeksiyonlar ile mücadele etme konusunda katkı sağlar.
  • Mesane, böbrek, dalak gibi organların sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olur.
  • Serinleten dokusu sayesinde ateşin düşmesine yardımcıdır.
  • İnsan vücudundaki sıvı sistemlerinin dengelenmesine katkı sağlar.
  • Vücudun etkili biçimde iyileşmesine olanak tanır.
  • Cinsel problemleri yaşayan bireyler adına bu taş, libido yükselten bir taş olarak kullanılabilir.

 

Yeşim/ Jade Taşının Duygusal ve Fiziksel Yararları Nelerdir?

Bir yeşim/ jade taşı; duygusal ve zihinsel sağlık bakımından çok etkili bir taştır. Öz saygı ve olumsuz düşünceler başta, birçok alanda faydalarını görmek mümkündür. Yeşim taşının duygusal ve fiziksel faydaları içerisinde;

  • Yeşim taşı; doğası gereği temizlik ve saflık duygularıyla bağlantılıdır.
  • Yeşim taşı; öz saygının artmasına ve kendine güvenmenin yolunu açar.
  • Olumsuz düşüncelerin önüne geçer.
  • Bireyin, güven duygusu ile hareket etmesine destek olur.
  • Bireyin kendi kendine yeterliliğini arttıran bir taştır.

Yeşim Taşının Cilde Faydaları Nelerdir?

Son zamanlarda yeşim taşı; masaj taşı olarak kullanılmaktadır. Bununla beraber yeşim taşı ile yapılan masajların, cilde önemli etkileri ve faydaları bulunmaktadır. Bunlar;

  • Yeşim taşı; cilt alerjisi bulunan kişilerin yüzüne masaj yapılması durumunda, bu olumsuz etkiden kurtarıcı etkiye sahiptir.
  • Yeşim taşı ile yapılan masaj ile gözaltındaki fazla yağlar ve elmacık kemikleri ortadan kalkmaktadır.
  • Yeşim taşı ile yapılan sabah masajı; yüzde oluşan uyku şişkinliklerinin giderilmesine destek olur.
  • Cilt üzerinde kırışıklık bulunan bölgelere düzenli şekilde masaj yapıldığı zaman, kırışıklık görünümlerini gözle görülür biçimde azaltmaktadır.
  • Kan akışını hızlandıran yeşim taşı ile yapılan masajda yüze uygulanan kremlerin etkisi artar ve kremin daha hızlı şekilde emilmesine yardımcı olur.
  • Yeşim taşını buzdolabında bekleterek, yüze masaj yapılması durumunda kılcal damarların küçülmesiyle gözaltı morlukların azalması sağlanmaktadır.

Yeşim/ Jade Taşının Metafiziksel Faydaları Nelerdir?

Yeşim taşı; ruhsal titreşimler konusunda oldukça kuvvetli bir taştır. Bununla beraber bu taş; önemli ölçüde kalp çakrasına bağlıdır. Bunun dışında;

  • Romantik sevginin ötesine geçer.
  • Bireyin, içerisinde yaşadıkları ile başa çıkmasına yardımcı olur.
  • Negatif ve olumsuz enerjilerin dışarı atılmasına ve daha geniş dünya ile uyum sağlamaya destek olur.
  • Yeşim taşı; beraberinde parıltılı ve yumuşak bir ruh hali sunar.
  • Yeşim taşı; bireyin kendine güvenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda şefkatin artmasına destektir.
  • Bu taş; güzel dostlukları belirlemeye, kişinin kendi öz- sevgi duyguları ile bağlantı kurmasına, sevgi dolu olan aile bağlarını iyileştirmeye destek olur.

Yeşim Taşının Oluşumu Nasıldır?

Çin’de çok önemli bir yere sahip olan bu taş; tüm dünya çapında yeşim yatakları bakımından her yerde oldukça zengin yataklara sahiptir. Yeşim taşı; Peru ve Meksika ülkelerinde oldukça fazla bulunmaktadır. Bununla beraber özel bir taş olan ve pek çok kültürde değişik anlamlara sahip olan yeşim taşı, genellikle insana mutluluk ve şans getirmektedir. Yeşim taşı; diğer tüm taşlar gibi doğal bir şekilde oluşmaktadır.

 

Yeşim Taşı Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Yeşim taşının toplamış olduğu enerjiyi temizlemek; taşın enerjisinin devamlı olarak zirvede kalmasını sağlamak adına çok önemlidir. Bunun yanı sıra bu taş; olumsuz titreşimlere tutunan bir taş olmamakla beraber yine de taşa özen göstermek ve bakım yapmak oldukça önemli olacaktır.

Yeşim taşı; oldukça dayanıklı ve parlak bir taştır. Bunun yanı sıra bu taşın temizliği; yumuşak kıllara sahip diş fırçası ve ılık sabunlu su ile yapılabilmektedir. Bu şekilde taşın parlaklığı korunacaktır. Ancak taş temizlendikten sonra, yumuşak veya kadife bir bez ile doğru şekilde kurutulmalıdır. Yeşim taşının enerjisini nötrlemek adına, taşı birkaç dakika boyunca kaynar suyun altına bırakmak yeterli olacaktır. Bu işlemi; taş ile meditasyon yapmak ve saf, temiz enerji ile doldurmak adına iki dakika yapmak elzemdir.

Yeşim Taşının Özellikleri Nelerdir?

Yeşim taşının pek çok değişik türü bulunmaktadır. Bununla beraber oldukça değerli bir taş olarak bilinen yeşim taşı, aynı zamanda daha ekonomik olarak aksesuar ve takı yapımı için de kullanılmaktadır. Yeşim taşı; Jade taşı olarak da bilinmektedir. Ancak Jade taşı, yeşim taşının bir başka çeşidi olup, oldukça değerli bir taş olduğu söylenebilir. Çok önemli ve kıymetli mücevher ve takı yapımında en fazla kullanılan yeşim taşının türü; Jade türüdür.

Yeşim taşı; bireyin enerjisini yükseltmek, kişiye gelmeyi isteyen eşsiz duyguların memnuniyet ile karşılanması adına gerekli olan cesaret ve sevgiyi veren bir taşır. Bununla beraber bireyin hayallerine ulaşmasına yardımcı olan bir doğal taştır. Yeşim taşının; iki ayrı türü bulunmaktadır. Bunlar ise; Jade ve Nefrit şeklinde tanımlanabilir. Bu taşların birbirinden ayırt edilmesi oldukça zordur. Genel olarak uzman kişiler tarafından ses frekansı ya da değişik teknikler kullanarak, ayırt edilmektedir. Fakat her iki türdeki taşın da aynı etkilere sahip olduğu söylenebilir.

Yeşim taşının çok fazla türü olduğundan, özellikleri bu türlere göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra değerli mücevherlerden çok daha ekonomik takılar adına kullanılan yeşim taşı, oldukça küçük bölümlerden oluşur. Türlü işlemlerden geçirilen yeşim taşları, ardından bu taşların birleştirilmesi ve daha canlı hale getirilmesi için özenle işlenmektedir. Jade ismiyle bilinen türü ise oldukça nadir olup, çok kıymetli bir taştır. Bu yüzden çoğu zaman yeşim taşının bu türü, değerli takılar adına kullanılmaktadır.

Yeşim taşı; heykel başta olmak üzere pek çok değişik sanat dalında da kullanılan bir taş türüdür. Aynı şekilde son senelerde dış ve iç dekorasyon süslemelerinde de çok tercih edilen bir doğal taş çeşididir. Mermerle kıyaslandığı zaman çok daha sert bir yapısı bulunan yeşim taşları, hem çevre ve iklim koşullarına dayanıklı olması hem de estetik görünümü ile tercih sebebi olmaktadır.

Yeşim Taşının Kullanımı Nasıldır?

Yeşim taşı; ev içerisinde, refah ve sağlık adına, takı şeklinde ve daha pek çok yerde kullanılabilir. Bununla beraber yeşim taşı; Feng Shui’de uzun ve çok kuvvetli bir geçmişe sahiptir. Yüzyıllardan beri, insanlar yeşim taşını üzerlerinde ve evlerinde bulundurmaktadırlar. Yeşim taşı; takı ve yüzük şeklinde kullanılmaktadır. Bununla beraber görünüm açısından muazzam bir görünüme sahip olan yeşim taşı, aynı zamanda iyileştirici bir güce de sahiptir. Bu yüzden cilde yakın olması, bolca fayda getirmektedir.

Yeşim taşının, şans ve hafif enerji getireceğine inanılmaktadır. Bununla beraber cilde yakın tutulması, bu enerjilere yaklaşmanın en iyi yolları içerisinde yer almaktadır. Bu taşı; kolye, bileklik, küpe ve yüzük şeklinde takı ve aksesuarlar takarak, cilde yakın tutmak mümkün olacaktır. Bu şekilde iyileştirici etkilerinin önünde herhangi bir engel olmayacaktır.

Yeşim Taşı Hangi Burç İle Uyumludur?

Yeşim taşı; kalp ile bağlantılı bir taştır. Bununla beraber neşe ve mutluluk yaymayı sever. Yeşim taşı; İkizler, Koç, Boğa ve Terazi burçları adına serinleten dokunuşlara, kalbi büyütmeye ve topraklama becerisine sahip bir taştır. Bireyin kendi zihnini ikinci defa tahmin etmekten bıkan Boğa burçları adına kendilerine olan güveni güçlendiren bir taştır.

Yeşim taşı ikizler burcu adına; tecrübeler ile ve insanlarla uyum içerisinde olmaya destek olan bir doğal taştır. Bununla beraber ikizler burcu olan bireyler, eğlenceli kişiliğe sahip olan bireylerdir. Fakat kararsız olabilir. Yeşim taşı; bu bireylere bolluk getirecektir. Bununla birlikte kalplerini açacaktır

Yeşim Taşının Gerçekliği Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde yeşim taşı; farklı ve yapay yollar ile sahte bir şekilde üretilerek, satışa sunulmaktadır. Yeşim taşının gerçekliğini anlamak adına birkaç basit yol bulunmaktadır. Bunlar ise;

  • Yeşim taşını; ışığa tutarak, canlı ve parlak görünüme sahip olup olmadığına bakmak gerekmektedir. Bu taşın rengine bakıp, doygun ve parlak göründüğünden emin olmak gerekmektedir. Çoğu zaman yeşim taşı tamamen opak veya şeffaf olmaz. Opak ile şeffafın bir karışımı olmasından ötürü sudan yansıyan ışığa benzeyen bir yansımayla karşılaşılmalıdır. Yeşim taşının rengi, düz veya donuk ise taş muhtemel olarak sahtedir.
  • Yeşim taşının yüzeyinde bulunan kusurlara bakılmalıdır. Bu kusurlar ise pürüzlü veya çukurlar söz konusudur. Gerçek taşlardaki düzgün olmayan şekil; yüzey kısımda bulunan çukur veya girintiler gibi küçük kusurlar olması gerekir. Bu kusurlar; taş cilalandıktan sonra da görünebilir. Taş; aşırı kusursuz ise sahte olabilir.
  • Yeşim taşının renginin tutarlı olması gereklidir. Ne tam kusurlu olmalı ne de tam anlamıyla düzensiz olmalıdır. Yeşim taşı; gerçekse taş üzerinde kimi renk değişimleri bulunur. Bunlar önemli oranda tutarlı olmaktadır. Aynı desenler, taş üzerinde tekrarlanmaktadır. Sahte yeşim taşları, kusursuz renge sahip veya rengi tutarsız olabilmektedir.
  • Yeşim taşı; havaya atılarak avuçta yakalanmalı ve ağırlığı kontrol edilmelidir. Bununla beraber gerçek yeşim taşının yoğunluğu çok yüksek derecededir. Yeşim taşı; büyüklüğünden daha ağır olmalıdır. Yeşim taşı; birkaç defa havaya atılarak, tutulmalı ve ağırlığı hissedilmelidir. Eğer olanak varsa bir başka yeşim taşı ile karşılaştırıp, taşın ne kadar ağır olduğu kontrol edilerek, taşın gerçekliği anlaşılabilir.

 

Etiketler: Doğal Taş
Ocak 10, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.